Hatay protokolü ve ilin kanaat önderleri, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in ev sahipliğinde düzenlenen hoşgörü sofrasında bir araya geldi.
Antakya Oteli’nde düzenlenen ve oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen yemekte sevgi, barış, hoşgörü, birlik ve beraberlik mesajları verildi.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, hoşgörü sofrası etrafında buluşan tüm konuklarına teşekkür ederek, Ramazan ayının insanlık alemine huzur ve barış getirmesini diledi. Bilgi çağında insanın; bilginin üstünde başka bir bilgi daha olduğunun farkına vardığını, o bilginin de “vicdanî bilgi, iç ses” olduğunu kaydeden Lekesiz, “Onun için öyle anlaşılıyor ki 21. yüzyıl bilgelik çağı olacak. Eğer insanlık bilgeliği yakalayamazsa, bütün kazanımları sanki boşa gidecek gibi.” diye konuştu. Bilgi çağını, bilgelik çağına dönüştürürken bu topraklarda yetişen Mevlanaların, Yunus Emrelerin, Hacı Bektaş-ı Velilerin düşünce ve duygu donanımına ihtiyacımız olduğuna vurgu yapan Lekesiz, “Onların öğretisi, yaşadıkları zamana hapsedilemeyecek kadar evrensel. İşte Hatay topraklarının insanları zaten bunlardan kana kana beslenmiş, sevginin gücünün farkında olan insanlar” dedi. Günümüzde insanlığın karşı karşıya olduğu temel problemlerden birinin; insanlar arasındaki hoşgörü ve tolerans eksikliği, farklılıklarla barış içinde bir arada yaşama kültürü eksikliği olduğunun da altını çizen Vali Lekesiz, bu konunun yalnızca bir yöreyi, halkı değil, bütün insanlığı doğrudan ya da dolaylı etkilediğini kaydetti.
Tüm semavi dinlerin, “inanç kardeşliği” ve “insan kardeşliği” anlamında insanların kardeş olduklarını beyan ettiğini kaydeden Vali Lekesiz, “Bu anlamda semavi dinlerin ortak amacı, insanın huzur ve mutluluğunu temin etmek ve insana bunun yolunu öğretmektir. Bu amaçla dinler, insanın mutluluğunun vazgeçilmez değerleri olarak gördükleri sevgi, dürüstlük, kardeşlik, güven ve yardımlaşma gibi nitelikleri insan hayatında egemen kılmayı telkin ve tavsiye eder. İnancı, kültürü, felsefi görüşü ne olursa olsun bu ortak insani değerleri kabul eden herkes, insanlığın huzurunu ve mutluluğunu tehdit eden her türlü olumsuzluk karşısında elbirliği yapmak zorundadır. Çünkü biliyoruz ki bir kişinin kendi haklarını korumasının yolu, kardeşinin haklarına saygı göstermesinden geçmektedir” dedi.
Tarih boyunca farklı medeniyetleri barındırması, oluşturduğu hoşgörü kültürü bakımından Anadolu’nun adetâ çok çarpıcı bir özeti olan Hatay’ın, kendine özgü bu niteliği ile medeniyetlerin hayat alanı olmayı başardığını, inanç ve kültür zenginliği, farklılıkların birbirine duyduğu hoşgörü bakımından bir kardeşlik merkezi olduğunu ifade eden Lekesiz, “Bu yüzden Hatay’da dinler kardeşliği, medeniyetler barışı, diller de sevgiyi söyler. Söylemekle de kalmaz, bunu bir hayat tarzı olarak günlük hayatın bir parçası olarak yaşar ve yaşatır” şeklinde konuştu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da, Hatay’ın insanlarının sadece güzel günleri değil, acı ve kederi de paylaşabilen insanlar olduğunu ifade ederek, “Tüm renkleriyle örnek olan bu şehirden dünyanın feyz alması gerekir. Her birimizin özel inanışlarımız olabilir ama hepimizin ana yolu Yüce Rabbimizdir” diye konuştu.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Salih Güder ise, Ramazan aynın; insanımızı kucaklama, kendimizi bir kez daha gözden geçirme adına çok önemli fırsatlar sunduğunu ifade ederek, “Sayın Valimizin hazırlamış olduğu böyle bir akşamda, bu güzel sofranın etrafındaki müstesna insanların arasında olmak benim için bir onurdur” dedi.