Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’da düzenlenen toplantıda iş dünyası ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile bir araya geldi.
AK Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sadullah Ergin, Milletvekilleri Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı H. Hasan Özyiğit ve çok sayıda işadamının katıldığı toplantıda ilk sözü İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz aldı.
‘TEŞVİK SAĞLANMALI’
Yılmaz, Suriye’nin ülke ve bölge ekonomisine yansımalarını değerlendirerek, “Bilindiği gibi komşu ülkemiz olan Suriye’de yaşanan iç savaş hepimizi derinden üzmektedir. Birçok insan bu savaş nedeniyle hayatlarını kaybetmiştir. Birçok insan da ülkesini terk edip başka ülkelere sığınmışlardır. Ülkemize sığınan ve ilimizde bulunan Suriye vatandaşlarının ucuz ücretlerle, hatta bazılarının tehlikeli işlerde çalıştırılmakta olduklarını biliyoruz. Her ne kadar bu mevzu Maliye Bakanlığı’nın alanı içerisinde olmasa da, sizlerin de bilgileri ile bir çözüm üretilmesini arzu etmekteyiz. Sayın Bakanım, ülke genelinde ihracat rakamları incelendiğinde, Suriye ile olan ihracatımız iç savaş öncesi rakamları yakalamış bulunmaktadır. Ancak sınır ticareti adı altında yapılan ticari faaliyetlerin durmuş olması, Hatay’ı oldukça etkilemiştir. Hatay esnafının birçoğu bu ticari faaliyetlerin durması sonucu vergi ve SGK borçlarını ödemede güçlükler yaşamaktadır. Bu firmalarımızın borçlarının ötelenmesi, yapılandırılması veya indirimler yapılması arzulanmaktadır. Yerli iş gücü teşviki için özellikle Suriyeli mülteci yoğunluğu yaşayan ilimizde gerekli teşvikler sağlanmalı ve istihdamın artırılması yönünde önlemlerin alınmasını arzu etmekteyiz. İlimiz şuan 4. Öncelikli teşvik bölgesi statüsünde olup, bu kriz neticesinde yaraların sarılabilmesi için bir üst bölge statüsünde değerlendirilmesini arzulamaktayız.Özellikle ihracatçı, nakliyeci ve turizmcilerimizin bu kriz sebebiyle yaşadıkları sorunlara, çok zaman kaybetmeden çözüm üretilmesini arzu ediyoruz.Sayın Valimiz Celalettin Lekesiz ve Sayın Adalet Eski Bakanımız Sadullah Ergin, bu bölgenin tüm sorunlarını hepimizden çok daha iyi bilmektedirler. İTSO olarak bölgemizde yaşanan herhangi bir sorun ile kendilerine gidildiğinde mutlaka en üst düzeyde ciddiye alındığımızı bizlere hissettirmişler ve her türlü sorunun çözümüne yönelik yanımızda olmuşlardır. Kendilerine odamızın tüm mensupları, yönetim kurulum ve şahsım adına teşekkür etmek isterim” dedi.
‘TÜRKİYE İMKANSIZI BAŞARDI’
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı konuşmada, komşu ülkelerde sorunların çözümü için şiddet yaşanırken, Türkiye’nin etnik yapısıyla sorunların çözümü için demokrasi ve kardeşlik içerisinde çözüm üretildiğini, Ortadoğu ve Arap dünyası için bunun ilham kaynağı olacağını söyledi.
Türkiye’de anaların ağlamaması için başlatılan çözüm sürecine değinen Meliye Bakanı Şimşek, “Türkiye bu bölgede bir istisna olacak, Kafkaslar’da Rusya’da, Çin’de Balkanlar’da Ortadoğu’yu, Afrika’yı alın, Balkanları sorunlar ayrışmayla ve hep şiddetle olurken, ilk defa bu bölgede bir ülke diyor ki, çok karmaşık etnik bir problemim var. Ve bu sorunu daha çok demokrasi özgürlük ve kardeşlik içerisinde çözelim diyor. Bu inanılmaz. Türkiye Ortadoğu’da Arap dünyası için eğer bu sorunu çözerse ilham kaynağı olur ve Türkiye bu fırsatı yakalamış durumda. Tabiri caizse ne analar ağlıyor, ne de Türkiye o pozitif ve siyasi enerjisini ekonomik kaynaklarını sorunu ne olduğu belli olmayan şeylerle harcıyor. Uzun vadeli düşünmek lazım. Tüm farklılıklarımıza rağmen ülkenin geleceği ve ülke menfaatleri için çalışmamız lazım. Sorunlarımız var ama bu sorunlar aşılacaktır” dedi. Suriye olaylarına da değine Bakan Şimşek,, Suriye’den savaştan kaçan insanlara kapımızı açtık ama biz şunu ümit ediyoruz bir an önce savaş dursun, ortada Suriye’deki savaştan kaçan insanların tamamının ülkesine dönmeleri temennimizdir. Suriye’den gelenler de bir an önce ülkelerine rahatça huzur içerisinde dönme arzusundalar. İster istemez sınır illerimizde bunların olumsuz yansımaları oluyor. Bu bir insanlık dramı yanı başımızda bir yangını olması çok zor. Son yıllarda Türkiye bu açıdan şanslıdır diyemem” dedi.
‘SORUNU BOL OLAN BİR COĞRAFYADAYIZ’
Türkiye’nin en büyük ticari ortağının Avrupa Birliği olduğunu sözlerine ekleyen Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi;
‘Bizim en büyük ticaret ortağımız Avrupa birliğidir. Bundan 10 yıl önce Türkiye ihracatının yüzde 58’ini Avrupa Birliğine yapıyorduk. Avrupa birliği bu kürsel kriz ile birlikte çok ciddi krize girdi. Bu kriz Türkiye’yi de etkiledi. Şimdi de Arap baharı maalesef Türkiye ekonomisini olumsuz etkiledi. Örneğin Libya ordaki savaş ve kargaşa ekonomimize olumsuz yansımaları oldu. Mısır konusu da aynı şekilde ülkemiz ihracatını olumsuz etkiledi. Bu gün İran’la medeni ülkeler arasında anlaşmazlıklar oluyor. Şimdi de yanı başımızda Ukrayna ile Rusya arasında anlaşmazlıklar var. İster istemez bizlere de yansıyor. Bulunduğumuz coğrafya köklü ve sorunların bol olduğu bir coğrafya, Suriye meselesi de bunlardan biri. Suriye’den gelen kardeşlerimizin iç piyasada çalışıyorlar. Dolayısıyla inanıyorum ki Gaziantep, Hatay ve diğer illerimiz sıkıntıları aşacaklar. Çünkü bunların kalıcı olacaklarına inanmıyorum.”
‘56 MİLYAR DOLARI PETROL VE DOĞALGAZA HARCIYORUZ’
Zor bir coğrafyada yaşadıklarının altını çizen Bakan Şimşek, “Komşularımızın en büyük kaynağı yer altı kaynakları var. Bizim ülkemiz ise ihracata dayalı. Bizim ülkemiz de 56 milyar doları petrol için doğal gaz için ödüyoruz. Biz aslında zoru başarıyoruz. Verimliliğe dayalı üretime dayalı bir model ile sıkı tutunmaya çalışıyoruz. Bir ülkenin kalkınmasında en önemli şey beşeri sermayedir” şeklinde konuştu.
Toplantı sonrasında İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Bakan Şimşek’e kahve ve fincan takımı hediye etti.