MOBBİNG’İ KISACA TANIMLARSAK: Mobbing genellikle işverenlerin, personel azatlımı yaparken, işten çıkarılmak istenen kişiden tazminat ödemeden kurtulmak için sistematik olarak uyguladığı bir davranış biçimidir.
İş Kanunu Açısından Mobbing: İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için her türlü tedbiri almakla yükümlüdürler. İşverenin veya işveren vekillerinin işçiye mobbing uygulaması veya başka bir işçinin mobbing uygulamasına göz yumması bir suçtur. Bu durumda işçi sözleşmeye aykırılık nedeniyle maddi ve manevi tazminat hükümlerine başvurabilir. Bu davaların zaman aşımı süresi de on senedir.
İşçi mobbing nedeniyle sağlığını bozacak veya hayati bir tehlikeyle karşı karşıya kalırsa iş sağlığı ve güvenliği kuruluna başvurarak durumun tespitini isteme ve gerekli tedbirler alınana kadar çalışmama hakkına sahiptir.
İş Sözleşmesi Açısından Mobbing : Mobbing eylemi işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler veya davranışlar şeklinde olmuşsa mobbinge maruz kalan işçi, ihbar süresini beklemeden derhal haklı nedenle sözleşmesini feshedebilir. Bu fesih işçiye aynı zamanda kıdem tazminatını talep hakkı da vermektedir.
İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz. Bu ayrım yapıldığı takdirde; işçi, dört aya kadar olan ücret tutarını ayrımcılık tazminatı olarak talep edebilir.
Borçlar Kanunu Açısından Mobbing: İşveren, işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, İşçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemlerini almak zorundadır.
Emsal Kararlar: Mobbing kavramı ülkemizde çok yeni olsa da son yıllarda mobbing mağdurları tarafından konu yargıya taşınmaya başlanmış ve mahkemelerce mobbing mağduru işçiler lehine kararlar verilmiştir.