Binlerce yıldır, onlarca kadim uygarlığa ev sahipliği yapmasının beraberinde getirdiği sayısız değerlere sahip olan Hatay, bu değerlerden biri olan mutfak kültürünü dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor.
2000 yıllık, 1500 yıllık, 1000 yıllık, 800 yıllık, 500 yıllık, 200 yıllık, 100 yıllık yemeklere sahip olan Hatay mutfağının bilinirliğinin ve tanınırlığının artırılması amacını taşıyan organizasyonla ilgili bilgilendirme toplantısı Valilik toplantı salonunda gerçekleştirildi.
FARKLILIKLARIN FARKEDİLMESİ GEREKİYOR
Toplantıda konuşan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Hatay İl Yenilik Platformu ile Anadolu Halk Mutfağı Derneği’nin işbirliğinde düzenlenecek olan Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’nin, zengin mutfak kültürümüzün fark edilmesi açısından önemli olduğunu kaydederek, “Anadolu coğrafyasında geleneksel mutfakların geçmişten geleceğe yolculuğunda Hatay önemli bir kilometre taşıdır. Hatay’da halen yaşayan derinlikli ve çok kültürlü mutfak zenginliğini yeniden yaşama geçirmek ve uluslararası mutfaklarda yer almasını sağlamak ilimizin turizminde önemli bir adım olacaktır. Hatay’da sadece kahvaltıda sunulan ürünlerin bile yüzde 95’i diğer illerde olmayan buraya has değerler. Ancak bunu kimse bilmiyor. Bu farklılıkların fark edilmesi gerekiyor” dedi.
Vali Lekesiz, “Hatay, onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış deyim yerindeyse herkesin gelip çıkınını açtığı bir kavşak noktası. Herkesin gelip kavşak noktasında çıkınını açması ile bir zenginlik oluşmuş. Biz de bu muhteşem zenginliği, günümüzün estetik beğenilerini, sunum tekniklerini de göz önüne alarak olması gereken standartlarla öncelikli kendi ilimizde sonra da ulusal ve küresel düzeyde planlı, programlı çalışmalarımızla tanıtmak üzere önemli bir adım atıyoruz” şeklinde konuştu.
HATAY’IN MUTFAĞINI HAKETTİĞİ YERE TAŞIMALIYIZ
Bu konuda yapılacak çok iş olduğunu, kat edilmesi gereken çok yol olduğunu da vurgulayan Lekesiz, “Dışarıdan gelecek insanlar hangi standartları isterse işyerlerimize, sunumlarımıza, hijyenimize kısacası konu ile ilgili tüm detaylara onların gözü ile bakmalıyız. Bilmeliyiz ki muhataplarımız dünyanın dört bir tarafına gidiyorlar ve dünyanın dört bir tarafına gidenlerin standartları da yükseliyor. Biz de işimizde standartları her zaman yüksek tutmalıyız. Alışkanlıklarımız eskiden kalan alışkanlıklarsa Hatay mutfağına haksızlık yapmış oluruz ve olması gereken yere taşıyamayız. Ülkemizin her bir yeri ayrı bir cennet ve ülkemizin her yerinde ‘mutfağımızı hak ettiği yere taşıyalım’ denilir ama Hatay’ın mutfağı bir başka ve buranın mutfağını gerçek anlamda hak ettiği yere taşımamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Aynı gün saat 15.00’de ise İl Yenilik Platformu üyelerinin katılımı ile konu yeniden ele alınarak görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantıda Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı M. Adnan Şahin ile Hatay İl Yenilik Platformu Proje Koordinatörü Funda Hüzmeli de konu ile ilgili olarak sunum gerçekleştirdiler.
2014 yılı Mayıs ayında gerçekleşmesi planlanan etkinliğe ülkemizden ve Akdeniz ülkelerinden 5 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor. 24 ülkenin davet edileceği etkinlik 4 gün sürecek.
Hatay mutfağını Akdeniz ülkelerinden başlayarak uluslararası yemek literatürüne taşımayı ve gurme turizminin gelişmesinde önemli bir rol edinmeyi öngören etkinlik ile Türkiye ve Akdeniz’e kıyı çevre ülkelerdeki geleneksel mutfakların restoran ve yiyecek-içecek sektörüne kazandırılması ve bu vesile yaşatılması hedefleniyor.
Katılımcı ülkelerden ve ulusal-uluslararası düzeyde mutfak yazarları, profesyonel aşçılar, şefler, gurmeler, akademisyenlerin davet edileceği etkinlikte geleneksel mutfak uygulamaları, workshoplar, atölye çalışmaları, mutfak söyleşileri ve geziler yer alacak.