İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla seminer düzenlendi. Belediye Meclis Salonu’nda yapılan seminere Belediye Başkanı Yusuf Civelek, belediye meclis üyeleri, mesleki oda, dernek yöneticileri, mimar ve mühendisler, Mustafa Kemal Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğrencileri katıldı. Seminer, sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum halinde ve slayt desteğiyle gerçekleştirildi. Seminerde, İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nin çalışmalarına da yer verildi. Seminerin açılışında konuşan İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, birinci deprem bölgesinde olduğumuzu belirterek, önlemlerin önem taşıdığını vurguladı. İnsanların teknoloji ilerledikçe doğaya hakim olacağını sandığını, oysa ki en akılcı yaklaşımın doğayla uyumlu yaşamak olduğunu belirten Belediye Başkanı Yusuf Civelek, “Kentleri ona göre şekillendirmek çok önemlidir” dedi. Depremle ilgili çalışmalara değindiği konuşmasında, İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi kurulduğunu, çalışmalar yapıldığını ve devam edeceğini, kuvvetli yer hareketleri kayıt istasyonlarının kurulduğunu belirten Belediye Başkanı Yusuf Civelek, AFAD, üniversite, Kandilli Rasathanesiyle işbirliği içerisinde çalışma yapıldığını söyledi. Katılımcılara teşekkür eden Belediye Başkanı Yusuf Civelek, “Memleket bizim. Hep beraber gerekli önlemleri alacağız” dedi. ‘Depremde Binaların Hasar ve Yıkım Nedenleri’ konulu seminerde konuşan Doç.Dr.Murat Bikçe,binalarda yanlış güçlendirmenin, yıkılmayacak binayı yıkacağını ifade etti.
Depremde binaların neden hasar gördüğünün dört başlıkta toplanabileceğini belirten Doç.Dr.Murat Bikçe, bunları ‘tasarı proje sırasında hatalar, uygulama sırasında hatalar, depremin süresi ve şiddeti ve yanlış şehirleşme’ olarak sıraladı. Tasarıda yer seçimi hatalarına değinen Doç.Dr.Murat Bikçe, zeminin hiç ihmal edilmemesi gereken bir konu olduğunu kaydetti. Bikçe, kolon ve perdelerin dengeli ve burulmayı oluşturmayacak biçimde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Binalarda güçlendirme konusuna değinen Bikçe, “Güçlendirme çok ciddi bir konudur. Yanlış güçlendirme binayı yıkar” diye konuştu.
‘Hatay’ın Depremselliği’ konusunda seminer veren Prof.Dr.Semir Över , Hatay’ın tarihsel depremlerini anlattı. Bir depremin afete dönüşmesine neden olabilecek iki önemli etken olduğunu belirten Prof.Dr.Semir Över, bunların insanların yaşam alanlarının deprem yönetmeliklerine göre inşa edilmemesi, yaşam alanlarının uygun seçilmemesi: yerel zemin problemleri olarak ifade etti. Zeminin önemine değinen Prof.Dr.Semir Över, “Binayı depreme dayanıklı yapmak yetmez zemini ihmal etmemek önemli koşuldur” dedi.