Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Karaaslan ve proje ekibi, yaptıkları çalışmalar sonucunda radara yakalanmayan tekstil malzemesi geliştirdi. Geliştirilen proje, Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen ve 61 projenin yarıştığı 4. Doğu Akdeniz Ar-ge Proje Pazarı ve Proje Yarışmasında birinci oldu. Birbirinden iddialı projelerin yer aldığı yarışmayı, 11 farklı üniversiteden gelen hakemler değerlendirdi.
Üniversitemizin yakalamış olduğu bu başarının ardından ülkemiz savunma sanayisi için çığır açacak olan “Radara Yakalanmayan Tekstil Malzemeleri” projesi, kısa sürede büyük ilgi görerek TRT Radyo’nun da gündemine taşındı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Karaaslan açıklamasında, “Bu tekstil malzemesi daha çok giyim ve kıyafet amacıyla değil, askeri malzemelerin radara yakalanmasını engellemek amacıyla tasarlanmış bir üründür. Öncelikle anti radar ifadesinden başlamak isterim. Anti radar kelimesini teknik olarak radara yakalanmayan manasında kullanıyoruz. Radara yakalanmamak için gerekli kriter herhangi bir cisme doğru gelen radar sinyalinin geldiği yöne yansımaması ve aynı zamanda iletim sağlamamasıdır. Bunu sağlamak için gelen radar sinyalinin bu cisim içinde veya üzerinde emilim yapması gerekiyor. Radar dediğimiz sinyaller 8-12 GHz aralığında oluşan sinyallerdir. Bizim çalışma konumuz metamalzemeler konusunda 2007 yılında İsveç’te Chalmers University of Technology’de bir derse gitmiştim. Bu konuyla alakalı dünyanın önde gelen Profesörleri oradaydılar. Bir İngiliz bilim adamı aynı zamanda metamalzeme konusunda konuyla alakalı dünyada sayılı kişilerden birisi olan Prof. Pendry: “Bana 10 Milyon Euro civarında para verirseniz bir tankı görünmez yaparım” demişti. Daha sonra bu konuyla çalışma yaptı mı bilmiyorum. Ama bizim var olan bütçemiz 25 bin TL ve biz bu bütçe ile bunun ilk aşamasını gerçekleştirdik. Biz bunu 8- 12 GHz aralığında yaparsak şu anda uçakların uçak radarlarına ve uydu radarlarına yakalanmasını engelleme durumuz var. Ve bunun hem çevremizdeki bütün ülkelerden farklılığımızı ortaya koyacağını hem de ülkemize büyük bir katma değer katacağını düşünüyorum” dedi.