Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde, Hatay Valiliği, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde icra edilen “Mezhepler, Etnisite ve Çatışma Çözümü” ana temalı 3. Uluslararası Orta Doğu Kongresi’nin kapanışı gerçekleştirildi.
Kongrede konuşan Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, “Orta Doğu’da yaşanan gerek inanç eksenli gerekse milliyet eksenli çatışmaların sonlanmasında bu kongrede dile getirilen düşünceler önemli ve etkili olacaktır. Sorunların çözümünde fikri bir temel yoksa sorunun etrafında dönüp durursunuz. Umuyorum ki bu toplantının temel sonucu bölgedeki çatışmaların çözümü için fikri bir temel oluşturacaktır. Ortak bir noktada buluşmayı sağlayacaktır. “ dedi.
Her şeyden önce sorunların çözümünde gerek kendi ülkemizde gerekse komşu ülkelerde herkesin saygıyı, hoşgörüyü ve samimiyeti elden bırakmaması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Sayın Topaca, “Bu çatışmaların içinde kalan ülkeler, yeni durumlara uyum kapasitesini hızla geliştirmelidir. Çatışmaların olduğu bölgelerde gerek fikri anlamda gerekse kamu yönetimi anlamında ciddi bir kapasite ve güven açığının olduğunu görüyoruz. İnşallah bu toplantı bu açığın kapatılması ile ilgili bizlere ışık tutacaktır.” dedi.
Sayın Topaca, sorunların çözümü için ülkelerin bilgili, üreten, insanlara yol gösteren bir bilimsel kapasiteye ihtiyacı olduğunu düşündüğünü ve bu konuda her ülkenin kendi kapasitesini arttırması gerektiğini belirtti.
Sayın Topaca şöyle devam etti: “Hiçbir toplum hiçbir güçlü yapı kendi dışındaki inançları, mezhepleri, etnik yapıyı ortadan kaldıracak şekilde hareket etmemeli, onları yok saymamalı, zenginlik olarak görmelidir. Bunu biz Hatay’da yaşıyoruz. Hatay’da çeşitli inançlardan insanlar bir arada yaşamaktadır. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Buradaki temel bakış açısının da hoşgörü olduğunu düşünüyorum. Bu boyutuyla bu değerlere hoşgörüyle saygıyla bakarak onları yok etmeden barışın daha kolay sağlanacağını düşünüyoruz.” dedi.
Bu sorunların çözümünde sadece dini ve maddi çözümlere dayalı bir yaklaşımın yeterli olmadığını ifade eden Sayın Topaca, “Mutlaka dini anlamdaki cehaletin bu bölgede giderilmesi gerekiyor. Ancak çözümün bir taraftan da ekonomik kalkınmayı sağlayacak gerekli altyapının ve yatırımların yapılmasından, insan kalitesinin ve kapasitesinin eğitim ve mesleki çalışmalarla artırılmasından ve bir taraftan da dünya sistemi ile entegre olabilecek bir sistemi kurmaktan geçtiğini düşünüyorum. Bunların hepsi bir araya geldiği takdirde hem kendi bölgemizde hem uluslararası ekonomik, siyasi, entelektüel sistemde yer alabiliriz. Çözüm bunların hepsini birleştirmekten geçiyor.” dedi.
Sayın Topaca, toplantıya katılarak katkı yapan herkese teşekkür ederek, toplantının hayırlı uğurlu olmasını temenni ettiğini belirtti.