Türkiye’de bir ilk olarak Uğur Dershanelerinde uygulanan, 8. Sınıflar için Liselere Girişte Yeni Uygulanacak sisteme uygun hazırlanmış deneme sınavı sonuçlarına göre en başarılı bölgelerin, Ege ve İç Anadolu Bölgesi olduğu belirlendi.
Uğur Dershaneleri, MEB tarafından açıklanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemine Uygun ilk deneme sınavını 14 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirdi. Türkiye genelindeki 178 şubesinde aynı anda yaklaşık 40.000 öğrenciye uygulanan Merkezi Sistem Ortak Sınav Denemesi’nde, Milli Eğitim Bakanlığınca açıklanan yeni sistemin bütün uygulamaları ilk kez aynen kullanıldı. Uğur Dershaneleri Ölçme Değerlendirme Birimi, özel kurumlarca gerçekleştirilen sınavlarda ilk kez bölgelere göre ders değerlendirmesi yapılabilecek verilere ulaştı. 8. sınıf öğrencilerine 2 oturumda uygulanan sınavda, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden 20’şer soru soruldu. Sınav sonucunda bölgelere göre puan ortalaması sonucunda şunlar saptandı:
Merkezi Sistem Ortak Sınav Denemesi sonuçlarına göre en başarılı bölge, Ege ve İç Anadolu Bölgesi oldu. Başarı ortalamasında bu iki bölgeyi sırasıyla Karadeniz, Marmara, Akdeniz, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri takip etti. Bütün derslerden elde edilen puanların ağırlıklı katsayılarıyla ulaşılan 700’lük puan sistemine göre de ilk sırayı Ege Bölgesi aldı. Merkezi Sistem Ortak Sınav Denemesi sonucuna göre ders doğru yanıt ortalamaları en yüksek olan grubun kız öğrenciler olduğu saptandı. Erkek öğrencilerin T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sorularından oluşan sınavda daha başarılı olduğu gözlendi.
Sınav uygulanan 6 dersten en çok doğru cevap ortalamasına sahip ders, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve bu derste en başarılı bölge, 18,08’lik ortalama ile İç Anadolu Bölgesi oldu. En düşük doğru cevap ortalamasına sahip ders ise Matematik oldu.
Sınava giren öğrencilere uygulanan anket sonuçlarında da şu veriler ortaya çıktı:
Öğrencilerin % 75’i, yeni sistemi iyi anladığını düşünüyor.
Öğrencilerin % 62’si sınavın tek bir oturumda değil de ayrı ayrı dersler halinde yapılmasından memnun.
Yeni sistemin sınav kaygısında azalma sağlayacağı konusunda öğrencilerin yetkililerden farklı düşündüğü ortaya çıktı.
Yeni sınav anlayışının streslerini azaltmayacağını söyleyenlerin oranı %44 iken, azaltacağını söyleyenler % 38’de kalıyor.