TÜRKONFED, Suriye krizinden etkilenen sınır illerine moral desteği vermek ve durma noktasına gelen ekonomileri için çözüm önerileri sunmak üzere Hatay’da bir toplantı düzenledi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, toplantıda yaptığı konuşmada, “Suriye’deki olumsuz gelişmeler, bugün Hatay ve çevre illerini etkiliyor gibi görünse de bu durum aslında buzdağının görünen yüzü. Hatay örneğinden hareketle sürüklendiğimiz ekonomik gidişata nasıl dur diyebileceğimizi konuşmak ve çözüm önerileri sunmak istiyoruz” dedi.
Bağımsız ve gönüllü iş dünyası örgütü TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) Başkanı Süleyman Onatça, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Muharrem Yılmaz ve beraberlerindeki heyet ile birlikte Suriye krizinden etkilenen sınır illerinin ekonomilerine dikkat çekmek amacıyla Hatay’a bir ziyarette bulundu. DASİFED ve HASİAD ev sahipliğinde, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya, Hatay’da faaliyet gösteren iş adamları da yoğun ilgi gösterdi.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Hatay ekonomisinin sınır ötesindeki gelişmelerden olumsuz etkilendiğine dikkat çekmek, Hatay’a destek olmak ve çözüm önerilerini gündeme getirmek amacıyla düzenlenen toplantıda şunları söyledi:
“Yakın coğrafyamızda yaşanan sıcak olaylar, ülkemizi de etkiledi. Suriye ile ilişkilerimizde hassas bir döneme girdik. Güney sınırının kapanması Hatay’ı ekonomik olarak vurdu. Birçok iş insanı, karayoluyla nakliyat yapamadığı için ihracat taahhütlerini yerine getiremez hale geldi. Geçmişte gelişen iyi ilişkilere dayanan güvenle Suriye’ye yatırım yapan girişimcilerimiz büyük bir kayba uğradı. Tüm bu ekonomik sonuçlar, firmalarımızı iflasa sürükleyebilir ve bölgemizde işsizlik istemediğimiz boyutlara ulaşabilir. Bunun zincirleme olumsuz sonuçları olabilir ve etkisi bölge dışına taşabilir. Bunu buradan tüm Türkiye’ye duyurmak istiyoruz.”
Türkiye-Suriye arasındaki ticaret hacminin 2000’li yıllardan itibaren artış gösterdiğini kaydeden Süleyman Onatça; Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa’nın Suriye ile gerçekleştirilen ihracatta en önemli rolü oynadıklarını söyledi. Onatça, Suriye’deki iç karışıklıkların bu illerin ihracatına etkisini şu sözlerle aktardı: “Ocak-Ağustos 2011 döneminde ihracat rakamları 1,2 milyar dolar seviyelerinde iken 2012 Ocak – Ağustos döneminde bu rakam 360 milyon dolar seviyesine indi. Bu da yüzde 70 oranında bir düşüş demek oluyor. Hatay’ın ihracatı da büyük oranda azalmış durumda.”
Yaşanan olumsuz gelişmelerin bugün Hatay ve çevre illerini etkilediğini söyleyen Süleyman Onatça, “Bu durum aslında buzdağının görünen yüzü gibi karşımızda. Hatay örneğinden hareketle sürüklendiğimiz ekonomik gidişata nasıl dur diyebileceğimizi konuşmak ve çözüm önerileri sunmak istiyoruz. Yoksa bu ekonomik sıkıntı tüm ülkeye sirayet edecek” dedi.
Süleyman Onatça, toplantıda bölge sorunlarına yönelik çözüm önerilerini de şöyle özetledi: “Olayların yarattığı krizden doğrudan etkilenen firmaların vergi borçları ve sigorta prim ödemelerinin ertelenmesi, 1 yılı ödemesiz ve uzun vadeye yayılmış düşük faizli kredi olanağı sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Suriye’de alacakları bulunan firmaların ise alacaklarına karşılık faizsiz kredi olanağı sunulabilir. Bölge turizminin yeniden canlandırılması için bölge illerinin tanıtılması çok önemli. Diğer yandan, muhalif silahlı grupların özellikle Hatay ilini ve Türkiye’yi bir üs gibi gösteren söylemlerine ve tutumlarına müsaade edilmemesi düşüncesindeyiz.”
Toplantının ardından, “Suriye Krizinin Sınır İlleri ve Türkiye Ekonomisine Etkisi ve Çözüm Önerileri Paneli” düzenlendi. Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hüsnü Salih Güder moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, TÜRKONFED Yönetim Kurulu ve HataySİAD Üyesi Mehmet Kılıçlar, MersinSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt, AdanaSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ve OsmaniyeSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Yücel konuşmacı olarak katıldı.