Her yıl 28 Nisan – 4 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Kardeşlik Haftası” dolayısı ile şehrimizde var olan barış, kardeşlik ve hoşgörü ortamını dünyaya duyurmak adına Antakya Belediyesi’nin ev sahipliğinde birlik, dayanışma ve kardeşlik buluşması düzenlendi. Antakya Anemon Otel’de düzenlenen kardeşlik buluşmasına Hatay Vali Vekili Kadim Doğan, Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Hasan Polat, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, protokol üyeleri, dini cemaat önderleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belediye başkanları katılım gösterdi. Gecede yapılan tüm konuşmalarda birlik, beraberlik, kardeşlik mesajları verildi. İlk konuşmayı yapan Antakya Rum Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Eli Bitargil, “Hepimiz kardeşiz. Bir toplumda her dinden insan olur. Ama ağladığımızda gözümüzden aynı yaş gelir ve elimiz kesildiğinde aynı kan akar. Antakya’da çok iyi bir dinler mozaiği var. Bunu en ileri seviyeye taşımak için çaba harcıyoruz” dedi.
Gecede söz alan Protestan Kilisesi Ruhani Lideri Yakup Chang, “Kardeşlik yemeğinde bir arada olmaktan mutluyuz. Antakya’da O ya da bu düşüncesi yok. Antakya’da BİZ kavramı ile herkes kucaklanıyor. Burada birlikte yaşamanın en güzel örneği sergileniyor. Bunu tüm Dünya’ya tanıtalım. Ben çocuklarıma birlik ve beraberliği aşılıyorum” dedi.
Alevi Cemaati Kanaat Önderi Nasrettin Eskiocak yaptığı konuşmada, “Birlik, beraberlik, kardeşlik ve vatanseverlik duygularının en çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemde bu buluşmayı düzenleyen Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ediyorum. Dinler arası kardeşliği, barışı çok önemsiyoruz” dedi.
Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu yaptığı konuşmada, Kardeşçe yaşıyoruz. Suyumuzu tuzumuzu paylaşıyoruz. Devlet büyüklerimize şükran borçluyuz. Tek Tanrı’ya dua ediyoruz. Allah birliğimizi bozmasın. Antakya’da din ayrımı olmaz, diğer cemaat mensubu kardeşlerimizi yolda gördüğümüzde kucaklaşıyoruz. Mutluyuz” dedi. Ortodoks Cemaati Vakfı Başkanı Fadi Hurigil yaptığı konuşmada, “Hatay yüzyıllardır Dünya’nın aradığı, medeniyetler beşiği ve dinler arası diyalogun yaşandığı bir merkezdir. Burada üç semavi dinin ayak izleri mevcuttur. Ayrı yerlerde ibadet ediyoruz ama aynı Allah’a ibadet ediyoruz. Sevgi, dostluk ve kardeşliği geçmişten miras aldık ve yaşatacağız. Bizleri burada bir araya getiren Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ederiz” dedi.
Hatay İl Müftü Vekili Cafer Eroğlu yaptığı konuşmada, “Tarih boyunca bir arada yaşanmış olan Hatay, Dünya üzerindeki tüm ülkelere örnek olmuştur. Yaratılışta ve dinde kardeşiz. Her zaman muhabbet içinde olmalıyız. Şanlı Bayrağımız altında huzurlu bir yaşam dilerim. Bu anlamlı gecede bizi bir araya getiren Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ediyorum” dedi.
Kardeşlik gecesinin ev sahibi olan Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş yaptığı konuşmada, “8500 yıllık tarihi geçmişiyle, 23 medeniyetten 13’üne ev sahipliği yapmış medeniyet birikimiyle, barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti Antakya’nın bu özelliklerinin yaşamasını sağlayan, geleceğe taşıyan, bu birlikteliğe sahip çıkan siz değerli dostlarımızla bu değerli ve müstesna akşamda bir arada olmaktan dolayı mutluyum. Bu şehrin Belediye Başkanı olarak, bu topraklarda doğmuş, bu topraklarda büyümüş, bu coğrafyanın bir sevdalısı olarak sizlerle bir arada olmaktan mutluyum. Bu şehir gerçekten çok kadim bir şehir. 3 semavi dine, çeşitli etnik kökenlere, mezheplere ev sahipliği, yapan barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti. Bu özelliklerinden dolayı yüzyıllar boyunca sadece sevgi üretmiş bir şehir. Burada sizleri ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Bu birliğimizi, bu bütünlüğümüzü, bu kardeşliğimizi tüm dünyaya duyurmak için bir aradayız. Şehrimizde var olan sevgi, kardeşlik ve dayanışma ortamımızı herkes görsün, herkes hissetsin istiyoruz. Sevgiyle, birlik olmakla, beraber olmakla her şeyin üstesinden gelineceğinin görülmesini istiyoruz. Ne mutlu Hatay insanına, ne mutlu bizlere ki yılın belli günlerinde kutlanan “Kardeşlik Haftası” bizim buralarda yılın 365 günü mevcut, yıllardır mevcut, asırlardır mevcut. Bu sevgi, bu kardeşlik, bu hoşgörü ortamında büyüyen, bu kültürle yoğrulan çocuklarımız ve gençlerimiz sayesinde bu kardeşliğimiz asırlar boyunca da devam edecek. Bizler, müslümanıyla, hristiyanıyla, musevisiyle, ermenisiyle, alevisiyle, sunisiyle, lazıyla, çerkeziyle, türküyle, kürdüyle, romanıyla biriz, beraberiz, tek vücuduz. Allah bu birlikteliğimizi, bu kardeşliğimizi, bu sevgi ve hoşgörü ortamımızı daim etsin. En kötü günümüz böyle olsun. Bu müstesna akşamı onurlandıran siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Hatay Vali Vekili Kadim Doğan konuşmasında, “Anadolu’da kardeşlik duygularının en güzel örnekleri vardır. Antakya’da üç semavi dinin asırlardır acısıyla tatlısıyla bir arada yaşaması önemli bir kazançtır. Son zamanlarda hemen yanımızda yaşanan ateş çemberinde en güzel barış örneği Hatay’da sergilendi. Protokol üyeleri, cemaat önderleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile herkes ahenk içinde oldu. Şehrimizde kurulan Medeniyetler Korosu ilimizi üst seviyelere taşıdı. Birlik ve bütünlük ile şehrimizin daha fazla kalkınacağına inanıyorum. Burada birlik, kardeşlik mesajı veren kanaat önderlerine ve Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ederim” dedi.
Kardeşlik, hoşgörü ve barış duygularının en üst seviyede yaşandığı gece sonunda, tüm protokol üyeleri el ele tutuşarak dayanışmanın en güzel örneğini verdiler ve tüm Dünya’ya Antakya’dan barış mesajı ilettiler.