TÜMSİAD (Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Hatay Şubesi) tarafından düzenlenen “Bölgesel Kalkınma ve Büyümede Ar-Ge ve İnovasyon” konulu konferansta önemli mesajlar verildi. Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, “Hatay’ın potansiyeli çok büyük. Her sektörün, kurumun, zamanın ve değişen dünyanın koşullarına göre yenilenmesi gerekiyor. Bölgede kalkınma ve rekabeti hem özel sektör hem de kamu alanında nasıl daha iyi yapabilirizin çalışması içindeyiz. Çok net söylüyorum; yenilenmeyen, yenilir” dedi.
TÜMSİAD; iş dünyası, sivil toplum ve yerel yönetim temsilcilerine, İTSOda ‘İnovasyon’ semineri verdi.
Bölgenin inovasyon yapma yetisinin arttırılmasına yönelik düzenlenen seminer sonunda katılımcılara plaket verildi.
TÜMSİAD Hatay Şube Başkanı Av. Hasan Ertürk açılış konuşmasında, “TÜMSİAD olarak bölge ve ülke ekonomisine katkı vermenin yanı sıra iş adamlarımızı da ülkemiz ve dünyadaki gelişmelerden haberdar etmek için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
‘KİMYA SANAYİİ GELDİ, YER VEREMEDİK’
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz ise konuşmasında, inovasyonun Türk toplumunun gündemine yeni yeni girmeye başlayan bir kavram olduğunu ve gelişmiş ülkelerde inovasyonun yıllar öncesinde kullanılan ve takip edilen bir olgu olduğunu söyledi. Vali Lekesiz, “Ben Amasya’dayken 10 milyon liralık yatırım düşüncesi karşısında heyecanlanırdım. Yatırımcının önünü açardık ama, girişimci geldiği gibi, giderdi. Hatay, çok büyük bir potansiyele sahip. Yatırımcı için her imkan var. Hatay’da yatırım rakamları çok büyük. Ancak, sırada bekleyen onlarca yatırımcı varken, tahsis edecek yer bulamıyoruz. Bir örnek vereyim. Kimya sanayiden gelen bir yatırımcı buradan bin 500 dönüm yer istedi. Değil bu kadar büyük bir yer, 50 dönüm yer verecek durumda değiliz. Oysa aynı yatırımcıya Suudi Arabistan Kralı bile teklif götürmüş. ‘Her olanağı sağlayacağız’ demişler. Bu kadar imkanlara rağmen, illa ki Hatay’ı tercih ediyorlar. Çünkü Hatay; deniziyle, ovasıyla, ekonomisyle, tüm olanaklarıyla tercih edilen bir şehir. TÜİK verilerine göre, en çok yatırım yapılmak istenen il, Hatay ve Gaziantep çıktı” diye konuştu.
‘12.5 MİLYAR DOLAR YATIRIM BEKLİYORUZ’
Hatay Valisi Lekesiz, “Hassa Tüneli bunun için lazım. Heyecanlanıyoruz. 2014 yılının ortalarında proje bitecek. Ardından ihaleye çıkılacak. Yapımına başlandığı gün, 2.5 yılda bitmesi planlanıyor. Bu proje, sadece Hatay’ı değil; Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi yakın illeri de heyecanlandırıyor. Çünkü yollar kısalacak.. Denize, limana ulaşım, en kısa mesafeden sağlanacak. Kırıkhan ve Hassa tarafında 70 bin dönüm hazine arazisi var. Planlama yapılıyor. 20 bin dönümünü yeşil alan, yollara ayırdığımızda, 50 bin dönüm arazi çok büyük bir rakam. Zaman içerisinde bölgemize yapılacak yatırım rakamının 12.5 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz.Bugün burada yatırımlar olsa en az 200 bin işçiye istihdam doğar. İnanıyorum ki, 10 seneye kalmaz Hatay’ın nüfusu 1 milyon artar” ifadelerini kullandı.
‘HATAY’IN İHRACATI YÜZDE 6.34 ARTTI’
Suriye’deki olumsuzluklara da değinen Vali Lekesiz, “Komşumuz Suriye’de iç barış sağlandığı vakit, Hatay’ın konumu daha da önem kazanır. Yine de tüm olumsuzluklara rağmen, ilk 7 ayda Hatay’ın ihracatı yüzde 6.34 arttı. Yolcu sayısında büyüme var. Bunlar güzel şeyler.. Bürokrasi de, girişimcinin günümüzün gücü olduğunu bilmeli” diye konuştu.
HERKES İNOVASYON YAPMALI
Vali Lekesiz’in konuşmasının ardından, “Bölgesel Kalkınma ve Büyümede Ar-Ge ve İnovasyon” konulu konferans veren İnovasyon Derneği Başkanı Dr. Mustafa Lale, Türkiye’de son birkaç yıldır inovasyon kavramının gündeme gelmeye başladığını belirterek, inovasyonu toplumun her kesimine anlatılması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
İnovasyonun bilginin, ekonomik ve toplumsal katma değere dönüştürülmesi olduğunu belirten Lale, “Bugün çok yoğun bir bilgi akışının olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Adeta bilgi çöplüğüne dönmüş bir dünyada yaşıyoruz. Bu yoğun bilgi akışı içerisinde insanların başı dönüyor. Arama motorlarına bir anahtar kelime giriyorsunuz sizin karşınıza milyonlarca sayfalık bilgi çıkıyor. Bu yoğun bilgi ortamının içerisinde, bilgiyi faydalı bir hale dönüştürmek önemli olan. Bunu yapabiliyorsak, başarabiliyoruz ve inovasyon yapabiliyoruz demektir” dedi.
İnovasyonun toplumun herkesimin de olmazsa olmaz bir oluğu olduğunu kaydeden Lale, eğitimden kamu kurumlarına varıncaya kadar herkesin inovasyon yapması gerektiğini ifade etti. İnovasyonu yaparken bir hizmetin daha iyi nasıl dönüştürülebileceği konusunda dönüşmeleri ve yenilikleri faydalı hale dönüştürüle bilecek çalışmalar olduğunu söyleyen Lale, “Kamu kurumlarından tutun özel sektöre varıncaya kadar herkes inovasyonu yapmak durumdadır” diye konuştu.
Konferansa; Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Belen Kaymakamı ve İskenderun Kaymakam Vekili Abdulaziz Aydın, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, belde belediye başkanları, STK’lar, TÜMİSAD üyeleri ve işadamları katıldı.