“Gemilere ciddi oranda denetimler yapılıyor”

“Gemilere ciddi oranda denetimler yapılıyor”
İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi ve Mavi Deniz A.Ş. tarafından “İskenderun Körfezinde Deniz Kirliliği ve Petrol Kirliliği Durumunda Acil Müdahalede Yapılması Gerekenler” konulu çevre paneli düzenlendi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve firma yetkilileri katıldı.
İlk konuşmacı olan Başaran Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Altuntop “Akdeniz’de Deniz Kirlilikleri, Kirliliğe Karşı Hazırlıklı Olma ve Acil Müdahale” adlı sunumunda, “ Büyük tonajlı gemilerin, tankerlerin bakım onarımı ile denizcilik sektörüne girdik. Bakım zamanı gemilerin çöpünü denizlere atması, denizi kirletmek bedava idi. Daha sonra MARPOL Atık Alım yasası çıktı. Bu gibi durumlarda hangi gemi kirletti ise bedelini o ödüyor. Çevre Bakanlığımızın, Denizcilik Bakanlığımızın 2013 yılından itibaren politikası artık denizlerin, sahillerin, derelerin kirletilmesini istemiyor. Buna dur denilmesi ve sahili olan tüm belediyelerimizin bu işe daha duyarlı olması diliyoruz” diye konuştu.
“Gemilere ciddi oranda denetimler yapılıyor”
Altuntop, konuşmasının sonunda boğazlarda, İskenderun Körfezi’nde vb. kritik bölgelerde, denizde petrol kirliliği riski yaratan gemilere 1 adet tam donanımlı deniz temizleme teknesinin kritik bölge boyunca eşlik etmesinin şart olduğuna da dikkat çekti.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İskenderun Liman Başkanlığında Gemi Sörvey Uzmanı Mustafa Yolcu ise şöyle konuştu:
“Öncelikle uluslararası mevzuatlar çerçevesinde çıkarılan MARPOL Yasası, deniz kirliliği konusunda uluslararası bir mevzuat. Deniz kirliliğini önlemeye yönelik ise kısa adı IMO olan Uluslar arası Denizcilik Örgütü kurulmuştur. Bunların almış olduğu uluslararası kurallar var. Bu kurallara bütün gemiler uymak zorunda. Bizde idari olarak limanlarda devlet denetimi yapıyoruz. Limanlarımıza gelen tüm gemiler ister Türk bayraklı, ister yabancı bayraklı olsun denetimi biz yapıyoruz. En önemli hususlardan birisi gemiler limanımıza gelmeden 24 saat önceden ne kadar sintine, ne kadar slaç var Liman Başkanlığına bilgi vermek zorundalar. Bilgi vermedikleri zaman idari yaptırım uygulanıyor. Tüm Türk limanlarına gelen gemilere ciddi oranda denetimler yapılıyor. Ulusal mevzuatlarımızın başında Çevre Kanunu var. Buna göre, eğer deniz sahamızda herhangi bir deniz kirliliği olduğu takdirde Çevre Kanununa göre çok yüksek rakamlarda idari yaptırım kararı uygulanıyor. Başkanlığımız 2009 yılında İskenderun Körfezi’nde yaklaşık 600 bin TL civarında toplam ceza kesti. Bilinmelidir ki, ciddi ve sıkı denetimlerimiz var. Amacımız ceza kesmek değil, caydırıcılık olmasıdır.”
“Gemilere ciddi oranda denetimler yapılıyor”
Yolcu, konuşmasında ‘Acil Müdahale’ konusuna da vurgu yaparak, “Bu alanda da Kanun var. Amaç kirliliği önleyebilmek olduğu için en kısa sürede bunu nasıl bertaraf edebiliriz düşünerek hareket etmekteyiz” dedi.
Başaran Group, Çevre Mühendisi Ayşegül Yalvaç, “Dünyadaki Önemli Deniz Kirlilikleri” başlığı altında gerçekleştirdiği konuşmasında, ”Exxon Valdez”, ”Deepwater Horizon” ve ”Independenta” gibi büyük tanker kazalarından ve bu kazaların sonuçlarından bahsetti.
Yalvaç, özellikle tanker kazalarından kaynaklanan kontrol dışı olaylarda ortaya çıkan denizlerdeki kirliliğe de dikkat çektiği konuşmasında, bu kazalara karşı hazırlıklı olunması ve kısa sürede müdahale etmek için limanların, kıyı tesislerinin, sanayi kuruluşların, yerel yönetimlerinin iş birliği ile çalışması gerektiğine vurgu yaptı. Yalvaç,” Tanker kazaları sonucunda denize dökülen petrol, deniz ekosisteminin yanı sıra kıyılarda da büyük sorun yaratmaktadır. Sahile ulaşan kirlilik kıyıda yaşan birçok canlının oksijene ulaşmasını imkânsızlaştırmaktadır” diye konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.