İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından üyelerine yönelik ‘İş sağlığı ve İş Güvenliği’ konulu seminerler verildi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Meclis salonunda gerçekleştirilen seminerde işletmelere yönelik İş Sağlığı ve i güvenliği konularında sine vizyon destekli olarak bilgiler verilirken, son çıkan yasa gereği işçi çalıştıran işletmelerin alması gereken tedbirler görüşüldü.
İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMM) Başkanı Alaaddin Özbülbül, “İş sağlığı ve iş güvenliği çok zorunlu bir konu, bu odamızın hazırladığı dördüncü bir toplantı. görevimiz olarak bu toplantıyı yapıyoruz. Hatay genelinde görev yapan ve çağrımıza cevap veren İş sağlığı ve iş güvenliği uzman arkadaşlarımıza verdikleri bilgilerden dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. Süreç içerisinde 6331 sayılı kanun gereği sizleri bilgilendirmek istedik” dedi. Ülke ve bölge ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Özbülbül, “Son günlerde ülkede 17 Aralık sendromu ile ekonomi tepe takla oldu. İşlerini yaptığımız firmaların dikkatli olmaları gerekir. Döviz almış başını gidiyor. Merkez Bankası dolara müdahale yaptı. Faizler yükseltildi, dövizin aşağı düşmesi, ticaretin canlanması için çalışmalar var. Ama gelin görün ki sistem daha zor duruma gidiyor. Bir 30 mart kargaşası almış başını gidiyor. Herkse kendini seçime endekslemiş, ülkedeki sanayici, esnaf iş adamı çok zor durumda. Burda gördüğümüz resim hiç iç açıcı değil. Bizler oda olarak iş sahiplerine dikkat etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Dalgalı kurda son dönemlerde yaşanan kaygı, faizlerin yükselmesi ekonomideki istikrarsızlığı belirsizliği işaret ediyor. İş adamlarımıza tavsiyemiz borçlanmayla ticaret yapmayın, dolar ile borçlanma yapmayın. Vadeli mal satışı yapan firmalar yurt içi piyasalarda ya nakit ya da çok kısa vadeli mal satmalıdır. Kesinlikle döviz borçlanması yapmasınlar” dedi.
‘ÖNLEM ALMAK ÖLMEKTEN İYİDİR’
Seminerde İş sağlığı ve iş güvenliği konularında Kanun özeti ve tanımlar ile ilgili A.İhsan Dönmez, Hizmet alım süreci ve Hizmet verenler kimler konusunda Taner Karaçaylı, Devlet teşvikleri nasıl olacak konusunda ise Yunus Kaya, Sağlık gözetimi ve Meslek hastalıkları konusunda Kasım Akyıldız, İSG Kitabı neden konusunda Gökhan Kazak ve İdari Para cezaları ve İşin durdurulması konularında ise M.Hakan Baki detaylı bilgiler verdi.
Seminerde ağırlıklı olarak işletmelerin iş sağlıkları konularında duyarlı olmaları, kanundaki gelişmeleri yakından takip etmeleri gerektiği ifade edildi. “Önlem almak ölmekten daha iyidir” açıklaması ise seminde uzmanlar tarafından işletme sahiplerine özellikle tavsiye edildi.