Avrupa Birliği Bakanlığı Merkez Finans İhale Birimince finanse edilen Dörtyol Atatürk Anadolu Lisesi’nin Payas Endüstri Meslek Lisesiyle birlikte ortaklaşa yürüttüğü Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi kapsamındaki “Tanışalım, Konuşalım, Uzlaşalım” projesi hız kesmeden devam ediyor.
Hatay Barosu Avukatlarından Pınar Bel ve Mustafa Özal önceki gün Payas Endüstri Meslek Lisesi Salonunda Demokrasi ve Birlikte Yaşama Kültürü üzerine çok güzel ve anlamlı bir konferans verdi. Dörtyol İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Asarkaya, Payas İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Bozkurt, Dörtyol İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Toskoy, Payas Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ali Polat, Okul Müdürleri, Avukatlar ve öğrencilerin iştirak ettiği seminerde açılış konuşmasını yapan Dörtyol Atatürk Anadolu Lisesi Müdürür Kemal Karahan projede bu güne kadar yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Özgeçmişlerin okunmasının ardından ilk sunumu yapan Av. Mustafa Özal demokrasinin tanımını yaptıktan sonra temel ilkelerinden bahsetti.
Av. Mustafa Özal; “Hiç kimseye din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşüncesinden dolayı farklı işlem yapılamaz. İnsanlar arası eşitlik denilince kastedilen 2 olgu vardır: Birincisi “insan olmak” ortak paydası nedeniyle herkesin yaşam hakkı, sağlık hakkı, düşünce hakkı, beslenme hakkı vs. gibi haklarda eşitliği; ikincisi de toplumun bireye sunduğu olanaklardan faydalanma da “fırsat eşitliği”. Bunun içindir ki hukuki eşitlik de, herkesin eşit olmasını değil, aynı durumda olanların aynı hak ve yükümlülüklere sahip olmasını ifade eder” dedi.
Av. Pınar Bel ise sunumunda Av. Mustafa Özal’ın sununu destekleyici ve tamamlayıcı olarak daha fazla birlikte yaşama kültürü, Toplumsal diyalog, Ötekileştirme, Sınıfsal Farklılıklar ve Hoşgörü konularına değindi.
Av. Pınar Bel ise; “En büyük ortak payda insan olmaktır, ayrılıklar tartışma ve kavga konusu olmamalıdır. İnsanlar farklı coğrafyalarda yaşayan, kendilerinden farklı insanları tanımaya çalıştıkça ve tanıdıkça insanları birbirinden uzaklaştıran farklılıkların ne kadar az olduğunu göreceklerdir. Benzerlikler farklılıklardan kat kat fazladır. Kimseyi küçümsemeyin, aşağılamayın. İnsanların değerini, renkleriyle, dilleriyle, milletleriyle, cinsiyetleriyle, maddi güçleriyle ölçmeyin. Afrika’ da yiyecek ekmek bulamayan garip çocuklarla, köşklerde yaşayan çocukların değerinin bir olduğunu bilin. Farklılık ve üstünlük arzuları sonucunda dünyanın ne hale getirdiğini fark edin” diyerek sunumunu tamamladı.