Türkiye’nin içinde bulunduğu Barış Sürecini ve Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’a gerçekleştirdiği ziyaretleri değerlendiren Ergün “Barışın olmadığı yerlerde aslında akılda kaybolmuştur büyük ölçüde. Halbuki bizim duygularla hareket etmekten çok akılla hareket etmeye ihtiyacımız var. Ülkeyi geliştirecek olan şey akılla hareket etmektir” dedi.
Hatay’a bazı temaslarda bulunmak üzere gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ilk olarak Hatay Valiliği’ni ziyaret etti.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de katıldığı ziyarette gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Ergün son günlerde tartışmaya açılan “dershaneler kapatılacakmı” sorularına da yanıt verdi.
Ergün yasaların taslak olarak Bakanlıklar tarafından önce çalışıldığını hatırlatarak, “Bakanlık bürokrasisi çalışır. Daha sonra bunun olgunlaştırılması aşamasına geçilir. Ham çalışmalar nihai çalışmalar gibi takdim edilemez. Edilirse bunlar üzerinden haber üretilirse bunlar üzerinden sonuç alınmaya çalışılırsa çok yanlış istikamete gider herşey” dedi.
‘HAM METİNLER SİZİ YANILTMASIN’
Taslaklar üzerinde insanların bir çok görüş alışverisinde bulunabileceğine işaret eden Ergün şunları söyledi: “Dolayısıyla taslak safhasında insanlar birçok şeyi yazabilirler. Birçok şeyi konuşabililer. Ama nihayetinde işler olgunlatırma safhasına geldiğinde başka bir tablo ortaya çıkar. Nedir o tablo? Bir probleminiz var. Yani eğitim sistemi içerisinde paralel mekanizmalar oluşyor. Neden? Eğitim sistemimizde sorunlarımız var. Çünkü yarışmacı bir liseye giriş sistemimiz var. Yarışmacı bir üniversiteye giriş sistemimiz var. Bu yarışma belli ki devam edecek. Yarışmanın şekli değişebilir soruları değişebilir, yöntemi değişebilir. Bu yarışma devam ettiği müddetçe okulların dışında performansı artırmak için bir çok öğrenci özel okullardan bile dershaneye gitme ihtiyacını hissediyor. Çok popüler özel okulların öğrencileri bile dershane yoluyla bu yarışmada performanslarını arttırmak istiyorlar. Ama bu da zaman içerisinde soruna dönüşüyor. Yani okullar dershaneler şeklinde ikili bir eğitim sistemi. Bu ikili eğitim sistemini bir şekilde daha uygun bir modele dönüştürmek gerekiyor. Bunun için bir çalışma yapmak bu ikili sistemi süreç içerisinde normal bir sisteme çevirmek çalışması kimsenin yadırgayacağı bir çalışma olmamalı. Bir problemimizi çözerken kuşkusuz başka problemler icat etmek gibi bir niyetimiz yok. Bizim Hükümetimiz hiçbir zaman böyle bir yaklaşımın içerisinde olmadı. Hiçbir konuda olmadı. Yani var olan bir problemi çözerken birçok makul yol vardır. Bir tane yol yoktur. O makul yollardan bir tanesine ulaşılır, problem çözülür. Onun için bence ham metinlerden yola çıkarak çok büyük bir problem algılaması meydana getirmekte doğru değil. Onun için Türkiye’de birçok problem en nihayetinde makul yollarla çözülmüştür. Ham metinlerle çözülmemiştir. Onun için ham metinler sizi yanıltmasın.”
‘AKILLA HAREKET EDECEĞİZ’
Türkiye’nin içinde bulunduğu Barış Sürecini ve Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’a gerçekleştirdiği ziyaretleri de değerlendiren Ergün “Barışın olmadığı yerlerde aslında akılda kaybolmuştur büyük ölçüde. Halbuki bizim duygularla hareket etmekten çok akılla hareket etmeye ihtiyacımız var. Ülkeyi geliştirecek olan şey akılla hareket etmektir” dedi.
Barış ortamının ne pahasına olursa olsun sağlanması gerekliliğine işaret eden Ergün “Onun için barış ortamı ne bahasına olursa olsun sağlanması gereken ortamlar. Yani herkes ne fedakarlık yapması gerekiyorsa barış için o fedekarlığı yapmalıdır. Barış herkesin kazanacağı birşeydir” diye konuştu.
Ziyarette Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz kentin tarihi geçmişi hakkında Bakan Ergün’e bilgi verirken Adalet Bakanı Sadullah Ergin’de Bakan Ergün’den memleketi Kocaeli’nde özellikle otomotiv sektöründe yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için Hatay’ın önemli bir bölge olduğunu söyledi.