Yaz uygulamasının sona ereceği tarih yaklaşıyor. Elektrik tasarrufu sağlama amacıyla yapılan uygulama, 26 Ekim’de sona eriyor.
Yaz saati uygulaması 26 Ekim’de bitecek ve bu tarihte saatler geri alınacak. Yaz saati ilkbaharda başlarken sonbahar ortalarında sona eriyor. Böylece 7 ay boyunca ileri saat uygulanıyor.
Her yıl tartışılan yaz saati uygulamasının sona ermesiyle 26 Ekim 04:00’de saatler 60 dakika geri alınacak.
Yaz saati uygulaması 1925 tarihinde çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak uygulanıyor. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart Pazartesi günü 03.00’ten itibaren 60 dakika ileri alınan saatler, bu kez 26 Ekim Pazar günü 04.00’ten itibaren 60 dakika geri alınacak.
Yapılan bu uygulamayla 800 milyon-1 milyar kilovat saat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.
YAZ KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir.
Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.
Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.