İskenderun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Ocak-Şubat-Mart aylarına ait faaliyetleri açıklandı. İskenderun Kaymakamlığı’ndan yapıla açıklamada kentte denetimlerin aralıksız olarak devam ettiği bildirildi. Kaymakam Su, “Denetimlerde amaç; teknik ve hijyenik şartlara bakılarak vatandaşların sağlıklı gıda tüketmelerini sağlamaktır” dedi.
Bu kapsamda Ocak-Şubat-Mart aylarında 92 üretim yeri (ekmek ve ekmek çeşitleri, süt ve süt ürünleri, yemek şirketleri, meyve-sebze işleme, vb.), 89 gıda satış yeri (bakkal, kasap, vb.), 123 toplu tüketim yeri (lokanta, yemekhane, kantin, fastfood, vb.) olmak üzere toplam 304 işyeri denetlendi. Açıklama şöyle:
Ocak-Şubat-Mart ayları içerisinde 1 işletmeye idari para cezası uygulanmış olup, 3 işletme ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.
Alo 174 Gıda Hattı: Alo 174 Gıda Hattı uygulaması devam etmektedir. Bu kapsamda son üç ay içerisinde 24 şikâyet değerlendirmeye alınmıştır.
Bu arada hayvancılık faaliyetleri kapsamında, 26.100 kg. büyükbaş derisi, 18.970 kg. denizbalığı, 37 adet büyükbaş, 24.884 kg sığır karkas eti, 2.241 arı kovanı sevki yapıldı. 1.370.630 kg.deniz ürünü için ihracat sağlık raporu verildi. Ayrıca, 81 büyükbaş, 2.241 arı kovanı ,3.300 kanatlı, 211 köpek tarama muayenesinden geçirildiği gibi, 211 kedi-köpeğe kuduz aşısı, 62 küçükbaşa küpeleme ve 28 adet büyükbaşa Brucella aşısı yapıldı..
Bodur Elma projesi: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile birlikte yürütülen Bodur Elma Projesi kapsamında 3 köyde 1’er dekarlık alanda kurulan bahçelerde kontrol ve bakım işlemleri yapılmıştır. Ayrıca yeni kurulacak 1’er dekarlık toplam 2 dekar Bodur Elma Projesi, Sosyal Yardımlaşma Vakfına sunuldu.
Tatlı Patates Yetiştiriciliğinde Virüsten Ari Fide Kullanımı Projesi: Sosyal yardımlaşma Vakfında kabul edilmiş olup, Genel Müdürlüğe gönderilmiştir.
Gübre Bayii Kontrolü: 25 bayi kontrolü yapılmıştır.
Üretici Kayıt Defteri: Çiftçilerimize 177 adet üretici kayıt defteri dağıtılmış olup, 678 defter onaylanmıştır.
Reçeteli Satış: İlçe Müdürlüğümüzde yetki almış 13 teknik elemanla çiftçilerin hastalık, zararlı ve yabancı ot ile ilgili sorunlarına çareler aranmakta, gerekli kültürel tedbirler tavsiye edilmekte, ihtiyaç olanlara reçete ücretsiz olarak yazılmaktadır.
3-Toprak Koruma Kanunu: Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında son üç ayda 9 dosyaya rapor düzenlenmiştir.
4- Raporlar: Ocak-Şubat-Mart aylarında çeşitli konularda (ağaç kesimi, gelir tespiti, hint keneviri v.b.) 13 adet rapor düzenlenmiştir.
SU ÜRÜNLERİ KONTROL ÇALIŞMALARI
Ürünün karaya çıkış noktaları 6 kez, balıkçı barınak ve çekek yerleri 6 kez, su ürünleri değerlendirme tesisleri (5 işletme) 9 kez denetlenmiştir. Boy yasağı açısından 30 toptan perakende satış yeri ayda 5 kez denetlenmiştir. 22 kez kıyı şeridi kontrolü yapılmıştır. 17 adet Amatör Balıkçı Belgesi verilmiştir.”