Suriye’den Hatay’a Her Ay 15 bin Kaçak Hayvan Giriyor

0136a152-b8e8-4b1b-9cf8-f08dbefadfb8

SURİYE’de on binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan savaş üç buçuk yılı aşkın bir süreden beri sürüyor Anılan bu süreç, Suriye-Türkiye arasındaki sınır güvenliğinin de en çok tartışmaya konu olduğu dönem oldu. Özellikle Hatay, Adana, Gaziantep, Kilis’te bulunan besicilerin dikkat çektiği konulardan birini, Hatay üzerinden yapılan kaçak hayvan girişleri oluşturuyor.

Lazkiye-Hatay hattında yaşanan kaçakçılığa konu hayvanların tamamına yakını büyükbaş hayvanlardan oluşuyor. Son parti hayvan girişi ise geçtiğimiz eylül ayı başında oldu.

LAZKİYE-HATAY HATTI

Suriyeli tüccarlar, söz konusu hayvanların kilosunu ortalama 3.5-4 dolardan satın alıyor. Bu hayvanlardan bir bölümü Suriye’nin içinde satılıyor. Ancak önemli bir bölümü Hatay’a doğru yola çıkarılıyor. Lazkiye ile Hatay arasındaki uzaklık 60 kilometre kadar. Belli bir yere kadar kamyonlarla getirilen hayvanlar, Türkiye’nin de terör örgütü listesinde bulunan El Nusra Cephesi denetimindeki bölgeden geçiriliyor. Kaynaklar, getirilen hayvanlar için El Nusra’ya belli bir ödeme yapıldığı iddiasında. Söz konusu hayvanların Türkiye topraklarına girişi ise Yayladağı’na bağlı Güveççi Köyü üzerinden oluyor. Suriyeli tüccarların Türkiye’deki alıcılar ile temasa geçerek yaptıkları ticaret sonrası Hatay’a getirilen hayvanlar bu kent üzerinden tüm Türkiye’ye dağıtılıyor.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, yapılan işlem her ne kadar ‘kaçak’ olsa da aleni yapıldığı iddiasında. Ediboğlu, Güveççi Köyü üzerinde olan girişleri askeri birimlerin tespit etmemesinin mümkün olmadığını savunuyor. Ediboğlu, kaçakçılığa izin verilmesinin gerekçesini ise şöyle açıklıyor: “Türkiye’de ne zamanki et fiyatları yükselse ithalat gündeme geliyor. 2010 ve sonrasında yapılan ithalatla tepki çekti. Daha sonra ithalat durduruldu. Fakat fiyatlar düşmüş değil. Fiyat artışının önüne geçmek için kaçak hayvan girişine göz yumuluyor.” Ediboğlu, kaçak hayvan girişi yanı sıra sigara ve zeytin yağında da yoğun bir kaçağın olduğuna dikkat çekti.

Yıllık tüketimin yüzde 5’ine ulaşıyor

HATAY üzerinden her ay 15 bin hayvan, yıl genelinde toplam 180 bin hayvan getiriliyor. Bu hayvanlardan, ortalama hayvan başına 300 kilogram et elde edildiği hesaplandığında toplam 54 bin ton et elde ediliyor. Türkiye’nin yıllık et tüketimi 1.1 milyon ton olduğu göz önüne alındığında, Hatay üzerinden girişi yapılan hayvanlardan, yıllık et tüketiminin yüzde 5’i karşılanmış oluyor.

26033585 3769 0136a152-b8e8-4b1b-9cf8-f08dbefadfb8