Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nin Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması’nın ödül töreni gerçekleşti.
İskenderun Belediyesi 1 Nolu Sosyal Tesis’te gerçekleştirilen ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. 62 yarışmacının katıldığı 4.Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması’nda, en çok Lithognathus mormyrus (Mırmır) balık türü olmak üzere toplam 78 adet balık yakalandığı açıklandı.
Birinci olan yarışmacının 19 adet mırmır yakaladığı, boylarının yasal boy sınırı olan 14 cm’nin üzerinde olduğu belirtilirken, yasal boy sınırı altında olan çupra, mırmır türlerine ait balıklar ve avlanması yasak olan 2 adet kemane vatoz balığının tekrar denize bırakıldığı kaydedildi.
En büyük balık avlama ve en çok balık avlama kategorisinde düzenlenen Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması’nda, en çok balık yakalama kategorisinde Ramazan Özdemir birinci, Cevat Kurt ikinci, Salih Emeç üçüncü olurken, en büyük balık yakalama kategorisinde kriterlere uygun av olmadığından bu yıl da değerlendirme yapılamadı.
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşan Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Etkinliğin ilgi gördüğüne ve bu yıl da en büyük balığın yakalanamadığına dikkat çeken Dekan Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz, “Demek ki olta balıkçılığına talep var ama balık yok. Hepimizin yapması gereken şey elbirliğiyle doğru bilgilerle denizimizdeki balığın çoğalması için gayret etmektir. Bu anlamda bireysel destek için ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Yarışmaya, Gaziantep Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Dernek yönetimiyle gelen 26 kişilik ekibe, Çukurova Amatör Balıkçılık Denizcilik ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’ne desteklerinden dolayı teşekkür eden Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz, “Biz bu faaliyetlerde yalnız değiliz. Elimizden geldiğince devam ettirmeye çalışacağız. Sevgi evlerinden 10-12 yaşında 10 çocuk buraya geldiler. Onlara da olta balıkçılığını sevdirmeye çalıştık, olta hediye ettik ve avlanmalarını sağladık. Gençlik ve Spor Bakanlığı izci gurubundan 20’ye yakın genç geldi. Aralarında engelli gençler de vardı. Onlar güzel gün geçirdi ve mutlu oldular. Bu faaliyetin devamını gönülden diliyorum” şeklinde konuştu.
İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek’in, iskele çevresinde balık yuvalarının oluşturulması isteğini hatırlatması üzerine, Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz, bu konuda çalışmaların sürdüğünü, Bakanlık izninin beklendiğini, yakın zamanda çalışma yapılacağını ifade etti.
MKÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç.Dr.Sefa Ayhan Demirhan ve Yrd.Doç.Dr.Aydın Demirci ve öğrencilerin de katıldığı törende, ÇUBADER tarafından ayrıca, Dekan Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz’a da plaket verildi.