Liman-İş Sendikası çalışma ekonomisi uzmanı Dr. Emirali Karadoğan, Suriye’de yaşanan olayların özellikle taşımacılık sektörüne büyük darbeler vurduğunu söyledi. İskenderun Su Ürünleri Fakültesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında üniversite öğrencilerine lojistik konusunda bilgiler verildi. Liman İş Sendikası’nın destekleri ile gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Liman-İş Sendikası Çalışma ekonomisi uzmanı Dr. Emirali Karadoğan ‘Yeni Bir Kavram ve Sektör Olarak Lojistik’ konusunda bilgilendirme toplantısına katıldı.
Seminerde ayrıca Liman İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Hüseyin Gonca da hazır bulundu. Seminerde Türkiye’nin deniz taşımacılığında önemli bir yer tuttuğunu ancak liman hizmetlerinden yeteri kadar istifade edilemediğine vurgu yapan Dr. Karadoğan, İskenderun Körfezi’nin de deniz, kara ve hava taşımacılığı yönünden önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.
Lojistiğin temelinin taşımacılığa dayandığını belirten Karadoğan, Suriye’de yaşanan olayların sona ermesi ile taşımacılık sektöründe de önemli derecede canlılık olacağını vurguladı.
Lojistik mesleğinin geleceğin mesleği olduğuna dikkat çeken Dr. Karadoğan, “Lojistik her ne kadar son 30 yılın sektörü olsa da taşımacılık; tekerleğin icadından ve depolama hizmetleri de insanlığın yerleşik yaşama geçişinden itibaren hayatın içinde yer almıştır. Özellikle mevsimsel kısıtlar nedeniyle ürünlerin muhafazası ve saklanması sorunu ortaya çıkmıştır. Depolama faaliyetleri; üretilen ürünlerin farklı mevsimlerde de kullanılması amacıyla geliştirilmiş; fazla üretimin öncelikle takas daha sonra değerli madenlerin alışverişte kullanımı ile satışı sonucunda uzak mesafelere taşınmasına ve yerleşimler arası ticaretin başlamasına neden olmuştur. Ortaçağ’da gemiler ve kervanlarla ülkeler, hatta kıtalararası ticaret başlamış, sömürgecilik ile de hammadde üretimi ve hammaddelerin ucuz bir şekilde dağıtımı söz konusu olmuştur. Böylece tüccar ülkeler zenginleşmiş, yeni kıtaların bulunması ile deniz yolları önem kazanmış, kara yolları iyileştirilmiş, büyük limanlar ve geniş depolar inşa edilmiştir. Buhar ve motor gücünün deniz, kara ve demiryolu taşımacılığında kullanılması ile ticareti yapılan ürünler de çeşitlenmeler başlamış, taşınan ve depolanan ürün miktarı artmıştır” dedi.