Gittiğimiz günlerde İskenderun’da Kılıç Ali paşa İlköğretim Okulu Beden Eğitimi öğretmeni Semih Balcı, tarafından okula davet edildik ve Bocce adlı bir sporun tanıtımının yapılacağını söyledi. Bende gerçekten çok merak ettim nasıl bir spormuş diye düşünüyordum.
Belediye Başkanı ve Gençlik ve Spor Müdürü’nün de katıldığı bir törende Kılıç Ali Paşa ilköğretim Okulu’nda sporun tanıtımı ve eğitimi veriliyordu.
Beden Eğitimi öğretmenlerinin almış olduğu eğim öncesinde bir kaç kez oyun oynadık ve çok ta hoşuma gitti. İnanın süper bir oyun. Hatta merak ettim nasıl bir oyun nereden geldi. Bu oyunun ismi Bocce olarak konmuş. Bu oynadığım oyun bizim bildiğimiz sokak ortasında oynadığımız gülle, (Misket) oyununun aynısı ama sadece tek farkı misketin daha büyüğü ve ağır olması. Ama gerçekten çok zevkli ve hoş bir oyun stili var. Sanırım buna alışan insan devamlı oynamak isteyecektir. Tabi bu sporu tatil köylerinde ve otellerde devamlı oynanırken görüyorduk. Ama ne olduğunu bilmiyorduk.
Sağ olsun İskenderun’u seven hocalarımız Antakya’dan önce davranarak İskenderun’a bu sporu kazındırdılar ve çalışmalarda hızlı bir şekilde başladı. Okullarında eğitimler devam ediyor. Belediye Başkanı Civelek’te söz verdi. Şehir geneline Bocce oyununun sahasını yapacağını ve bunun herkese tanıtacağını İskenderun Beş Temmuz festivallerinde bile bunun oynanması harika olur.
Nedir bu Bocce spor dalı araştırdığım kadarıyla sizlere anlatayım;
Sporun kökeninin Anadolu’ya dayandığı ve M.Ö. 5000 yıllarında oynandığı tahmin edilmekteymiş tabi net olarak bir bulgu yok.
İlk çıktığı yıllarda cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan oyun, günümüzde tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplarla oynanıyor. Bizde boşuna köylerde yıllarca taşlarla oyunlar oynamamışız. Yani yine bizim topraklarımızdan çıkan bir spor dalı.
Bugünkü şekliyle ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve “Bocce” adını da Romalılardan almıştır. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir. Türkiye Bocce ile 1991 yılında tanışmış, 2005 yılında “Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu”nun kurulmasıyla bilinen spor kimliğine kavuşmuştur.
Oyundaki amaç, çok ilginç küçük bir masa tenisi topunu düşünün. Onu sahanın istediğiniz yerine atıyorsunuz. O küçük topun yakınına ise, elinizdeki büyük ve ağır olan topları atıyorsunuz. İlk olarak attığınız küçük topa kim daha yakın atarsa o takım kazınıyor. Ve puanlarını alıyor. Oyun çok farklı bir spor dalı ama dediğim gibi zevkli.
Şimdi bu konuda İskenderun’da bulunan birçok beden eğitimi ve diğer branştaki öğretmenler bu spor dalında hakem olmak isteyen ve antrenör eğitimini öğrenmek için kurs görüyorlar. Yani anlayacağınız İskenderun’da önümüzdeki zamanlarda her yerde bocce sporunu görürsünüz.
Üstelik çok fazla saha sorunu da olmaz. Boş bulunan yerlerde küçük masraflarla yapılabilir.
Sahalar ise üç çeşit Petank oyunu 4 metre ile on beş metre arısında yapılan sahada oynanıyor.
Rafa ve Volo oyunları ise, dört buçuk ile yirmi altı metredeki sahalarda oynanıyor.
Bocce spor dalına ilgi bir hayli fazla olmaya başladı. Hatay iline yeni getirilmesine rağmen şu ana kadar 21 kişi antrenör, 25 kişi ise hakem oldu.