AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Milletvekili Türkoğlu, 2010 referandumu neticesinde 12 Eylül dönemi ile yüzleşildiğini belirttiği açıklamasında; “Kenan Evren’in yargılandığı bir süreçte hala 12 Eylül anayasası ile yaşamaya devam etmenin hiçbir izahı olamaz” ifadelerine yer verdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan yeni anayasa ile alakalı bir mutabakatın çıkmaması halinde geçen her sürenin Türkiye’nin istikbaline gölge düşüreceğini ifade eden Türkoğlu; “Muhalefet partilerimiz duyarlı davranmakla mükelleftir. Zira çözümden yana değil de krizden yana takınılan tavırlar, 367 meselesinde ve 12 Eylül 2010 referandumunda olduğu gibi aynı partiler için yine siyasi maliyet doğurur” dedi.
Türkoğlu, 367 krizinde Erkan Mumcu’nun Anavatan Partisi’ne kepenk kapattırdığını ve Mehmet Ağar’ın da Erkan Mumcu gibi aynı akıbetle siyaset arenasından çekildiğini hatırlatarak, yeni anayasa çalışmalarını akamete uğratacak çıkışların muhalefet liderleri için bir siyasi jübileye sebebiyet verebileceğine işaret etti.
30 Mart’ta başlayacak yerel seçimler maratonunun cumhurbaşkanlığı seçimi ile devam edip anayasa referanduma ile sona ereceğini belirten Türkoğlu, başbakan tarafından dile getirilen 2014’te üç sandık vurgusunun yeni anayasa konusundaki kararlılığın işareti olduğunu ifade etti. Yeni anayasa çalışmalarının geniş bir katılımla yapılması gerekliliğine de vurgu yapan Türkoğlu, “170 maddeden ibaret olan mevcut anayasamızda uygulama safhasında bazı sorunlar teşkil eden maddelerde değişikliğe gidilmesi, esasında zor bir mesele değil. Lakin buna rağmen Uzlaşma Komisyonu kendine verilen mühletleri rantabl olarak değerlendiremiyor. CHP ve MHP nasıl bir anayasa istedikleri hususunda açık bir şekilde projelerini ortaya koymuyor. Hatta nasıl bir anayasa istemedikleri hususunda da pek açık değiller. Çözüm sürecinde itiraz ettikleri hususlarda dahi detaylı açıklamalardan kaçınan muhalefet partilerinin yeni anayasa yapımına talip bir görüntü sunmaya çalışsalar da yeni anayasa sürecini geciktirmek ve hatta tamamıyla durdurmaya yönelik bir tavır da söz konusu ” dedi.
Yeni anayasa çalışmalarında 175 madde üzerinden 40’ında mutabakatın olduğunu ifade eden Türkoğlu, Uzlaşma Komisyonu’ndan bir anayasa metni çıkmaması durumunda CHP, MHP ve BDP ile ayrı ayrı görüşmeler yapılacağını ve biriyle uzlaşma sağlandığı takdirde bir metin üzerinden referanduma gidileceğini belirtti.
Türkiye’de güdümlü demokrasiye ve cunta vesayetine dur diyerek insan onuruna yakışan sivil, özgürlükçü bir anayasa ile Büyük Türkiye’nin önünün açılması gerektiğine dikkatleri çeken Türkoğlu, AK Parti’nin yeni anayasa teklifinin hazır olduğunu söyledi. CHP’nin yeni anayasa konusunda hazırlıklarını tamamlayamadığını ifade eden Türkoğlu; “Yeni anayasa Türkiye’nin istikbali için elzemdir. Yamalı bohça türünden bir anayasa yerine gerçek bir değişimin imkânını yaratan, bu topraklarda etnik, kültür, din, mezhep, yaşam tarzı ve benzeri farklılıkların birlikte yaşayabileceği bir barış düzenini hâkim kılan ve tüm toplumumuzun iradesi üzerinden yeni bir anayasanın inşası zaruridir” açıklamalarına yer verdi.