YILMAZ AKPINAR YAZDI.
300 bin nüfuslu İskenderun’da, Belediye Meclisi’nde topu topuna iki gündem maddesi konuşuyoruz, ama onu da ‘tiyatro’ya çevirdik..
Belediye idaresinin ‘anlamsız’ tavırlarından ötürü gayrimenkullerin satışına oy çokluğuyla ‘ret’ veren meclis, bu kez CHP’nin dayatmayla öne sürdüğü ihtisas komisyonu önerisini de redetti.
Konuyu en başından ele alalım..
Birincisi; Aşkarbeyli mıntıkası 2802 nolu parselin kentsel dönüşüm alanı yapılması ile ilgili yazılı önerge hakkındaki imar komisyon raporu ‘oy çokluğuyla’ kabul edildi.
İkinci madde ise, Numune ve Pınarbaşı mahallelerini ilgilendiren, konutların tespiti ve dağıtımını denetlemek üzere ihtisas komisyonunun seçilmesi ile ilgiliydi.. Ne olduysa o sırada oldu..
Anladım ki, ‘kentsel dönüşümü’ neredeyse üç yıldır gündemde tutan AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ile CHP’li Ali Çıtanak’ın gayretleri boşa çıktı..
Onca emeğe, onca mücadeleye rağmen, idare ‘patinaj’ çekmeyi sürdürdü..
Çıktılar, ihtisas komisyonu için 3 CHP’li isim önerdiler..
Oldu mu şimdi?
Doğan Erten ısrarla “Numune Mahallesi’nde mağduriyeti giderin. Tespitleri birlikte yapalım, yol haritası belirleyelim. Komisyona her partiden bir üye girsin. Birlikte çözüm üretelim” dese de..
Ali Çıtanak bütün gücüyle, “Mahallemiz mağdur olmasın. Patinaj çekmeyelim. Komisyonda her partiden bir temsilci olsun. Amacımız çözüm üretmek olsun. Doğan Bey’in benimle birlikte üç yıldır katkısı var. Bir adım atalım yeter. Komisyon üç üyeden oluşmuş, beş üyeden oluşmuş, ne farkeder? Ben feragat edip, Doğan Bey girsin. Sayı çoğalsın.. Yeter ki, kazanan İskenderun olsun. İyi niyetli girişimlere rağmen olayı baltamaya kimsenin hakkı yok” sözleriyle feryat etse de..
Olan olmuştur..
Kentsel dönüşüm, doğmadan öldü..
Hayati proje, freni patlamış kamyon gibi, idarenin üzerine doğru ilerliyor.
Hayırlı olsun!
İdarenin, hatta CHP’den bazı meclis üyelerinin inadı ve ‘siyasi’ gelecek kaygısı yüzünden olan Numune Mahallesi’ne oldu..
Yazık!.. Ali Çıtanak’ın doğru ve ‘hakkaniyet’ yüklü yaklaşımlarından zerre kadar faydalanamadılar.. Doğan Erten’in ‘çözüm’ odaklı fikirlerine kafa yormadılar..
Gerçi, CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan, “Olmadı, biz yaparız. Mevcut kaynakları değerlendiririz” demesi, süreci yokuşa sürdü..
Biliyoruz ki, bu iş olmayacak!
Boşa kürek sallıyorlar..
Çünkü, bir önceki oturumda DP Meclis Üyesi Ali Kılıç Çirkin, “Kasanızda para var. Kentsel dönüşüm projesini neden başlatmıyorsunuz?” derken, Başkan Civelek, “Paramız yeterli değil” demişti.. Ne oldu?
Hani paranız mevcut yatırımlara endeksliydi?
Anlıyorum ki, koca 4 yıl boyunca ‘kentsel dönüşüm’ için boşa çırpınmışız..
Bu saatten sonra ‘siyasi’ kılıçlar çekilmiştir, seçim startı verilmiştir..
Dilerim, CHP’nin bu tavrı yüzünden zarar gören İskenderun olmaz!
Çünkü, AK Parti Meclis Üyesi Uğur Fırat, ta başından beri “Başkanın kentsel dönüşüm projesini hayata geçirecek gücü vardı. Yetkiyi kendisine verdiğimize göre, en başından daire müdürlerini getirip, tespitlerde bulunabilir, elindeki imkanlarla Numune’nin çehresini değiştirebilirdi” diyordu..
Haklıydı.. Belediye Başkanı Yusuf Civelek bu fırsatı teptiği gibi, meclis üyelerinin fikirlerini de ‘pas” geçti.. Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Cengiz Oran, ‘Meclisi tiyatroya dönüştürüyorlar’ sözünü boşuna sarfetmedi..
ARITMA ÇAMURUNUN GEREĞİNİ YAPIN!
