İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Eylül ayı meclis toplantısında Suriye’de yaşanan olayların ülkemize ve bölgemi ekonomisine olumsuz yansımalarına dikkat çekildi.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Suriye’de yaşanan olayların diyalogla çözülebileceğini belirterek, “İçinde bulunduğumuz şu zamanlarda hemen yanı başımızda yaşanan nice talihsiz olayı görmek ve buna engel olamamak hepimizi üzmektedir. Komşumuz olan Suriye’de binlerce insan şu ya da bu şekilde yaşamını kaybetmekte ve maalesef bunların önüne geçilmesi için gerekli olan tek unsur diyalog ve demokratik bir anlayış iken bunun yerine silahların konuşuyor olması son derece üzüntü vericidir. İşin daha da trajik tarafı bu silahları üreten ve satan ülkeler savaşa ve ölümlere sitem edip yeni savaşların ancak bunun önüne geçebileceğini iddia etmektedirler. Türkçemizde şöyle bir söz vardır: Kanı kanla yıkamazlar. Evet, kanı kanla kimse temizleyemez. Barış isteniyorsa gerekli olan tek şey insani değerlere önem veren bir anlayışla diyalog mekanizmasını harekete geçirmektir” dedi.
Suriye’de bir iç savaşın önüne geçmek amacıyla yapılması planlanan bir müdahale aslında, enerji ve doğal kaynaklar koridoruna bir hakimiyet sağlamaktan başka bir amaç taşımadığına dikkat çeken İTSO Başkanı Yılmaz, konuşmansın devamında ise şu ifadelere yer verdi;
”Güçlü devletlerin kendi aralarında görüştükleri ve dünyayla paylaştıklarının yanında kapalı kapılar ardında görüşülen ve tarihle bile paylaşılmayan nice anlaşma ve mutabakat olmuştur. Savaş toplumun yapısını bozar, ölümleri getirir ve sıradanlaştırır, ekonomileri çökertir ve en az ölüm kadar acı veren sefaleti getirir. Savaşın, savaşan taraflar açısından bir kazananı yoktur. Tek kazananlar öldürmek için silah, iyileştirmek için ilaç satanlardır. Oysa her insanın yaşamaya hakkı vardır ve insanların yaşamı başka insanların alacağı karara bağlı olmamalıdır. Bu acımasızca süren ölümlere duyarsız kalmanın kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim. Sessiz kalmak suça ortak olmaktır. Umuyorum, şu an kimyasal silahların teslim edilmesinin kabulüyle başlayan ve giderek olumlu bir şekilde devam eden süreç daha da olgunlaşır ve tam barışa doğru ulaşır.”
İTSO Başkanı Yılmaz, “Suriye’deki olaylar bizim ülke olarak çok akıllıca adım atmamızı zorunlu hale getiriyor. Tüm bu olanlardan dersler çıkarmalıyız. Akıl ve sağduyuyu elden bırakmadan insani değerlerin çözümün yegâne yolu olduğunu unutmamalıyız. Her zaman barış ve kardeşliğin şehri olarak bilinen ve gerek Türkiye gerekse dünyaya emsal olarak gösterilen Hatay, Suriye’yle komşu olması nedeniyle karıştırılmak istenmekte ve Hatay’ın ismi olumsuzluklarla bir araya getirilmek istenmektedir. Bizler iş dünyası olarak bu durumu kaygıyla takip etmekteyiz. Coğrafi konumu, elverişli iklimi, lojistik, sanayi, tarım ve turizm sektörlerindeki yüksek potansiyeli ile yatırımcıların ilgi odağı olan Hatay, yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlıklar sebebiyle güvenilirliğini kaybetmenin eşiğine gelmiştir. Bu nedenle hepimizin çok daha dikkatli ve sağduyulu hareket etmesi gerekir diye düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi
İTSO Meclis üyeleri bölge ekonominin ekonomi ve turizme yansımalarını değerlendirdi. İTSO Meclis üyesi 18. Meslek Gurubu üyes Vahdet Büyüker, ekonomik gelişmeler ile ilgili sunum yaptı. Ardından söz alan 16. Meslek Gurubu Meclis üyesi Serdar Çotulay ise ortadoğu’da yaşanan olaylar ve ekonomik gelişmelerin turizm sektörüne etkileri hakkında bilgiler Verdi. İTSO Meclis toplantısında Meclis üyelerinin oda ile ilgili dilek ve temennilerinin ardından Eylül ayı mizanı da oy birliği ile kabul edildi.