‘İskenderun İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi’ kuruluyor

‘İskenderun İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi’ kuruluyorLojistik Master Planı Tanıtım Toplantısı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in katılımı ile Hatay Valiliği Tayfur Sökmen Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, AK Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk, Hacı Bayram Türkoğlu, Adem Yeşildağ, CHP Hatay Milletvekilleri Refik Eryılmaz, Hasan Akgöl, M. Ali Ediboğlu, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Koç, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Gülen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin ve DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti, Antakya ve İskenderun Sanayi Odası Başkanları, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı, Organize Sanayi Odası Başkanı ve diğer yetkililer katıldı.
Toplantıda, Lojistik Master Planı’nın yanı sıra ilimizde yapılması düşünülen İl Afet ve Acil Durum Yönetim ve Koordinasyon Merkezi ile İl Özel İdaresi Yeni Hizmet Binası konusunda yapılan çalışmalar da ele alındı. Toplantının açış konuşmasını yapan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, İskenderun Limanı merkezli bir Lojistik Köy kurulması için Master Plan çalışmalarını başlattıklarını hatırlatarak, “Yaklaşık 17 aydır yapılan çalışmalar sonunda bitti. Bugün bu toplantıda, bundan sonra il olarak takip etmemiz gereken aşamalar nelerdir, projenin detaylarında neler yer almaktadır gibi konuları, bizlere bu konuda büyük desteği olan Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin’in sunumunda göreceğiz” dedi. Daha sonra Lojistik Master çalışmasını yürüten Atilla Yıldıztekin, Lojistik Master Planı ve İskenderun merkezli Lojistik Köy kurulması, bunun ilimize ve ülkemize katacağı değer hakkında katılımcılara ayrıntılı olarak bilgi verdi. Lojistik Master Planı ile bölgede aktif halde bulunan lojistik odakları, lojistik ile ilgili küresel stratejileri, AB stratejilerini ve ulusal stratejileri derleyerek yerel stratejileri belirlemek, bölgede intermodal taşımacılık alt yapısını oluşturmak, gelecekte artacak olan lojistik talebin bölgenin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, iş gücü yaratılması ve ülke ekonomisine katkısının artırılması için yapılması gerekenleri belirlemek, lojistik hizmetler için operasyonda çalışacak, uzmanlaşacak ve yönetecek elemanların temin edilmesi için gereken eğitim altyapısını, ‘İskenderun Lojistik Köyü’nün’ kurulması gerekliliğini ortaya koymak, ‘Antakya’da Lojistik Merkez’ kurulması gerekliliğini ele almak amaçlanmıştır.

LOJİSTİK KÖY DENİZE ÇIKIŞ NOKTASI OLACAK
İskenderun Limanı’nın devreye girmesi ile bölgede büyük bir canlılık yaşanacak. Hatay’ın Orta Asya ve hatta Uzak Doğu ürünlerinin Batı pazarlarına ulaştırılmasında önemli bir denize çıkış noktası olacak, Anadolu’ya gidecek veya Anadolu’dan ihraç edilecek ürünlerin transfer merkezi haline gelecek, lojistik sektöründe hizmet kalitesi artacak ve operasyonel maliyetler düşecek, mevcut yapıyı bozmadan planlanan lojistik tesisler, şehrin yerleşim, çevre ve trafiğini rahatlatacaktır. 2012 yılı Ocak ve Şubat aylarında Lojistik Master Plan Platformu oluşturulacak, ilgili kurumlar, genel müdürlükler ve Bakanlıklar ile proje görüşmeleri yapılacak. Mart ayından sonra ise, müteşebbis heyet kurularak Bakanlık başvurusu gerçekleştirilecek. İskenderun Uluslararası Lojistik Fuarı ile İskenderun Uluslararası Lojistik Konferansı düzenlenecek. ‘İskenderun İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi’ kurulacak.
İş planının hazırlanması ve ekibin belirlenmesinden sonra ‘İskenderun Lojistik Danışma Merkezi’ kurularak çalışmalar başlayacak.

İL AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM VE KOORDİNASYON MERKEZİ
Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, olası bir afet veya acil durumda, afet veya acil durumun etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik etkin ve seri bir yönetim ile koordineyi sağlamak, normal yaşama dönüşü kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla İl Afet ve Acil Durum Yönetim ve Koordinasyon Merkezi yapımı için çalışmaların yaklaşık 18 aydır devam ettiğini hatırlatarak, projenin sonuçlandığını ve ihale aşamasına geldiğini söyledi.
Acil durum çağrı merkezini de buraya dâhil etmek istediklerini ve konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı ile görüşüldüğünü ifade eden Lekesiz, “Ülkemizde acil hallerle aranan yaklaşık 60 tane çağrı numarası var. Oysa acil numaraları vatandaşın kolayca hatırlayabilmesi ve başına bir hal geldiğinde gecikmeden arayabilmesi önemli. Gelişmiş ülkelerde bu tek numaradır ve çocukluktan itibaren o tek numara öğretilir. Ülkemizde de şimdi birkaç ilimizde pilot çalışma başlatıldı. Bu uygulamanın 3.’sü, ilimizde kurulacak olan İl Afet ve Acil Durum Yönetim ve Koordinasyon Merkezi’nde yapılacak” dedi.
Daha sonra Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil Yücelen konu ile ilgili bir sunum yaptı.
Toplantı sonrasında bir değerlendirme yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Karşılıklı istişare ile bu hizmetlerin ilimize kazandırılması noktasında önemli çalışmalar yapılıyor. Bugün konuştuğumuz bu konuların hepsi, bu şehrin gecikmiş adımlarıdır. Gerek Lojistik Merkez, gerekse İl Afet ve Acil Durum Yönetim ve Koordinasyon Merkezi, bütün bunlar bizim ihtiyacımız olan şeyler. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadesinde bulundu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.