Tosyalı Holding 2015 yılına kadar toplam yatırım tutarı yaklaşık 3,5 milyar doları bulan 5 dev projeye hayat verecek
CESUR YÜREK ‘TOSYALI’DAN DEV YATIRIMLAR
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, İstanbul’da ulusal basın mensuplarıyla düzenlediği geniş katılımlı sohbet toplantısında, Osmaniye Yassı Çelik Üretim Tesisleri’ne yapacakları 500 milyon dolarlık ek yatırımla, bin kişiye ilave istihdam sağlarken, yıllık çelik boru üretim kapasitelerini 2 milyon tona yükselteceklerini bildirdi. Sanayici işadamı Fuat Tosyalı, basın mensuplarıyla sohbet toplantısında önümüzdeki 5 yılda yapacakları yatırımların toplam tutarı üzerine yöneltilen bir soruya, “Boru yatırımımız 500 milyon dolar, yapısal çelik bölümü de 1 milyar dolar olur. Arkasından Kuzey Afrika projemiz de 500 milyon dolar civarında. Enerji yatırımımız da 1,3 milyar dolar. Bir de liman yatırımımızı koyarsanız 3-3,5 milyar dolar civarında bir yatırım olur” dedi.
Tosçelik, yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştireceği yeni yatırımlarla sıvı çelik üretim kapasitesini de 5 yıl içinde 5 milyon tona çıkarmayı hedefliyor. Toplam üretimi 2010 yılında yüzde 85 artarak 2 milyon 500 bin tona ulaşan Tosyalı Holding’in cirosu da aynı dönemde yüzde 133 büyüyerek 1.6 milyar dolara, ihracatı ise yüzde 40 artışla 400 milyon dolara yükseldi. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, İstanbul’da 2010’u değerlendirdiği basın buluşmasında, 5 yıllık yeni yatırım planları ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.
CİROMUZ 1.6 MİLYAR DOLAR
İşadamı Fuat Tosyalı, İstanbul’da gazetecilerle düzenlenen sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, 2010 yılının büyük hedefleri aştıkları bir yıl olduğunu kaydetti. Resmi açılışını 6 Şubat 2010’da yaptıkları Osmaniye Yassı Çelik Üretim Tesisleri’nde ilk yıl 1 milyon, ikinci yıl 1,5 milyon, üçüncü yılda ise 2 milyon ton üretim hedefleri olduğunu dile getiren işadamı Tosyalı, daha tesisin ilk yılında 1 milyon 250 bin ton üretim gerçekleştirerek, hedeflerinin yüzde 25 üzerine çıktıklarını ve 2011 hedeflerini revize ederek, 1 milyon 650 bin ton olarak belirlediklerini kaydetti. Yassı çelik ile birlikte diğer segmentlerde de geçen yıl önemli başarılar sağladıklarını bildiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Dikişli çelik boru üretimimiz 800 bin tona ulaştı. Bu üretimin yüzde 30’unu ihraç etmek suretiyle ülkemize 200 milyon dolar döviz girişi sağladık. Yapısal çelik segmentinde ise 2009’a göre yüzde 10 artışla 450 bin ton üretim gerçekleştirdik. Ayrıca Tosçelik Granül olarak da yeni yatırımlarla bu segmentteki üretimimizi 2009 yılına göre yüzde 42 artırarak 22 bin tona çıkardık. Böylece Tosyalı Holding olarak 2010 yılında toplam 2 milyon 500 bin ton üretim gerçekleştirip, bir önceki yıla göre yüzde 85 oranında üretim artışı sağladık. Ciromuz da yüzde 133 artarak 1.6 milyar dolara, toplam ihracatımız ise yüzde 40’lık artışla 400 milyon dolara ulaştı. 2010 yılındaki bu başarıların ardından, yeni yatırım kararları almış bulunuyoruz. Bölgede ve dünyada yeni oluşacak talepleri de göz önünde bulundurduğumuzda, ülkemizin çelik boru üretiminde çok özel, ileri teknolojilerin uygulandığı bir yatırıma ihtiyacı vardı. Bunun için Kasım 2010’da Osmaniye tesislerimizin hemen yanındaki 400 bin metrekare alana ilişkin bürokratik ve yasal tüm işlemleri tamamladık. Yıllık üretim kapasitesi 1 milyon 250 bin ton olacak bu yatırım, 500 milyon dolarlık bir bütçe ile gerçekleşecek. Boyuna dikişli boru segmentinde dünyada bugüne kadar tek seferde yapılmış en büyük yatırım olacak tesisle birlikte, Tosçelik’in boru üretim kapasitesi de İskenderun’daki tesisleri ile birlikte yılda 2 milyon tona ulaşacak. Böylece Osmaniye’deki tesislerimiz tüm prosesleri kendi içinde üreten 1 milyon metrekarelik tam entegre bir tesis haline gelecek.”diye konuştu.
