İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği Yönetim Kurulu Adına açıklama yapan Başkan Bülent Seküçoğlu, Van’da meydana gelen, yüzlerce insanın hayatını kaybettiği ve binlerce insanın evinin yıkıldığı 7.2 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası bir kez daha düşünmenin ve yapılan uyarıların dikkate alınmasının önemine vurgu yaptı.
İskenderun’un da içinde bulunduğu 1. derece deprem kuşağı olması nedeniyle bölgede, depremlerin afet haline gelmesi ve felaket olarak yaşanmasının halkın kaderi olmaması gerektiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Bülent Seküçoğlu açıklamasının devamında şöyle dedi:
Türkiye bir kez daha depremin yıkıcı etkileriyle sallanıyor. Henüz kesin olmamakla birlikte haber kaynakları Van ili merkezini ve başta Erciş ilçesi olmak üzere civar ilçe ve köyleri etkileyen depremin 7.2 büyüklüğünde olduğunu belirtiyor.
Son iki yıl içerisinde Simav, Tekirdağ ve Elazığ gibi kentlerimizde gündelik hayatı sekteye uğratan depremler yaşamıştık, ancak 23 Ekim 2011 tarihinde gerçekleşen Van’da gerçekleşen depremin bilançosunun çok daha ağır olduğu görülüyor.
Türkiye deprem gerçeği ile yine acı bir şekilde yüzleşiyor. 17 Ağustos 1999 depreminin ardından neredeyse 12 yıl geçmiş olmasına rağmen,bir doğa olayı olan deprem yine bir afete dönüşüyor. Yaşanan acılardan ve kayıplardan hiçbir ders çıkarılmadığı, Türkiye’nin deprem gerçeği ile yaşamak durumunda olduğu bilinmesine rağmen hiçbir önlemin alınmadığı bir kez daha anlaşılıyor.
Türkiye’nin mevcut yapı stokunun deprem yönetmeliğine uygun olmadığı, yapı envanterinin çıkarılarak gereken önlemlerin acilen alınması gerektiğini bu yıl 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde “TMMOB Depreme Duyarlılık” yürüyüşümüzde bir kez daha haykırmıştık. Siyasi iktidarı acilen göreve çağırmış, devlet kurumlarının ve toplumun depreme hazırlıklı hale getirilmesi gerektiğini dile getirmiştik. Keşke haklı olmasaydık ve bugün bu acıları yaşamasaydık.
İskenderunun 1.derece deprem kuşağında olmasından dolayı deprem gerçeğinin önemini belirtiyor ve bu ülkenin mühendisleri, mimarları ve şehir planlamacıları olarak biz birer doğa olayı olan depremlerin “afet” haline gelmesi “felaket” olarak yaşanması halkımızın yazısı olamaz, olmamalıdır, deprem tehlikesi ve riski konusunda ki uyarılarımızın dikkate alınmasını istiyoruz.
Bizler görüş ve önerilerimiz dikkate alınmasa da üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz. TMMOB başkanı, bağlı odaların temsilcileri, İnşaat Mühendisleri Odamız yönetim kurulu üyeleri ve akademisyenlerden oluşan bir heyetle deprem bölgesinde olunacaktır. Gereken incelemeler yapıldıktan sonra , kamuoyunu bilgilendireceğiz.
Yakınlarını kaybedenlere sabır ve başsağlığı diliyoruz. Depremden etkilenen bölgelerde yaşayan halkımıza geçmiş olsun diyor, yaralıların en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmasını diliyoruz. Umuyoruz ki arama kurtarma çalışmaları olumlu sonuçlar verecek, daha fazla can kaybı yaşanmayacak ve yaralar en kısa sürede sarılacaktır.”