Anketleri severim. Çünkü yol göstericidirler.. Son anketlerde yanılma payının düşmesi, aslında ciddi araştırmaları da göz önünde bulunduruyor.
Referandum sonuçlarıyla bunu gördük.. 2011’in baharında genel seçimler olacağına göre az bir zaman kaldı.. Zaten, partiler de seçim startını verdi..
Bakalım hangi parti durumdan ‘ders’ çıkardı, birlikte görelim..
Bugün size Konsensus’un bir gazeteye yaptığı kamuoyu araştırmasını aktaracağım..
En başından söyleyim..
Anayasa referandumu AK Parti’ye yaradı. AK Parti ülke genelinde oyunu yüzde 47’ye taşıdı. CHP yüzde 24.5’e gerilerken, MHP yüzde 10 barajına dayandı.
Bunu ben demiyorum, Konsensus Araştırma ve Danışmanlık ekibinin, eylül ayı anketinin sonuçları böyle..
“Referandum Sonrası Türkiye” araştırması 1-9 Ekim tarihlerini baz aldı, 81 ilde vatandaşlara sordu.. Kimler var bu araştırmada?
17 yaş üstü bin 500 katılımcı..
751’i erkek, 749’u kadın bin 500 seçmen üzerinden yapılan çalışma, yine önemli verileri ortaya çıkardı. Sonuçları birlikte irdeleyelim:
Kararsız seçmen kitlesinin dağılımının ardından ortaya çıkan tabloda AK Parti 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri’nde yakaladığı yüzde 47’lik oy oranını yakaladı.
Mayıs ayında yüzde 38.8 oy oranına sahip olan AK Parti bu oranı yüzde 46.9’a taşıyarak yüzde 8’lik bir artış gösterdi. Haziranda lider değişimiyle yüzde 30.6’ya ulaşan CHP’nin oy oranı ise yüzde 6 oranında gerileyerek, yüzde 24.5 oldu. Nisan ayında oy oranı yüzde 16.6 düzeyinde olan MHP’nin oyu ise ankete yüzde 10.6 olarak yansıdı.
Ankete katılanlara “Bugün bir seçim olsa hangi partiye oyunuzu verirsiniz?” sorusu yöneltildi. Kararsız olduğunu söyleyen seçmenlerle birlikte yüzde 39.4’ü AK Parti derken, yüzde 20.6’sı CHP yanıtını verdi. Kararsız seçmene rağmen AK Parti’nin oy oranı yüzde 40’a yaklaşırken, MHP’nin yüzde 10 barajının altına düştüğü gözlendi.
Referandumun ardından Konsensus, katılımcılara “Siyasi eğilimlerinizden ayrı objektif düşündüğünüzde bu referandum sonucunda en başarısız bulduğunuz siyasi parti hangisidir?” sorusunu da yöneltti.
Bu soruya verilen yanıtlara göre MHP, 12 Eylül referandumunda en başarısız parti oldu. Katılımcıların yüzde 54.2’si “En başarısız parti MHP” dedi. MHP’nin ardından en başarısız ikinci parti ise CHP oldu. Katılımcıların yüzde 17.1’i referandumun en başarısız ikinci partisinin CHP olduğunu belirtti. CHP’yi yüzde 11.7’yle AK Parti izledi. “Partilerin hepsi başarısızdı” diyenlerin oranı ise yüzde 3.6’da kaldı.
Pekiyi, seçmen neden “Evet” dedi? Konsensus seçmenin “Evet” tercihinin gerekçelerini de sıraladı. Buna göre “Evet” oyu verenlerin en önemli gerekçeleri “yasaların değişmesi”, “Türkiye’nin daha çok gelişeceğine inanması” ve “siyasi tercihlerinin tutumu”ydu. İşte sandıktan “Evet” çıkmasının nedenleri:
Konsensus sonuçlarına göre referandumda “Evet” oyu kullananların Türkiye genelindeki toplam seçmen kitlesine oranı yüzde 44 düzeyinde oldu. Bu yüzde 44’lük “Evet” oranının içinde AK Parti seçmeninin oranı yüzde 71.4’tü. Başka bir ifadeyle “Evet” oyu verenlerin yüzde 30’a yakını diğer partilerin seçmenlerine ve oy kullanmayanlara aitti.
O zaman bir de ‘Hayır’ı tartışalım..Seçmen neden ‘Hayır’ dedi?
12 Eylül Anayasa referandumunda oy kullananların yüzde 42.2’si, “Hayır” tercihini sandığa yansıttı. Konsensus referandumda “Hayır” oyu verenlerin gerekçelerini de sordu. Buna göre “Hayır” diyenlerin en önemli gerekçeleri, “yasalarda değişiklik olmaması”, “yargıda değişiklik olmaması” ve “Anayasa’da değişiklik yapılmasını istememesi”ydi. İşte sandıktaki “Hayır”ın nedenleri:
Araştırmaya göre referandumda “Hayır” oyu kullananların Türkiye genelindeki toplam seçmen kitlesine oranı ise yüzde 32.1 düzeyinde oldu. Bu yüzde 32’lik “Hayır” oranının içinde CHP’li seçmenlerin oranı ise yüzde 47’ye yakındı. Başka bir ifadeyle “Hayır” oylarının yüzde 53’ü diğer partilerin seçmenlerinden ve oy
kullanmayanlardan geldi.
Görünen köy kılavuz istemez..
Bazıları, bizi falanca partiye ‘yakın’ olmakla suçluyor.. Ama sonuç, yazdığımız oranlara tekabül edince, birileri susuyor..
Gerçekler ortada..
Değişim için:
-Genel Başkan kararlı olacak..
-Risk alacak..
-Yumruğunu masaya vuracak..
Türban mı, AB mi, Kürt sorunu mu, işsizliğe çare mi, konu ne ise, tartışılıp genel başkanın ağırlığı ile parti politikasına dönüştükten sonra netleşmesi gerek..
Yoksa, ayak üstü açıklamalar, tutarsızlıklar CHP veya MHP’yi yıprattığı gibi, AK Parti’yi de açık ara öne itiyor..
Anketlerden anladığım budur benim..