İskenderun Belediye Meclisi, gündemde bulunan 6 maddeyi görüşmek üzere toplandı. 2013 mali yılı bütçe ve tarifelerinin görüşüldüğü meclis toplantısı yaklaşık 4 saat sürdü. Oturumda en çok tartışılan konu idarenin, suya yapmayı planladığı yüzde 10 zammın uygulanıp, uygulanmayacağıydı.
AK Parti grubu, suya tüm tarifelerde ‘sıfır zam’ önerirken, tuttuğunu da kopardı.. Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek ise, ‘Halkın ekonomik koşulları nedeniyle’ sadece meskenlerde sıfır zamma destek çıktı.
Nedeni ortada..
Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, İskenderun’un acil sorunları olduğunu belirterek, “Kentin çok acil bir üstgeçite, drenaj kanallarına ihtiyacı var. Her birinin maliyeti yaklaşık 12 milyon lira civarında. Birikmiş paramız var ama bu para mevcut yatırımlar için kullanılıyor. O bakımdan, ekstra paraya ihtiyacımız var. Meskene yapılan su zammını sıfırlayalım. Ancak, işyeri ve benzeri tarifeler için yüzde 10 zammı da görmezden gelmeyelim. Elimizdeki imkanları halkımıza sunalım. İskenderun Belediyesi’ne giren her kuruş, yarın doğal afetlere karşı hizmet olarak dönecek” diye konuştu.
Belediye Başkanı Civelek, ileriye dönük planlamalar peşinde..
Bugün Numune Mahallesi’nde sel taşkınları olmuyorsa, drenaj kanallarının varlığı sayesindedir. Bu konuda Başkan Civelek’in hakkını teslim etmek gerek.. Biliyorum ki, drenaj kanallarının devamı için para lazım..
Hem, CHP Meclis Üyesi Mustafa Alper Menteşoğlu’nun söylediklerine de kulak vermeliyiz. Diyor ki:
2011’de su pompalarının yıllık elektrik harcaması 385 bin liraydı. 2012’de bu harcama 490 bin lirayı aştı. Hükümetin belirlediği enflasyon gideri yüzde 7,8.. Zam olmasa, 2011 giderlerini bile karşılamakta zorluk çekeriz.”
Haksız da değil..
İskenderun Belediyesi mevcut birikimleriyle sadece borç mu ödeyecek, yoksa hizmet mi yapacak?
Aslında tartışmaya neden olan mevzu, belediyenin kasasında bulunan 18 milyon liradan kaynaklanıyor.. Meclis üyeleri kasadaki 18 milyonu sorgulayıp duruyor.. Oysa, Başkan Civelek, “Kasadaki paranın kullanılacağı alanlar önceden planlanmış. Her kuruşu mevcut yatırımlara kullanılıyor” diyerek, Türkiye’deki en ucuz suyun İskenderun’da kullanıldığını hatırlattı.
Bir de şu var..
Drenaj kanalı küresel iklim değişikliği nedeniyle oluşan taşkınlar için önemli bir hizmet.. Başkan Civelek’in deyimiyle, “halkın evi, işyeri, arabası pert olursa vatandaş ‘keşke üç lira zam yapsaydın işyerim, evim perişan olmasaydı’ diyebilir.. Savunulacak tespitler bunlar..
AK PARTİ VE ÇITANAK BELİRLEYİCİ OLDU
Bugün suya sıfır zam kabul gördüyse, 2012 yılı tarifesi üzerinde baskı kuran AK Parti grubu, DP, MHP ve CHP’li Ali Çıtanak’ın katkısı sayesindedir..
Çünkü, oylamalar genelde 15 ‘evet’, 15 ‘red’ üzerinden etki görüyordu. Başkan Civelek’in iki oy hakkıyla bütçe ve tarifeler oy çokluğuyla geçiyordu.
Ne zaman ki, CHP’li Ali Çıtanak ‘Bizler sosyal demokratız.. Halkımıza suya zammı anlatamayız’ tepkisinde bulundu, oy dengesi değişti.
Neticede, 16 oyla suya sıfır zam meclisten geçti.
Öte yandan, oylamalar 15’e 15 eşit oranda sürerken.. Çıtanak isteseydi, tüm tarifelere muhalefet edebilirdi. Nitekim, bir telefon görüşmesi yapmak üzere dışarı çıktğı sırada, imar ve şehircilik müdürlüğü teklifi ışığında 2012 tarifesi oy çokluğuyla kabul gördü.
