01-07 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası kapsamında İlçemizde de emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekmek üzere Toplum Sağlığı Merkezi tarafından çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, ülkemizde de 1 – 7 Ekim tarihleri arasında “Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ay, su dâhil hiçbir ek gıda almadan, yalnızca anne sütüyle beslenmesini, daha sonra ek gıdalara başlanarak emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini önermektedir. Buna karşın annelerin büyük çoğunluğu bebeklerine yapay yiyecek ve içecekler vermeye oldukça erken dönemlerde başlamakta ve 2 yaşından çok önce anne sütüyle beslemeyi kesmektedirler.
Anne sütünün erken kesilmesinin veya erken dönemde ek besinler verilmesinin sık rastlanan nedenleri, annelerin emzirmede güçlüklerle karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilememeleri veya sütünün yetersiz olduğunu düşünmeleridir.
Emzirme konusunda annelerin desteklenmeye ihtiyacı vardır.
Son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları ve bütün sağlık personelinin çabalarıyla ülkemizde ‘ilk 6 ay sadece anne sütü verme ve emzirme’ oranları giderek artmaktadır.
Emzirme bütün bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından en uygun gıdayı sağlamanın eşsiz bir yoludur. Bebek için tek en iyi besin anne sütüdür. Emzirme, hem annenin hem de bebeğin sağlığını korur. Anne doğumdan kısa bir süre sonra aldığı kiloları geri verebilir, rahim daha çabuk toparlanır. Anne ve bebek arasında yakın bağ kurulur. Emziren annelerde meme ve yumurtalık kanseri riski azalır. Bebeğin beslenmesi için özel hazırlık gerektirmez ekonomiktir. Doğumdan kısa bir süre sonra ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanmalıdır. Annenin ilk gelen sarı renkte sütü halk arasında ağız sütü olarak bilinmektedir. Ağız sütü bebeğin ilk aşısıdır. 0-40 günlük bebeklerin emmeme süresi üç saati geçerse anneler mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvuruda bulunmalıdırlar. Anne sütü bebeği ishal, soğuk algınlığı, öksürük, kansızlık ve diğer hastalıklardan korur. Anne sütünün hazmı kolaydır. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı, pişik, kabızlık ve ishal daha az görülür. Anne sütünün yapısı bebeğin ihtiyacına göredir. Bebeklerimize yaşamının ilk altı ayında sadece anne sütü verilmelidir. Ek gıdalara altıncı ayın sonunda başlanmalı, iki yaşına kadar ek gıdalarla birlikte emzirilmeye devam edilmelidir. İlk altı ay boyunca bebeğe anne sütünden başka Hiçbir besin ve sıvı (su, şekerli su v.s.) verilmemelidir. Anne sütü sağıldıktan sonra dış ortamda oda ısısında 3 saat buzdolabında üst rafta 3 gün derin dondurucuda 3 ay bozulmadan kalabilir. Ancak anne kendi beslenmesine de çok özen göstermelidir. Emzirme sırasında problem yaşayan anneler en yakın sağlık kuruluşuna başvurup, bu konuda yardım ve bilgi talebinde bulunmalıdırlar.