Heybeliada’daki Ruhban Okulu, kapılarını İHA’ya açtı. Okuldaki tüm sınıflarda Atatürk posterleri ve Gençliğe Hitabe panoları olduğu görüldü.
Yıllardır açılıp açılmayacağı tartışılan Heybeliada’daki Ruhban Okulunda sessizlik hakim. 1971 yılında kapatılan okulla ilgili tartışmalar sürerken, Ruhban Okulunun içi İHA tarafından görüntülendi. 42 yıl önce kapanan okulda, o yılların izlerini görmek mümkün. Okuldaki öğrenci sıraları, öğretmen masaları ve kara tahtaların hâlâ aynı şekilde korunduğu, tüm sınıflarda Atatürk posterleri ve Gençliğe Hitabe panoları olduğu görülüyor.
Ada halkı okulun açılacağını tahmin ettiklerini belirtirken, esnaf Muhsin Öztekin, “Biz adalı olarak okulun açılmasını isteriz ancak devlet kanalıyla bir yere bağlanıp, denetlenmesini istiyoruz. Bizim için problem değil. Mesela Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlansın. Onlar bağlanmadan açılmasını istiyorlar. Ancak böyle bir şeye hükümetsiz müsaade etmez” dedi. Okulun Türk makamlarınca denetlenmesi gerektiğini savunan Öztekin, “Bizim için çok bir etki olmaz. Ancak birilerine etkisi olur. Fayton kullananlar olur. Ben okulun açık olduğu dönemde de adadaydım. Daha sonra bir şekilde kapatıldı” diye konuştu.
35 yıldır Büyükada’da yaşayan ve kitapçı dükkanı bulunan Rum vatandaşı Mikail Paşa ise, okulun açılmasını istediklerini belirtti. Paşa, okulun nereye bağlanacağı tartışmalarıyla ilgili ise, “Bunlar senelerdir siyasetçiler tarafından konuşuluyor. Bu siyasetçilerin işi. Bu onların bileceği iş” dedi.
Okulun açılması durumunda sadece ada için değil, Türkiye için gelir kaynağı olacağını savunan Paşa, “Ne zaman kapatıldığını tam hatırlamıyorum ama açılması iyi olur. Din adamı yetiştirecek Türkiye’de başka okul yok. Eğer okul açılırsa büyüklerimiz nereye bağlanmasını uygun görürse oraya bağlanır. Burada Rum cemaati az olduğu için onlar da açılmasını istiyor” ifadelerini kullandı.