Belediye Meclisi yeni yılın ilk toplantısını yapmak üzere Cuma günü toplanıyor.
– 11 madde var..
İçlerinden ikisi, Denizciler’in imar yapısını ilgilendiriyor..
Yanılmıyorsam, mevcut 4. kata ilave bir kat daha isteniyor.
Aykırı bir durum söz konusu mudur? Hayır!
İskenderun’da belli bölgeleri 3 katla sınırlı tutan idare, ne hikmetse belli başlı yerlerde 15 katı ‘şak’ diye verdi..
Onu da geçtim, Nardüzü’nde Altınvadi Recidence projesi 25 kattan oluşuyor.
İskenderun’un göbeği için 15 kat, Nardüzü’ne de 25 katta ‘eyvallah’ diyenler, Modern Evler ve Tepeleri ‘es’ geçti, neticede..
Şimdi bir de Denizciler’in bir kat ilavesi için de ‘yaygara’ koparıyorlar.
Birileri bana ‘Dikey büyüme’nin kapsamını anlatsa da, öğrensek..
Dikey büyüme ‘kişiye’ özel bir uygulama mıdır?
Ya da şöyle soralım;
İskenderun’da 15 kata ‘evet’ diyenler, Denizciler’de 4 artı 1’i neden dert ediyor?
Bilemiyorum..
Ancak, bir önceki meclis oturumunda CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan’ın söylediklerini unutmuş değilim.
Şöyle diyordu;
“- Denizciler Belediyesi; imar planı tadilatı değil, revizyon imar planı yapmalı. Bizler de ona göre ayrıntıları değerlendiririz. Biz yine olmasın demiyoruz. Olumsuzluklar giderilsin, yasal çerçevede gereğini yapalım” dedi.
O vakit, İmar Komisyonu Başkanı Erdinç Çelebi de benzer görüş bildirmişti.
Oysa, bunların konuşulduğu bir ortamda, İskenderun’da kat yoğunluğu yüzde 10 ila yüzde 20 bandında fazlalık gördü, iyi mi?
Hal böyleyken, Denizciler’deki ilave bir kat neden bu kadar sorun teşkil etti?
Anlamıyorum..
Neyse; bu soru işaretiyle ilgili AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten de şu vurguyu yaptı;
“-Bırakalım da, İskenderun büyüsün. Biz dikey büyümeye hep destek verdik. Ama bizimle birlikte buraya ‘evet’ diyen CHP, Denizciler’de farklı bakıyor. Olay siyasi ise, gereğini yaparız.”
Mesele buydu..
Olay siyasi midir, değil midir, bilemem..
Bildiğim şu ki..
Kamil Turan, ‘Denizciler Belediyesi Revizyon İmar Planı hazırlasın” dedi mi? Dedi.. “Olumsuzluklar giderilsin, gereğini yapalım” şeklinde bir görüş ortaya koydu mu? Koydu..
Aradan birkaç ay geçti.. İstedikleri oldu..
Cuma günü, yeni yılla birlikte ilk meclis toplanıyor.
Oturumdaki 11 madde arasında, Denizciler Belediye Meclisinin 06.12.2013 gün ve 72 Sayılı Kararının 6360 Sayılı Kanunun Geçici 1. Madde hükümleri gereğince mecliste görüşülmesi ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifiyle ilgili iki madde duruyor.
Görüyorum ki, Denizciler Belediyesi revizyon imar planını hazırlamış, mağduriyetin giderilmesini istiyor.
Bakalım, bu kez CHP’nin tavrı ne olacak?
Denizciler’e hakkı olan değer, verilecek midir? Göreceğiz..
Dilerim, idare olaya ‘siyasi’ bir açıdan bakmaz..
Temennim budur..
2013’ÜN ‘EN’LERİ!
Yeni yıla giriyoruz. Acısıyla, tatlısıyla; eğrisiyle doğrusuyla, bir çatı altında güzel günlerimiz de oldu..
Bu süreçte, Hatay’daki dinamiklerin katkısını da gördük.
Ortak dil şuydu;
– Çok çalışacağız.
Bu süreçte koşturanların, İskenderun’a katkı sunanların hakkını teslim etmemiz gerektiğini düşünüyorum. ‘EN’leri yazmaya başlayalım o halde;
HATAY VALİSİ M. CELALETTİN LEKESİZ: 2009’da Hatay Valisi oldu.. Makama oturduğu gün, Hatay yeniden canlandı. Hatay’ı karış karış dolaştı.. Güleryüzlü ve kararlı bir kişiliğe sahip. Devlet’in şefkatli yüzünü Hatay’a taşıdı.. Ekonomik ve kültürel açıdan birçok projeye el attı. Bürokrasinin hızlı işlemesine vesile oldu, kalkınma hamlesi başlattı. Tarıma ve sanayiye dayalı OSB’lerin kurulması için start verdi.
