Hatay ekonomisinin önemli dinamiklerinden Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Uluslararası İşbirliği Platformu 3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nin açılışına katıldı. İstanbul Çırağan Sarayı’nda; Avrupa, ABD, Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri ve Balkanlardan 42 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen zirve, siyaset, dış politika, enerji ve ekonominin liderlerini bir araya getirdi.
Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde düzenlediği 3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde, Suudi Arabistan Ekonomi Bakanı Muhammad Bin Sulayman Al ALJSIR, Tunus Kalkınma Bakanı Jameleddine GHARBI, Ürdün Senatör ve TAG – Org Kurucu Başkanı Dr.Talal Abu GHAZALEH ve Euro-Chine Başkanı Davud GOSSED’in konuk olarak katıldığı oturumu Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, moderatör olarak yönetti.
“Ekonomik Darboğazdan Çıkış Yolları”, “Sürdürülebilir ve Kapsayıcı (inclusive) Büyümenin Dinamikleri”, “Uluslararası Ekonomik Kurumların Yeniden Yapılandırılması” ve “Ülkeleri ve Bireyleri Kucaklayan Yeni Bir Kalkınma Modeli, İstihdamın Yeni Dinamikleri” temalı yuvarlak masa oturumunda konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bu zirvenin yeni dünya düzeninin daha iyi anlaşılmasında etkin bir rol üstlendiğini söyleyebilirim. Zirvenin Avrasya Bölgesi için yeni iş imkanları ve yeni fırsatlar yaratacağına inanıyorum” dedi.
Zirveye canlı telekonferans bağlantısıyla katılan Cumhurbaşkanı Abdullah
Gül, “3 yıldır bu girişime destek veriyorum. Her geçen gün bu zirvenin daha da önem kazandığını ve kurumsallaştığını görmekten de büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, platformun, küresel ekonominin sunduğu fırsatlardan en etkin şekilde yararlanılabilmesi için her düzeyde stratejik iş birlikleri geliştirilmesine önemli katkı sağladığına olan inancını dile getirdi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, Ortadoğu ve Güney Afrika’nın dünyada ülkelerarası ticaretin en az olduğu bölge olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ”Bu bölgede mutlaka insanların ve sermayenin daha rahat hareket etmesini sağlayacak tedbirleri almamız gerekiyor. Bu bölgedeki sınırların anlamını yitirmeye başlayacağı bir döneme girmemiz gerekiyor. Eğer bunu bugün yapamazsak tarihi bir imkanı kaçırmış oluruz.
Ticaretin ve sermaye hareketlerinin serbestleşmesi, vize uygulamalarının kolaylaştırılması tüm ülkeler için faydalıdır. Kazan kazan sonucunu elde ederiz. Aksi halde çok zengin ile çok fakirlerin birlikte yaşadığı bir mahallenin huzurlu olması mümkün olmayacaktır. Ekonomik bağımlılık ne kadar çoğalırsa karşılıklı olarak, siyasi istikrar ve güvenlik için güçlü bir zemin oluşmuş olacak.”
Zirvenin açılışında UİP İcra Kurulu Başkanı Prof.Dr. Kerem Alkin, UİP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Coşkun, TOBB Başkanı ve UİP Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı ve UİP Yüksek İstişare Kurulu Eş Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı Prens Turki Al Faysal Al Saud da birer konuşma yaptılar.
BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ
TİM’in ev sahipliğinde düzenlenen zirvede konuşan Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı Prens Turki Al Faysal Al Saud ise, dünyada adaletli bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “1945 yılından günümüze kadar uygulanan, tesis edilen uluslararası düzen, maalesef günümüzün koşullarını ve ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Günümüzün yenilikleri ile bağdaşacak yeniliklere ihtiyaç vardır. Kuvvet dengesinin sağlanmasına ihtiyaç bulunmaktadır” dedi. Dünyanın çeşitli bölgelerinde bölgesel sorunların varlığına değinen Al Saud, şunları kaydetti:
“Bu sorunlar uluslararası adaleti bekliyor. Bugün yeni bir dünya savaşına ihtiyacımız yok . Bugün birlikte çalışma ve birlikte dünyamızı imar etmeye ihtiyacımız var.”
Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya ülkeleri ile Türkiye arasındaki stratejik işbirliği sürecine sürat ve etkinlik kazandırmayı amaçlayan “Küresel Düzenin Yeniden Yapılandırılmasında Avrasya’nın Potansiyeli” ana temalı 3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde, “Uluslararası siyasi düzende kördüğüm aşılabilecek mi?” “Bu areneda yeni küresel aktörler kim olacak?” gibi sorulara uluslararası alanda yanıt arandı.