Başbakan Erdoğan, Hatay’da Dostluk Barajı’nın temel atma töreninde konuştu. Erdoğan, Suriye ile Türkiye arasında gerçekleştirilen bu projenin dünyaya örnek olacağına işaret etti
BARAJIN SUYU DOSTLUK İÇİN AKACAK
Türkiye-Suriye arasındaki bağları pekiştirecek Dostluk Barajı’nın temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Başbakanı Muhammed Naci Itri tarafından atıldı. Hatay’da “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganları ile karşılanan Başbakan Erdoğan, Dostluk Barajı’nın bölgedeki kardeşliğin göstergesi olarak dünyaya örnek olmasını istedi.
ORTAK BARAJ BÜYÜK COŞKU
Hatay Havaalanı’ndan kalkan helikopter ile Başbakan Erdoğan, baraj alanını önce helikopterden inceledi. Tören alanında Başbakan Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar, Fevzi Şanverdi, Mustafa Öztürk ve Abdulhadi Kahya, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tosyalı, Atakaş Şirketler Grubu Başkanı Recep Atakaş, siyasiler, işadamları, çevre ilçelerin kaymakamları ve Başbakan Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan eşlik etti. Sıfır noktasında temeli atılan Dostluk Barajı için Başbakan Erdoğan, Suriye tarafına geçerek Suriye Başbakanı Muhammed Naci Itri’yi Türkiye tarafına davet etti. Ellerinde Türk ve Suriye bayraklarını taşıyan on binlerce kişiyi selamlayan Başbakan Erdoğan, Hatay’da ve Suriye’de adeta tarihin akışını değiştiren çok önemli bir temel atma töreni gerçekleştirildiğini söyledi. Altınözü ilçesine bağlı Ziyaret Köyü’ne 2 kilometre uzaklıkta kurulacak baraj, yaklaşık 45 milyon TL’ye mal olacak.
YENİ PROJELERLE DOSTLUK PEKİŞECEK
Baraj için Altınözü ilçesi Ziyaret köyü mevkiinde düzenlenen temel atma töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm bölgeye dostluk mesajları verdi. Erdoğan, barajın yanı sıra Suriye ile ilgili hızlı tren seferleri, iki ülkenin doğalgaz şebekelerini birbirine bağlanması gibi önemli projeler olduğunu da açıkladı. Başbakan Erdoğan, ”Suriye ne kadar huzurlu olursa Türkiye de o kadar huzurlu olur. Bu nedenle Mısır’ın da, Tunus’un da meselesi yalnızca oralarda yaşayanların değil, bizlerin de meselesidir.” dedi. Suriye ve Türkiye’nin iki kardeş olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, bu dostluğun yıllarca süreceğini ve iki ülke arasındaki dostluğun bozulmasına izin vermeyeceklerini belirterek, ”Bugün Asi Nehri, bizi birbirimizden ayıran ve aramıza sınır olmaktan çıkıyor. Bizi birbirimizle buluşturan, bizi birbirimizle kucaklaştıran bir sınır oluyor. Türkiye – Suriye arasında ortak banka kuracağız. Gaziantep – Halep arasında hızlı tren seferleri başlatacağız. 2 ülkenin doğalgaz şebekelerini birbirine bağlayacağız. Asi Nehri üzerinde dostluk barajının temelini atacağız. İşte bugün bu altı hedeften birini gerçekleştiriyor, bu Dostluk Barajı’nın temelini Suriyeli kardeşlerimizle beraber atıyoruz. Bu baraj inşallah en kısa sürede tamamlanacak. İnşallah buradan ürettiğimiz elektriği ortak kullanacak, her iki tarafta topraklarımızı sulayacağız” diye konuştu.
TARİHİN BİZİ KARDEŞ KILDIĞI MİLLETLERİZ
Türkiye’nin bölgede sadece barış istediğine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, ”8 yıl önce hükümeti kurduğumuz andan itibaren biz şunu söylüyoruz ‘Türkiye bu bölgede barış, huzur istiyor tüm bu coğrafyada hep birlikte huzur istiyor’ dedik. Biz 8 yıl önce komşularla sıfır sorun dedik. Çünkü bizler tarihin bizi birbirimize kardeş kıldığı milletleriz. Tarih boyunca bizim kaderimiz hep ortak oldu. Buradan İstanbul’a kadar bir hat üzerinde kale kalıntıları bulunuyor. Aynı şekilde buradan Kudüs’e kadar Suriye topraklarında, Lübnan, Filistin topraklarında kale kalıntıları var. Bu kaleler yaklaşık bin yıl önce bu toprakları düşmanlardan korumak için yapıldı. İşte bizler bu bölgenin tüm halkları bu kalelerde omuz omuza çarpıştık. Bu kalelerin savunmasını hep birlikte yaptık. Türkler, Araplar bölgedeki tüm etnik unsurlar aynı cephede savaştık, şehit olduk, gazi olduk. Sadece Haçlı seferlerinde değil, ondan sonraki bin yıl boyunca bu topraklarda hep birlikte olduk, kardeş olduk. İşte biz dedik ‘Kardeşler arasında sorun olmaz, kardeşler arasında vize olmaz, kardeşler arasında mayınlı arazi olmaz.’ Atalarımızın ‘Ev alma komşu al’ sözlerinin, medeniyetimizin getirdiklerini yerine getiriyoruz. Artık Türkiye kazanıyor, Suriye kazanıyor. Kardeşlik ve dostluklar kazanıyor” ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan, Ortadoğu’da yaşanan karışıklıklara da değinerek, “Mısır’ın, Tunus’un meselesi yalnızca oralarda yaşayanların değil, bizlerin de meselesidir. Filistin meselesi yalnızca onların değil Türkiye’nin Suriye’nin de meselesidir.”diye konuştu.
DOSTLUK BARAJI KARDEŞLİĞİN NİŞANESİ
Konuşmasında sık sık Suriye Başbakanı Naci Itri’ye ”değerli kardeşim” diye seslenen Erdoğan, şunları söyledi: ”Ben bu tarihi ana şahitlik ettiğim için, bu Dostluk Barajı’nın temelini birlikte attığımız için, Asi Nehri’ni bizi birbirinden ayıran değil, bizi birleştiren bir nehre dönüştürdüğümüz için kendimiz adına, ülkemiz adına büyük bir heyecan duyuyorum. Suriye’li kardeşlerimin, değerli kardeşim Naci Itri’nin de tüm heyetinin de bu heyecanı paylaştığını görüyor, bundan büyük memnuniyet duyuyorum. Dostluk Barajı hayırlı olsun diyorum. Bu baraj, aramızdaki dostluğun kardeşliğin nişanesi olsun diyorum. Yaşasın Türkiye-Suriye kardeşliği.”
TÖRENDEN SATIRBAŞLARI
Tören için Başbakan Erdoğan ”OBA” helikopteriyle Hatay’a, Naci Itri ise kendi ülkesinin sınırlarına indi. Asi nehri üzerindeki küçük köprüde buluşan iki başbakan burada basına poz verdiler. Daha sonra barajın temel atma töreni için Türkiye topraklarına geçildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende, Suriye ve Türkiye bayrakları ile Başbakan Erdoğan ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın fotoğrafları taşındı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı tören alanının çevresinde, vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle yaklaşık 7 kilometrelik konvoy oluştu. İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende, konuşmaların ardından iki başbakan her iki tarafta da sembolik olarak oluşturulan baraj anıtının temelini attılar.