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI SADULLAH ERGİN: Güçlü bir siyasi vizyona sahip. İş bitiricidir! En önemli yatırımı Reyhanlı Barajıdır. 28 metre yüksekliğinde ve 11 kilometre uzunluğundaki baraj, 450 milyon metreküp su depolayacak. Barajın varlığıyla; 20.000 hektar arazi taşkından korunacak, 60 bin hektar arazi sulamaya açılacak. Yeterli mi? Değil..
Amanos Tüneli, 2014’ün aydınlık yüzü olacak.. 10 kilometre uzunluğunda kapalı tünel ile dağın o yüzü ile bu yüzünü birleşecek. Hatay’ın sosyal ve ekonomik dengelerini değiştirecek olan bu devasa proje, şu ana kadar Hatay’a yapılan yatırımların toplamından daha büyük. Olağanüstü!
İSKENDERUN KAYMAKAMI H. HASAN ÖZYİĞİT: Dörtyol kaymakamı iken, halk onu çok sevdi. Mütevazi bir kişiliği var. Dörtyol’da sanayinin gelişmesi için özveri gösterdi. Derken; kaymakamlar kararnamesiyle İskenderun’a atandı. Halkın gönlüne işleyen ‘Sevgi’ köprüsünü İskenderun’a taşıdı. İskenderunlular’a bir telefon kadar yakın. Sürekli halkın içinde..
İLÇE EMNİYET MÜDÜRÜ CENGİZ BAŞAR: İskenderun’da ezber bozdu. En başından başarılı bir eğitmen! Teşkilatta önceliği eğitim oldu.. Toplum Destekli Polis’in sahaya inmesini sağladı. ‘Umut Güvercinleri’ projesiyle büyük alkış aldı. Her fırsatta gençlerle bir araya gelip, ‘uyuşturucu’ illetine karşı mücadele içinde oldu. Müthiş operasyonlara imza attı.
PAYAS BELEDİYE BAŞKANI BEKİR ALTAN: Saha adamıdır. Oturmayı sevmez, yorulmaz! Ustalık döneminde oy oranını zirveye taşıdı.. Beyefendi, Payas aşığı bir siyasetçi. O’nun gayretleriyle payas ilçe oldu.. Karakterinde kibirden eser yok.. Hep çalışkanlığıyla örnek oldu. Siyasi başarısı hep kıskanıldı, ama O, her kesimin Bekir Ağabeyi’ olmayı sürdürdü.
SARISEKİ BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT ÖZER: Genç ve dinamik.. Sarıseki’de sosyal, sportif, eğitim ve kültürel açıdan müthiş yatırımlar yaptı. Hemen her mahallede devasa bir projeye imza attı. Spor kompleksleri, sosyal dinlenme tesisleri tek kelimeyle mükemmel! 5 yılda zor olanı başardı.
KARAYILAN BELEDİYE BAŞKANI MEHMET YURTMAN: MHP’nin yüzakı. Karayılan’da emeği çok büyük.. MKÜ’ye bağışladığı eğitim yuvası 10 numara özelliklere sahip.. Her zaman gençlerin yanında oldu. İskenderun’da futbol sahası yokken, Karayılan’a muhteşem bir spor tesisi kazandırdı. Altyapı çalışmaları, O’nun döneminde çözüm buldu. Karayılan’ı şehir havasına dönüştürdü..
HESOB 2. BAŞKANI UĞUR FIRAT: Heyecanı, coşkusu sınırsız. Çalışma aşkıyla dolu bir insan. Barış dili, hoşgörüsü takdire şayan.. Sürekli oda başkanlarıyla istişare içinde.. ‘Birlik ve beraberlik’ anlayışıyla İskenderun’a büyük değer katıyor.
STK’LAR: STK’ların bu güzel kente katkısı tartışılmaz. MÜSİAD, İTSO, DTO, İSSİAD, İSGİAD, TÜMSİAD, KİSİAD ve daha birçok sivil toplum kuruluşunun, desteğini önemsiyorum. İskenderun’un sorunlarını, dosyalar halinde ilgili makamlara ilettiklerini biliyorum. Her derneğin, çözüm paketi var. Çantalar dolu.. Bu ‘güçbirliği’nin, İskenderun’un geleceğine şekil vereceğinden şüphem yok. STK’ların katkısıyla 2014, güzel bir yılın başlangıcı olacak.
HAYIRSEVERLERİMİZ: Hayırsever İşadamlarımız Fuat Tosyalı, Recep Atakaş, İTSO, DTO, Çelik İhracatçıları Birliği, Bozatlı Ailesi, Engin Vayısoğlu, Nuri Üysen, Naciye Düzen, çocukları Oktay ve Suna Tekin, Noksel, Gübretaş ve adını sayamadığım birçok kurum ve gönül insanının eğitime olan katkısı çok büyük..
2014 yılında da bu hayırlı katkıların süreceğinden şüphem yok. İyi ki varsınız!
***
Tüm Güney okuyucularına mutlu ve sağlıklı bir 2014 dilerim.