‘Hayatta her zaman ikinci bir şans vardır’
Mustafa Kemal Üniversitesine konuk olan ‘zirvedekiler’ başarı öykülerini anlattı. Gençler, zirvedekilerden ilham alarak kariyer planları yaptı. Üniversitemiz, 1. Ulusal Kariyer ve Girişimcilik Zirvesi’nde birbirinden önemli birçok ismi ağırladı.
Zirve, sanat ve iş dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi. Yapılan açılış konuşmalarının ardından zirvenin sabah oturumunda Habitat Gençlik Derneği Onursal Başkanı Sezai Hazır, Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Mehmet Ziya Kalkavan, Genç Girişimcilik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülsüm Çıracı ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Berrak Kutsoy deneyimlerini ve girişimlerini anlattı.
Zirvenin öğleden sonraki oturumuna 80’ler dizisi oyuncuları söyleşileriyle damgasını vurdu. Şoray Uzun, kariyer basamaklarında yükselişinin öyküsünü anlattı. Uzun’un kariyeriyle ilgili yaptığı açıklamalar salondakilerden uzun süre alkış aldı. Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans ve yüksek lisans yaptığını hatırlatan Uzun, “Gazeteci olmaya karar verdim ve gazeteci olacağımı düşünerek staja başladım; ancak gördüm ki, sizin akademik kariyerinizdeki bilgi birikim değil şefin içtiği çayın nasıl olduğunu bilmeniz daha önemliymiş. O işin bana göre olmadığını böylelikle anladım” şeklinde konuştu. Uzun, stajının ardından farklı mesleklerde çalıştığını, ancak oyunculukta karar kıldığını kaydetti. Konuşmasının ardından bir öğrencinin yönelttiği ‘Şoray Uzun Yolda programınız gerçekten de çok beğenildi. Benim anneannem bile sizi izliyordu. Programda yakaladığınız enerji nereden geliyor?’ sorusuna Uzun şöyle cevap verdi: “Programın uzun süre devam etmesinin nedeni insanımızın müthiş mizah duygusuna sahip olmasıydı. Ben sadece mikrofon tuttum.”
Öğrenciler tarafından adeta soru yağmuruna tutulan 80’ler dizisinin yapımcısı Birol Güven, Türkiye’de yayınlanan dizilerin yüzde 90’ının 22.00’den sonra yayınlanması gerektiğini ve ailece izlenebilecek diziler olmadığını öne sürdü. 80’ler dizisinin tüm aile bireylerinin rahatlıkla izleyebileceği düzeyde olduğunu kaydeden Güven, “80’ler dizisiyle gündelik hayatımızı anlatmak istedik. Çocuklar Duymasın dizimiz de aynı kategorideydi.” dedi. 80’lerin televizyonda sığınılacak bir liman olduğunu dile getiren Güven, “Çocukların da büyükleriyle seyredeceği diziler yapılmalıdır. Biz de bu anlamda bir iş yapmak istedik. Televizyonda sığınılacak bir liman olmayı hedefledik. Oralardan kaçanları dizimize bekliyoruz.” çağrısında bulundu.
Türk takımlarının Süper Lig, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligindeki galibiyetlerini heyecan dolu anlatımıyla dinlediğimiz Sabri Ugan, bu kez maç anlatmadı. Gençlere seslenerek aynı heyecanı onlara da yaşattı. Ugan, hayat tecrübelerini, hazırladığı bir sunumla aktardı. Futbol maçı görüntüleri de verdiği sunumunda Ugan, “Hayatta donanımlı olmak çok önemlidir. Bu da okuduğunuz kitaplarla, kullandığınız araçlarla, arkadaşlarınızla yaptığınız sohbetle mümkün. Hayatta da futbolda yaşanan pozisyonlar gibi durumlar yaşıyoruz. Eğer siz kendinizi yeterli donanımla yetiştirmezseniz yaşanan böylesi durumlarda sıyrılma şansınız olmaz. Okuduğunuz her kitap, izlediğiniz her film sizi hayata karşı hazırlar” dedi.
Zirvenin son konuşmacısı olan tiyatro sanatçısı Nedim Saban girişimciliğin her sabah dünyaya yeni bir buluş yapmak için uyanmak olduğunu dile getirdi. Saban,”Başarının ölçütleri her ne kadar kazanılan para olsa da aslında gerçek başarı dünyaya katabildiğiniz güzelliklerde gizlidir. Kendiniz dönüştüğünüz zaman başkalarını da dönüştürebilirsiniz. Dünya bence kendisine bir şeyler vermek isteyenlerin yeri olmalıdır.” dediği konuşmasının devamında tiyatro oyunculuğu sürecinde yaşadıklarını gençlerle paylaştı.