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, gazetemizde yer alan ‘lağımdan kaleler’ haberini gündeme taşıdı. Erten, “Hani denizle buluşacaktık? Hani Balık lokantası kurulacaktı? Hani nostalji bir atmosfer yaşayacaktık? Bugün bu sözlerin hiçbir hükmü yok. İskeleye ancak küçük tekneler yanaşacak. Olmaz! Başkan verdiği sözleri tutmuyor. İmam Hatip Lisesi’ne çimento sözü verdi, o sözü de tutamadı, gereğini bizler yaptık. İşte çöp fabrikası.. İskenderunlular olarak rahat nefes alacaktık. Dağın eteklerine arıtma çamuru dökülüyor. Kaç mahalle şikayet ediyor, biliyor musunuz? Gidip görelim. Belediye Başkanı gereğini yapsın. Üzerimizde oyunlar oynanmasın, dedikodular üretilmesin. Fabrikanın kurulmasında Adalet Bakanımız Sayın Sadullah Ergin ile milletvekilimiz Sayın Orhan Karasayar’ın ciddi katkıları olmuştur” diye konuştu.
KOMPOST ÜNİTESİ ÇALIŞMAYA HAZIR!
CHP Meclis Üyesi Mustafa Özen, arıtma çamurunun geçmiş yönetim zamanından beri Düğünyurdu mıntıkasına döküldüğünü hatırlatarak, detaylar hakkında bilgiler verdi. Özen, “Bu, bugünün sorunu değil. Çöp fabrikası kompost ünitesini kurdu, çalışmaya hazır. Az bir zaman sonra, sonuca gideceğiz” ifadesini kullandı.
CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan da, “İskenderun, Ankara değil.. Bir anda çözüme ulaşamayız. Ama çöp fabrikası gerekliydi. Çöp gibi, İskele gibi yatırımlarda iktidarın da desteği oldu, teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ahmet Dönmez ise, “Belediye başkanı bütün okullara yardım yapacaktı, sözünde dursun. Arıtma çamurunun zararları ortada.. Tarım arazileri çoraklaşıyor. Arıtma neden yapılmıyor?” diye sordu..
OLAYLARA YÜZEYSEL BAKMAYALIM
DP Meclis Üyesi Ali Kılıç Çirkin, İskenderun’a katkı sunanlara teşekkür edilmesi gerektiğini hatırlatarak, çalışmalarla ilgili tespitlerini ortaya koydu. Çirkin, “Trafikte altyapı yok. Dağ fare doğurdu.. Her yer kazılıyor.. Kurumlar arası diyalog yok. Görüyorum ki, olaylara yüzeysel bakıyoruz. Revizyon İmar Planı’nı halen hayata geçiremedik. Ankara firmasıyla görüştüm. Trafik Ulaşım Planı, yeşil alan, ticari alanlar belirlenmeden olayın süreci uzar dediler. Hatta Mayıs ayı gibi bir tarih verdiler. İnşallah yanılıyorumdur. Lütfen İskenderun için çalışalım. Birlikte çözüm üretelim. Özverili davranıp, proje üretelim. Başkan Bey de, 10 gün önceden grup başkanlarıyla bir araya gelip, sorunların çözümü için istişarede bulunsun” ifadesini kullandı.
ÇAMURU FABRİKAYA VERİP, İŞLEYECEKLER!
Meclis Başkanı Özer Çağşar ise konuşmasında çöp fabrikasının öneminden söz etti. Çağşar, “Çöp önemli bir konu. Arıtma çamurunun dökülmesi ile ilgili haberler yapılıyor. Önemsiyorum.. Ancak, bugüne dek bu sorun hep vardı. Biz çözmek için yoğun gayret gösterdik. Zaten kompost ünitesi tamamlandı. Bize bildirdiler. Arıtma çamurunu fabrikaya verip, işleyecekler. İleride İskenderunlular, bu güzel hizmetten faydalanacaklar. Su ve asfalt işlemleri de tamamlanınca, güzel eserler ortaya çıkacak” açıklamasında bulundu.
SANAYİ CAMİSİNDE İNSANLIK DRAMI!
MHP Meclis Üyesi Garip Şandır, çöple ilgili sorunlara odaklanıp, yollarda yapılan kazı işlemlerinin yeterince denetlenmediğini aktardı. Şandır ayrıca, sanayi camisinde insanlık dramının yaşandığını hatırlatarak, “Suriye’nin çirkin savaşından kaçan insanlarımız burada barınıyor. Çocuklar betonda yatıyor. Esnaf destek çıkıyor ama yetmiyor. Belediyenin bu insanlara yardım etmesini talep ediyorum” diye konuştu. Meclis Üyesi Ercüment Kimyon da, limanda yapılan yeni inşaatlara belediyenin ruhsat verip, vermediğini sordu.
Ve sonuç;
Tüm bu sorunlar varken, ben hangisine kulak vereceğimi bilemedim..