Atterin yarısı türk yemekleri pişiriyor
Dernek İskenderunlu Eğitim Vakfıyla irtibata girdi
“Bizi misafir gibi değil, aile üyeleri gibi ağırladılar” diyor Mithat Barutçu. Kendisi Türkiyede eğitim Vakfı olup “Wir in Atter” derneğinin daveti üzerine gelen İGEV in Başkanıdır. Vakıf Kültür alışverişi için Atter’e delege yolladı.Bir haftalığına 10 Türk Alman ailelerine misafir oldu.
Misafirler candan ağırlanmaktan etkilendiklerini dile getiriyor. Alman aileleri Türkçe Hoşgeldiniz levhaları hazırlamışlardı. Misafirlik esnasında anlaşma, dil karışımı ve beden dili ile sağlandı. Bazı ev sahibleri özellikle birkaç Türkçe kelimeleri öğrendi. Bu Partnerliğin öz konusu iki kültürü yakından tanımaktı. “Önyargıları sadece birbirimizi tanıyarak ortadan kaldırabliriz” diyor Thomas Kater, ‘Wir in Atter’ in Başkan yardımcısı.
Türk uyruklu Atter’li Refik Karagöz ve eşi Yelda bu eylemin kurucusu. 2010 yılında entegrasyon tartışmasının doruğunda, Karagöz çifti uzlaşma için bir katkıda bulunmak istedi. Refik Karagöz: “Biz entegrasyonu teşvik etmek istiyoruz” diye konuştu. ‘Wir in Atter’ in kurucu üyesi olan Yelda ve Refik Karagöz, Türk Vakfı ile kardeşlik fikrini bay Kater, dernek başkanı Jürgen Lamping ve yönetim kurulu ile konuştu. Birkaç ay içinde ise niyetlerini gerçekleştirdiler.
Düzenli etkinlik ve kurslarındada ‘Wir in Atter’ yabancılarla irtibatı arıyor. Örneğin: ‘Uluslararası çay muhabbeti’ ne aynı sayıda Türkler ve Almanlar katılyor. Üç seneden beride Yelda hanımın sunduğu türkçe yemek kurslarına birçok kadın katıldı. “Atter in yarısı Türk yemekleri pişiriyor.” anlatıyor Lamping.
Türkiyenin güneyinde bulunan limankenti olan İskenderunun eğitim Vakfı İGEV, mağdur olup okumak isteyen gençlere burs aracığıyla okumakta yardımcı oluyor. Belkide zamanla okuyabilmeleri için Osnabrücke Türk öğrencileri getirtebiliriz diye düşündü Türk-Alman gurubu hoşsohbetli bir akşamda.Bu bir hafta süresinde birçok etkinlikler oldu. Atterliler, Osnabrück’ün Belediye sarayı gezisi, Üniversite, hayvanat bahçesi ve güneş enerjisi tekniyi pazarlayan şirketinin ziyareti yanısıra çarşıda alışveriş turu gibi yoğun bir program hazırlamışlardı. Akşamlarıda beraber yemekler yenip, türküler ve Türkçe- Almanca şarkılar söylenip danslar edildi ve Politika tartışıldı.
Birçok Türk uyruklu Osnabrück’lüler de memleketlerinden gelenleri merak edip faaliyetlere katıldılar. Çarşamba akşamı veda partisi düzenlenip Perşembe günü delege yolcu edildi. Fakat kardeşliğin devam etmesi gerktiği fikrini bütün katılanlar destliyor. Gelecek senenin baharında Atter’lıların ziyareti var planda. “Normalinde senelerce gelişebilecek bağları bir haftalık alışverişimizde kurduk” bilançosunu çekiyor memnun Barutçu.
[nggallery id=32]