İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlusu Dr.Volkan Yeter, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü etkinlikleri kapsamında bilgiler verdi. Dr. Yeter, “Thalassemia Akdeniz bölgesinde ve göçlerle yayılarak dünyanın her ülkesinde görülen kalıtsal bir kan hastalığıdır. Akdeniz Anemisi olarak da bilinir.3-4 aylıkken başlayan sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır” diyerek, şu görüşlere yer verdi:
“Talasemi taşıyıcılığı ise anneden ve babadan çocuklara geçebilen, kalıtsal bir durumdur ve yaşam boyu devam eder. Dünya sağlık örgütünün verilerine göre tüm dünyada 266 milyon hemoglobinopati taşıyıcısının olduğu varsayılmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 1.300.000 taşıyıcı 4500-5000 civarında hasta vardır. Ayrıca her yıl taşıyıcı sıklığına göre 300-400 hasta çocuk doğması beklenmektedir. Hatay ilinde taşıyıcı sıklığı Talasemi için %3 ‘tür.
Ülkemizde ve ilimizde kalıtsal kan hastalıklarının önlenmesine yönelik çalışmalar 1993 yılında başlatılmıştır. İlimizde yürütülen çalışmalarda gerek evlilik öncesi tarama testleri, gerekse doğum öncesi tarama testleri, sağlık personeli ve vatandaşlara yönelik eğitim çalışmaları ile Talasemi hastalığının önlenmesine yönelik faaliyetler sürdürülmektedir.
22.03.2012 de Sayın Valimiz M.Celalettin Lekesiz’in başkanlığında Kalıtsal Kan hastalığının önlenmesine yönelik mücadele yılı olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda etkin ve nitelikli envanter yapılmış, hastalara yönelik Hastalıklarının Önlenmesine Yönelik İstişare Toplantısı’ yapılmış ve 2012 yılı Talasemi sağlık hizmetlerinde kalitenin arttırılması sağlanmış, etkinlikler yıl boyu devam etmiş ve eğitim faaliyetleri ile Talasemi hastalığının önlenmesi noktasında ilimizde faaliyetler yürütülmüştür. Ayrıca 2013-2017 Talasemi ile Mücadele Hatay Eylem Planı oluşturulmuş olup çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir.
İlimizde Talasemi hastalığı ile ilgili tanı ve tedavi hizmeti veren 2 Merkezimiz, 1 Tanı, Kontrol ve Eğitim Merkezimiz bulunmaktadır. İlçemizde İskenderun Devlet Hastanesi bünyesinde tanı ve tedavi, İskenderun AÇSAP Merkezinde de tanı için kan alımı yapılmakta alınan kan örnekleri ring aracı ile Hatay AÇSAP Merkezinde tetkikleri yapılmaktadır. Evlilik öncesi yapılan tetkiklerde çift taşıyıcı olduğu belirlenen çiftler Toplum Sağlığı Merkezimizde bilgilendirilmekte ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca Aile Hekimlerimiz tarafından hasta ve taşıyıcı çiftlerin takip ve kayıtları düzenli olarak tutulmaktadır.
Her ayın ilk üç iş günü AVM’de stand açılarak vatandaşlara önemli bir halk sağlığı sorunu olan Hemoglobinopatiler hakkında bilgiler verilerek, toplumsal bilinç ve hassasiyet oluşması amaçlanmaktadır.
Mayıs ayının ilk haftası yapılan Talasemi Haftası etkinlikleri kapsamında; Bu sene 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü etkinlikleri 1-10 Mayıs tarihleri arasında İskenderun Primmemall Alışveriş Merkezinde Toplum Sağlığı Merkezimizden personeller görevlendirilerek stand kurulmuştur 2000 adet el broşürü dağıtılmıştır. 6-10 Mayıs tarihleri arasında Belediye ile işbirliği yapılarak Türkmenistan Parkı’nda stand kurulmuş,1000 adet el broşürü dağıtılmış, halkımızla söyleşiler yapılmıştır. 9 Mayıs günü 13:30 da Yeni Devlet Hastanesi Konferans salonunda Talasemi Derneği ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün de katkılarıyla ‘Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıklarında Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımları ’konulu konferansa Kaymakam, Belediye Başkanı, Kamu Hastaneler Birliği Yöneticisi, hastalar ve hasta yakınları davet edilmiştir.Prof.Dr. Bülent ANTMEN, Prof.Dr.İlgen ŞAŞMAZ ve Psikolog Ayça ÖNER yaklaşık 200 kişilik katılımcıyla karşılıklı soru cevap şeklinde sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca tüm Aile Sağlığı Merkezlerimiz bilgilendirilerek hafta boyunca polikliniklerde dağıtılmak üzere 1300 adet el broşürü ve 74 adet duvar afişi dağıtılmıştır. Belediye ile görüşülerek 5 adet bilboard afişi, 56 adet duvar afişi kullanılmıştır. 1 Adeti Akbağlar’da ki Toplum Sağlığı Merkezine,1Adeti Arsuz merkeze, 1 Adeti Türkmenistan Parkına olmak üzere 3 adet pankart 1 hafta boyunca asılmıştır. Unutulmamalıdır ki, Talasemi önlenebilen bir hastalıktır. Evlilik öncesi kan testi ile bu mümkün olmaktadır. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi Talasemi testinizi mutlaka yaptırınız. Hamilelik durumunda ise, genetik danışmanlık hizmeti alınız.”