ERZİN’E ULUSLAR ARASI LİMAN
Dikişli boruda yüzde 27 pazar payıyla sektör lideri olan Tosçelik’in, yeni yatırım tamamlandığında rakipleriyle arayı açarak pazar payını yüzde 45’e çıkarmış olacağına işaret eden sanayici işadamı Fuat Tosyalı, “Yine ülkemizde şiddetle ihtiyacı hissedilen yapısal çelikte bugüne kadar Türkiye’de üretilmeyen birçok ürünü de üretecek bir yatırım planımız bulunuyor. Yıllık 2 milyon ton kapasiteli olacak bu yatırımla, yapısal çelik alanında ülkemizin dışa bağımlılığını tamamen ortadan kaldıracağız. Ayrıca 5 yıllık perspektife baktığımızda; şu an için 2 milyon ton sıvı çelik üretimimize, yurtdışında geliştirdiğimiz proje ile 1 milyon ton kapasite daha ekleyeceğiz. Bu yatırımla birlikte sadece sıvı çelikte üretim kapasitemizi 5 milyon tona çıkaracağız. Tosyalı Holding olarak, çelik sektöründe bölgesel bir güç olma yolunda hızla ilerlerken, pazarın ihtiyaçlarına ve yeni teknolojiler ile üretim gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. 2011’de başlayacağımız bir diğer yatırım, gerek kendi üretimimizin uluslararası pazara sevkiyatı ve hammadde lojistiğini, gerekse çevre illerimizin uluslararası pazarlara açılımını sağlayacak büyüklükteki Erzin Limanı’dır. Doğu Akdeniz’in en büyük deniz üslerinden biri olacak liman yatırım projemiz ile ilgili gerekli tüm izinler 2010 sonu itibariyle tamamlandı. Yatırıma bu yıl başlayacağız.”şeklinde görüş ortaya koydu.
1000 MW’LİK ENERJİ YATIRIMI PLANLIYORUZ
Güçlü ve müreffeh bir Türkiye için sanayi alanında olduğu gibi sosyal alanda da ard arda projeler hayata geçirdiklerini de anımsatan sanayici işadamı Tosyalı, “Enerji, sektörümüzde üretim maliyetleri açısından önemli bir yer tutmaktadır. Grubumuz, enerji konusunda alım satım lisansını almış bulunuyor. Aynı zamanda enerji ticareti de yapan grubumuz, üretim konusunda da birçok kuruluşla ortak yatırım görüşmelerini sürdürüyor. 1000 MW’lik bir enerji yatırımı planlarımız arasında bulunuyor. Bu topraklardan aldığımızı yine bu topraklara vererek, bir nebze de olsa ülkemiz için bir şeyler yapmanın gurur ve hazzını yaşamaya gayret ediyoruz. Geleceğimizin mimarları çocuklarımızın daha güvenilir, daha mutlu ortamlarda yaşamaları için temelini attığımız ‘Hacı Pervin Tosyalı Sevgi Evleri 23 Nisan 2011’de hizmete girecek. İnşası süren Sosyal Bilimler Lisesi’ni 2011 Haziran ayında tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca Hatay’ın en önemli ihtiyaçlarından biri olan Meslek Yüksekokulu için Hatay Valiliği ile protokol imzaladık. En kısa sürede bu okulumuzu da tamamlayarak gençlerimizin hizmetine sunacağız.”ifadesinde bulundu.
13 AYRI İŞLETMEDE ÜRETİM YAPIYORUZ
Türkiye genelinde 13 ayrı işletmede üretim yaptıklarını ifade eden işadamı Fuat Tosyalı, bunların 9’unun İskenderun bölgesinde, 2’sinin Osmaniye’de, birinin İzmir’de, birinin de İstanbul Dilovası’nda bulunduğunu kaydetti. Tosyalı, yaklaşık 3 bin civarında istihdama ulaştıklarını belirterek, 2009 yılında İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 45’inci sırada yer aldıklarını anlattı.
KUZEY AFRİKA’YA 500 MİLYON DOLARLIK ÇELİK YATIRIMI
Açıklamalarının devamında Kuzey Afrika’ya yapacakları yatırımlara mercek tutan Tosyalı, “Bizim yurt dışında da bir çelik yatırımı projemiz hemen hemen başlamak üzere. Bütün işlemleri tamamlandı. Çok kısa bir zaman dilimi içinde başlayacağız. Kuzey Afrika tarafında yıllık 1 milyon ton inşaat demiri üretecek çelik yatırıma başlıyoruz. Bu yatırım miktarı 500 milyon dolar olacak. Bunlarla beraber 2015 yılı itibariyle Tosyalı Holding olarak yıllık 5 milyon ton sıvı çelik üretir durumda olacağız. 2 milyon ton Osmaniye’de, 2 milyon ton yapısal çelik tarafında, 1 milyon tonu da yurt dışında olmak üzere 5 milyon ton sıvı çelik üreten bir grup olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
3 BİN 250 KİŞİYE EK İSTİHDAM
Sanayici işadamı Fuat Tosyalı, “2015 yılına kadar yapacakları toplam yatırımın” sorulması üzerine de, “Boru yatırımımız 500 milyon dolar, yapısal çelik tarafı da 1 milyar dolar olur. Arkasından Kuzey Afrika projemizde 500 milyon dolar civarında. Enerji yatırımımız da 1,3 milyar dolar. Bir de liman yatırımımızı koyarsanız 3-3,5 milyar dolar civarında bir yatırım olur” dedi. Bu yıl 3 bin kişilik istihdamlarına artı bin kişilik istihdam daha ekleyeceklerini ifade eden Tosyalı, 2015 yılına kadar ise 3 bin 250 kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını bildirdi. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, üretimlerinin yüzde 30-35’ini ihraç ettiklerini ifade ederek, belli başlı pazarları olan ülkelerin Kuzey Irak, Kuzey Afrika ülkeleri ile ABD olduğunu belirtti.
Kendilerinin aylık enerji tüketimlerinin 10 milyon doların üzerinde olduğunu bildiren Tosyalı, bunun da 240 megavatlık bir enerjiye tekabül ettiğini, 240 megavatın da diğer yapısal çelik tarafında tüketildiğinin düşünülmesi durumunda, yaklaşık 500 megavatın üzerinde kendi tüketimleri olacağını, bin megavatlık enerji üretimlerinin gerisini de satacaklarını kaydetti.