‘Sağlıkta Gelişim Zamanı’ sloganıyla yola çıkan ve sağlık sektöründe önemli gelişmelere imza atmaya devam eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi, bünyesine yeni bir birim daha ekleyerek, Radyasyon Onkolojisi Ünitesi’ni hizmete açtı.
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Profesör Doktor İbrahim Egehan ve sağlık ekibinin hizmet vereceği Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nde; iki adet lineer hızlandırıcı tedavi cihazı, 3 Boyutlu Tedavi Planlama Sistemi ve BT Simülatör bulunuyor.
Birim hakkında bilgiler veren Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Egehan, “Radyasyon Onkolojisi, kanser veya kanser dışı seçilmiş belirli hastalıkları, radyasyon kullanarak tedavi eden dâhili bir tıp bilimidir. Günümüzde radyoterapi, cerrahi ve kemoterapi gibi diğer tedavi yöntemleriyle birlikte ya da tek başına uygulanan bir yöntem olarak, onkolojik tedavilerin vazgeçilmez ve önemli bir bileşenidir. Son yıllarda yüksek teknoloji ürünü tedavi cihazlarının ve bilgisayarlı tedavi planlama sistemlerinin geliştirilmesi, kanser hastalarının tedavilerinde önemli yeniliklere ve ilerlemelere neden olmuştur. Özellikle bazı kanser türlerinde bu yenilikler daha da önem kazanmaktadır” açıklamasında bulundu.
‘BÖLGENİN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERECEĞİZ’
Radyasyon Onkolojisi Birimi’nin teknolojik yapısıyla ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Egehan, “Radyasyon Onkolojisi kliniğimizde 2 adet Lineer Hızlandırıcı tedavi cihazı, 3 Boyutlu Tedavi Planlama Sistemi ve BT Simülatör bulunmaktadır. İleri teknoloji ürünü ve gelişmiş cihazlara sahip, eksiksiz teknolojik alt yapısı ve deneyimli profesyonel kadrosu ile bölgenin ihtiyacına tam olarak cevap verecek bir onkoloji merkeziyiz. Kliniğimizde var olan her iki Lineer Hızlandırıcı tedavi cihazımız çoklu enerjiye sahip ve çoklu yapraklı kolimatörlüdür. Bu özelliği ile düzensiz geometrideki tümörlerde, kişiye özel bloklama yapılarak, sağlam dokular en üst düzeyde korunmaktadır. Yine aynı şekilde sağlam dokuların en iyi şekilde korunabilmesi ve tümöre en yüksek dozun verilmesi için yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) standart olarak gereken her olguya uygulanmaktadır. Tüm hastalarımızda tedavi planlamasında BT-Simülatör ve Bilgisayarlı Tedavi Planlama Sistemi kullanılmaktadır. Bu tedavi tekniği ile tümör kontrol olasılığı artarken, sağlam dokularda hasar oluşturma ve yan etki olasılığı oldukça azalmaktadır. Merkezimizin bir özelliği de, aynı gelişmiş özelliklere sahip iki Lineer Hızlandırıcı cihaz olmasıdır. Bu özelliğimiz sayesinde hastalarımızın tedavisine cihaz arızası nedeni ile ara verilme olasılığı yoktur” dedi.
Hastaların tedavisinde ilk adımın simülasyon olduğunu ifade eden Prof. Dr. Egehan, “384 kesitli BT cihazında tedavi şartlarında alınan görüntüler, network ile doğrudan planlama sistemine aktarılmaktadır. Planlama sisteminde bu görüntüler işlenerek tedavi edilecek tümör volümü ve tedaviden etkilenebilecek çevre kritik normal yapıların üç boyutlu görüntüleri oluşturulmaktadır. Bu Sanal Simülasyonda hareketli veya multipl sabit alanların üç boyutlu doz dağılımları görülmekte, tedavide yalnız tümörün değil aynı zamanda çevre normal dokuların da ne kadar doz alacağı belirlenmektedir. Bu sayede tümör kontrol olasılığı arttırılırken, sağlam dokuların da en üst düzeyde korunması sağlanmaktadır. Tedavi planlama işlemlerinin tamamlanmasının ardından, hastalarımız var olan 2 ayrı Lineer Hızlandırıcı cihazımızda günlük seanslar halinde tedavi uygulamasına alınmaktadır. Hastalarımız, SGK kapsamında fark ödemeksizin, ücretsiz tedavi olabileceklerdir” dedi.