Dün, güzel ve heyecan dolu bir söyleyişi dinledim.. Şükrü Kanatlı İlköğretim Okulu’ndaydım.. 3/A sınıfı öğrencilerinin ışıl ışıl gözlerine, o küçük gövdelerindeki kocaman yüreklere ve meraklı hallerine bayıldım. İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan’ın karşısında rahat ve oldukça ölçülüydüler..Bir büyüğün nezaket yapısından daha fazlasını teşkil ediyorlardı..Öylesine başarılı ve profesyonel gördüm ki, hayranlık duymamak elde değil..Zira, Belediye Başkanı Mete Aslan’a karşı duyulan sevgi, karşılıklı ‘baba-evlat’ ilişkisi tabiatındaydı..Müthiş elektrik aldım..Sorular içten ve güncel konulardan oluştu..İçlerinden bir tanesi, her insanın önder bir kimlik taşıması açısından önemliydi..Soru basit aslında, ama öyle bir tanımın varlığına uyacak insan profili sayısı ne yazık ki bir elin parmakları kadardır..Soru şu:- Bir lider nasıl olmalı?Bu soruya Sayın Mete Aslan, maddeler halinde örnekler verdi.. Biliyorsunuz ki, önümüzde seçmeni bekleyen bir yerel seçim paketi var. Yakında, adaylar kendilerini tanıtacak..Bazılarını tanıyor olacağız, bazılarıyla da ilk defa tanışacağız..Mete Aslan’ın ‘profil’ tanımı bu yüzden çok önemli..İşte bir belediye başkanı gözüyle, ‘Bir lider nasıl olmalı?’ profilinin genel detayları:Bir kenara not edin..* Vizyon sahibi olması.* Tutkulu ve fedakar olması,* İnançlı, kararlı ve tutarlı olması,* Örnek teşkil etmesi,* Güvenmesi/takipçilerine güvenmesi,* Güvenilir olması/takipçilerinin güvenini kazanmış olması,* Motive etmesi,* Beklentileri vizyonla bütünleştirmesi,* İlham vermesi,* Gelişim odaklı olması,* Adalet duygusunun olması,* Mütevazı olması,* İyi bir dinleyici olması,* Açık iletişim kurması,* İnsanlara karşı duyarlı olması,* Durumlara karşı duyarlı olması,* Yenilikçi olması,* Hızlı ve etkin karar vermesi,* Esnek olabilmesi (ama gevşek değil),* Zamanı etkin kullanması,* Sinerjik takım kurabilmesi,* Bilgi sahibi olması..Şimdi bu detaylara bakıp, bir süre düşünün.. Sonra elinize kağıt, kalem alıp, İskenderun genelinde amatörce de olsa bir ‘aday tespit’ formu hazırlayın..Ve kendi kendinize şu soruyu sorun:- Sizce insan lider mi doğar, yoksa liderlik sonradan öğrenilebilecek bir davanış biçimi midir? Yukarıdaki sorudan hareketle, bu kimlik ve nizama uygun kaç ismi teşhis edebildiniz? Cevabı bulmakta sakın acele etmeyin, rahat olun ve iyice düşünün..(………)Önünüzde duran kağıtta kaç isim yazabildiniz?
BİR LİDER NASIL OLMALI?
Dün, güzel ve heyecan dolu bir söyleyişi dinledim.. Şükrü Kanatlı İlköğretim Okulu’ndaydım.. 3/A sınıfı öğrencilerinin ışıl ışıl gözlerine, o küçük gövdelerindeki kocaman yüreklere ve meraklı hallerine bayıldım. İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan’ın karşısında rahat ve oldukça ölçülüydüler..
Bir büyüğün nezaket yapısından daha fazlasını teşkil ediyorlardı..
Öylesine başarılı ve profesyonel gördüm ki, hayranlık duymamak elde değil..
Zira, Belediye Başkanı Mete Aslan’a karşı duyulan sevgi, karşılıklı ‘baba-evlat’ ilişkisi tabiatındaydı..
Müthiş elektrik aldım..
Sorular içten ve güncel konulardan oluştu..
İçlerinden bir tanesi, her insanın önder bir kimlik taşıması açısından önemliydi..
Soru basit aslında, ama öyle bir tanımın varlığına uyacak insan profili sayısı ne yazık ki bir elin parmakları kadardır..
Soru şu:
– Bir lider nasıl olmalı?
Bu soruya Sayın Mete Aslan, maddeler halinde örnekler verdi.. Biliyorsunuz ki, önümüzde seçmeni bekleyen bir yerel seçim paketi var. Yakında, adaylar kendilerini tanıtacak..
Bazılarını tanıyor olacağız, bazılarıyla da ilk defa tanışacağız..
Mete Aslan’ın ‘profil’ tanımı bu yüzden çok önemli..
İşte bir belediye başkanı gözüyle, ‘Bir lider nasıl olmalı?’ profilinin genel detayları:
Bir kenara not edin..
* Vizyon sahibi olması.
* Tutkulu ve fedakar olması,
* İnançlı, kararlı ve tutarlı olması,
* Örnek teşkil etmesi,
* Güvenmesi/takipçilerine güvenmesi,
* Güvenilir olması/takipçilerinin güvenini kazanmış olması,
* Motive etmesi,
* Beklentileri vizyonla bütünleştirmesi,
* İlham vermesi,
* Gelişim odaklı olması,
* Adalet duygusunun olması,
* Mütevazı olması,
* İyi bir dinleyici olması,
* Açık iletişim kurması,
* İnsanlara karşı duyarlı olması,
* Durumlara karşı duyarlı olması,
* Yenilikçi olması,
* Hızlı ve etkin karar vermesi,
* Esnek olabilmesi (ama gevşek değil),
* Zamanı etkin kullanması,
* Sinerjik takım kurabilmesi,
* Bilgi sahibi olması..
Şimdi bu detaylara bakıp, bir süre düşünün..
Sonra elinize kağıt, kalem alıp, İskenderun genelinde amatörce de olsa bir ‘aday tespit’ formu hazırlayın..
Ve kendi kendinize şu soruyu sorun:
– Sizce insan lider mi doğar, yoksa liderlik sonradan öğrenilebilecek bir davanış biçimi midir?
Yukarıdaki sorudan hareketle, bu kimlik ve nizama uygun kaç ismi teşhis edebildiniz?
Cevabı bulmakta sakın acele etmeyin, rahat olun ve iyice düşünün..
(………)
Önünüzde duran kağıtta kaç isim yazabildiniz?