Dörtyol Devlet Hastanesi Ortopedi Servisi dört uzman hekimle günde ortalama 500 hastaya tedavi hizmeti veriyor. Dörtyol ve çevresinde en fazla el ve ayaklarda yaralanmalı kırıklara rastlanırken, diz çapraz ve yan bağları ile neme bağlı romatizmal rahatsızlıklar ise diğer yoğunluklu hasta kitlesini oluşturuyor.
Dörtyol Devlet Hastanesi Ortopedi Hekimlerinden Op. Dr. Onur Fakıoğlu ise motosiklet kazalarının kalıcı hasarlar bıraktığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu; “Ergenlik dönemindeki genç yaştaki motosiklet sürücüleri büyük bir risk gurubunu oluşturmakta. Özellikle bölgemizde çok sayıda motosiklet olduğu düşünüldüğünde bu konuda çok ciddi çalışmaların yapılması gerekmekte. Tedbir alınmadan kullanılan motosikletlerde meydana gelen kazalar önemli ve kalıcı hasarlar bırakmakta. Bu da genç nüfusumuzdaki engelli sayısın arttırmakta” uyarısında bulundu.
Dünyada ve Türkiye’de yapılan araştırmada yaralamalı trafik kazalarının en çok evimizden 8 km. çapında olduğu gözlemleniyor diyen Op. Dr. Onur Fakıoğlu; “Çünkü ben bakkala gideceğim kask takmama, bot giymeme gerek yok diye düşünülüyor. Çünkü insanlar yakın bir yere giderken pek tedbir almıyorlar” dedi.
Dörtyol Devlet Hastanesi Ortopedi Hekimi Op. Dr. Onur Fakıoğlu; “Kaskınız sizi bir kere koruyacak ve o an yanınızda yoksa korumaz. Kaskı motosiklet sürücüleri yanında taşıyorlar, kolunda taşıyorlar, kaskı bağlamıyorlar. Oysa nereye gidilirse gidilsin kazanın ne zaman olacağı belli olmaz. Bu yüzden de her an kaza olabilecekmiş gibi hazırlıklı olmak gerekiyor. Gerek kazaların önlenmesi gerekse kaza sonrası motosiklet sürücülerinin daha az zarar görmesi için trafik denetimleri yoğunlaştırılmalı. Motosiklet sürücülerinin ve yolcularının güvenliği bakımından kask ve görülebilirliği sağlayan ışık yansıtmalı özel giysilerin kullanılması sağlanmalı. Diğer sürücülerin motosikletlileri fark edebilmeleri için far yakmaları teşvik edilmeli, ehliyetsiz motosiklet kullanılmasına izin verilmemelidir. Ayrıca, trafikteki diğer motorlu sürücülere de motosiklet kullanıcılarının ‘korumasız’ olduğunu düşünerek daha özenli ve dikkatli davranmaları konusunda eğitim verilmesi gerekmektedir. Motosiklet sürüş eğitimi yaygınlaştırılmalı ve sürücüler eğitim almaları için teşvik edilmelidir” dedi.
Her hastalıkta olduğu gibi Ortopedide de erken teşhisin önemine vurgu yapan Op. Dr. Onur Fakıoğlu; “Çocuklar doğduğu andan itibaren çeşitli ortopedik problemlerle karşı karşıya kalıyor. Ortopedik sorunların kalıcı hasarlara yol açmamasının yolu erken tanıdan geçiyor. Ailelere çocukları yürümeye başladığında, şüphelendikleri bir durum varsa ortopedistlere başvurmalarını öneriyorum. Aileler, çocukları yürümeye başladığı zaman içe basma, düztabanlık gibi hastalıkların ortaya çıkabileceğinden endişe ediyor. Ancak bu hastalıklardan korunmanın yolu çocuklara bilinçsiz bir şekilde ortopedik ayakkabılar giydirmekten geçmiyor. İçe basma çocuklarda yeni yürümeye başladıkları zaman ortaya çıkarken, düztabanlık yürümeye başladıktan birkaç ay sonra biraz daha ileri aşamalarda görülüyor. Bu tür rahatsızlıklar erken ve doğru bir tedavi ile % 90 – 95 oranında iyileşiyor” dedi.
MASA BAŞI ÇALIŞANLARINA UYARI
Op. Dr. Onur Fakıoğlu masa başı çalışanlarına da yapmaları gereken egzersizler konusunda bir uyarıda bulunarak; “Uzun süre masa ve bilgisayar başında çalışanlarda boyun ile kol problemleri biraz daha ön planda oluyor. Kısaca yapmanız gerekenler; Uzun süre aynı pozisyonda ve hareketsiz kalmayın. 1-1,5 saat arayla pozisyonunuzu değiştirin. Bilgisayar tam karşınızda olmalı. Ayrıca göz seviyeniz bilgisayar ekranının üst-orta seviyesine gelmeli. Koltuğunuzun ayarlanabilir ve kol destekli olmalı. Otururken dik pozisyonda durun. Gerekiyorsa sırt desteği kullanın. Telefonu sık hareket ettirmediğiniz elinizin yönüne koyun” dedi.