ARAÇLAR BEDAVA ÇALIŞMIYOR
Bütçe tarfesine ‘sıfır zammı’ öngören AK Parti’nin teklifine CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan tepki gösterdi. Turan, “Enerji başta olmak üzere gider kalemlerinde büyük oranda zamlar yapılmıştır. Ötv zammı araç başına 700-800 lira ilave zam, vatandaşa tapuda daire başına bin lira, doğal gaz yüzde otuz, elektriğe yüzde 22, mazota benzine yüzde 15 bir yıl içinde zam yapıyorsanız, İskenderun Belediyesi’nin araçları da mazotsuz ve benzinsiz çalışmıyor. Elektrikli çalışan aletler bedava çalışmıyor. Memura iyileştirme yüzde 3, milletvekillerine yüzde 45. Belediye gene çalışır kaynak yaratmak için su gelirine bel bağlamış değiliz. Ama seçim yaklaşıyor diye, AK Parti şimdiden siyaset yapmaya başladı” diye konuştu.
AK PARTİ’Yİ NİYE ÖRNEK ALIYORSUNUZ?
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, Turan’ın yaklaşımını ‘popülist’ buldu. Erten, “İskenderun’da iktidar sizsiniz. Madem AK Parti ülke genelinde zam yapıyor. Sizler de madem şikayet ediyorsunuz. O halde, niye tarifelere zam yapıyorsunuz? Yapmayın o halde.. İskenderun’da müteahhitler yatırım için bekliyor. İş yaptırın bu insanlara. Halkın üzerinden birkaç milyon kazanmayı planlıyorsunuz. Olacak şey mi bu? Kasanızda 18 milyon lira var diyorsunuz. Belediye, yatırım yapacak diyorsunuz. Neyi bekliyorsunuz? Kim tutuyor sizleri. İskenderun Belediyesi, birkaç milyon bulamıyor mu? Siyasi polemiklerle bu iş yürümez” ifadesini kullandı.
CADDELER GÖL OLMUYOR
DP’li Ali Kılıç Çirkin”in “Son yağışlarla birlikte sadece benim mahallede 5 araç suda kaldı. Logar kapakları değişmiyor. Temizlik yeterince yapılmıyor” tepkisi üzerine konuşan Başkan Yusuf Civelek, İskenderun’a metrekareye 87.7 kg yağış düştüğünü hatırlattı. Civelek, “Drenaj kanallarının ve acil durum deşarj pompasının düzenli olarak çalışmasıyla birkaç saat süre içerisinde sokak ve caddelerde biriken sular hızla tahliye edilmiştir. Bu kadar kuvvetli sağanak yağışa rağmen İskenderun’da bir sıkıntı yok” açıklamasında bulundu.
Başkan Civelek’in tespitine katılıyorum..
Doğrudur.. Yağan yağışlar birkaç saatliğine İskenderun’da olumsuz etki göstermiş olabilir. Ancak şunu da unutmayalım ki, İskenderun’un tüm sokakları, hemen ertesi gün tertemiz bir görünüm kazanmıştır.
Aksini tartışacak olursak, bu konuda Başkan Civelek’e haksızlık etmiş oluruz..
SİNEK İLACI SATILMAZ OLDU
MHP’li Garip Şandır’ın, “İskenderun’da sinek çok. Çöpü toprakla örtüyorsunuz” tepkisine yönelik konuşan Başkan Civelek, “İskenderun’da sinek yok. Eczanelerde sinek ilacı satılmaz oldu. Bu güzel kent sağlıklı.. Hizmetlerimiz hızla ilerliyor. Ortadoğu’nun en büyük çöp fabrikasını kuruyoruz. Su şebekesi ile insanlarımız temiz su içecek. Bu süreçte, sokaklarımız yazın toz, kışın çamur olabilir. Katlanacağız. Biz insanlarla uğraşmıyoruz. Hangi müteahhit nereyi almış ilgilenmiyoruz” diye konuştu.
SABIRLI OLMAK GEREK
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’i, çöp fabrikası ve yenilenen su şebekesinden ötürü kutladı. Erten, “İskenderun’da iki yıldır sinek yok. Güzel hizmetleri her zaman alkışlıyoruz. Sancılı bir dönem yaşanıyor. Sabretmek gerek.. Sağanak yağışlar karşısında güçlü bir altyapımız var. Yalnız, bütçe ve tarifeler hususunda daha önceden bizlerle görüşüp, üzerinde tartışabilirdik. Bu iradeyi sizlerde göremedik” dedi.
Aslında en büyük sıkıntı buradan kaynaklanıyor..
Meclis üyeleri boşuna şikayet etmiyor.. Ortada bir talep olsa bile, genelde başkan Civelek meclis üyeleriyle ‘bilgi paylaşımında’ bulunmayı tercih etmiyor.
Oturumlarda red ve kabul oylarının kafa kafaya gelmesinde en büyük etken ortaya konan ‘mesafe’dir, sanırım..