Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) tarafından Dörtyol ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odalarında düzenlenen toplantıda Büyükşehir Belediye Yasası ve bu yasayla birlikte Hatay’ın altyapı, üstyapı, sosyal ve kültürel yönden nasıl kazanımlar elde edeceği anlatıldı.
Düzenlenen programa HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HBB Genel Sekreteri Remzi Oğuz Yılmaz, Hatay Su ve Kanalizasyon İşleri (HATSU) Genel Müdürü İsameddin Çeker, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası(DTSO) Başkanı Cemal Talay, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, çok sayıda iş adamı, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Başkan Savaş, toplantıların amacının Büyükşehir Belediyesini Hataylılara anlatmak olduğunu söyledi. Yeni büyükşehir yasasıyla ilçe belediyelerinin, il özel İdaresinin ve eski köy hizmetlerinin yaptığı işlerin Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğini hatırlatan Savaş; “Biz hemşerilerimizi ve iş adamlarımızı hizmet ortağı olarak görüyoruz. Özellik bu bölgede yapacağımız yatırımları da hizmetleri de birlikte yapalım istiyoruz.” dedi.
Büyükşehir olmakla Hatay’ın önemli kazanımlar elde ettiğini ve bunu Hataylılara anlatmak istediklerini belirten Başkan Savaş; “Düzenlediğimiz bu toplantılar ile Dörtyol, Erzin, Payas, Arsuz, İskenderun, Belen’i buluşturalım istiyoruz. Bunun yanında esnafımızı, esnaf temsilcilerimizi, oda başkanlarımızı, iş adamlarımızı buluşturalım istiyoruz” dedi.
Başkan Lütfü Savaş’ın yaptığı konuşma sonrasında slaytlı sunum eşliğinde Büyükşehir Belediye Yasası’nı ve Hatay’ın neler kazanacağını anlatan Genel Sekreter Remzi Oğuz Yılmaz, yoğun nüfuslu olan Hatay’da Büyükşehir Belediyesi’ne büyük ve önemli görevler düştüğünü belirtti.
Yasayla birlikte, vergi ve su ücretleri yönünden sağladığı avantajları anlatan Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu; “Büyükşehir yasası ile tüzel kişiliği kaldırılan köylerde; emlak vergisi kanununa göre binalarda, arazilerde, meskenlerde binde bir, diğer binalarda binde iki, arsalarda binde üç olan emlak vergileri 5 yıl süreyle alınmayacak. Bunun yanında Belediye Gelir Kanunu uyarınca alınması gereken, ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, elektrik ve hava gazı, tüketim, çevre ve temizlik vergileri 5 yıl süreyle alınmayacak. Yine Gelir Kanunları çerçevesinde olan işgal harcı, tatil günlerinde çalışma ruhsatı, iş yeri açma izni harcı, yapı kullanma izni harcı, kayıt ve suret harcı, parselasyon ifraz ve tevhit harcı, plan ve proje tasdik harcı 5 yıl süreyle alınmayacak.”
Yol harcamalarına, kanalizasyon ve su tesisi harcamalarına, katılma payının 5 yıl süreyle alınmayacağı hatırlayan Yılmaz, içme ve kullanma suları için alınacak olan ücretin en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirleneceği hükmü getirildiğini aktardı.
Ormanından deniz kıyısına, ovasından hava alanına kadar her türlü sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu belirten Yılmaz, sunumun devamında Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yol ve parklarda ki yetki ve sorumlulukları, Dörtyol, Erzin, Payas, İskenderun, Arsuz ve Belen’e yapılacak olan projeleri anlattı.
Hatay Su ve Kanalizasyon İşleri(HATSU) Genel Müdürü İsameddin Çeker ise, HATSU’nun yeni kurulan bir yapının olduğunu ve yeni yapılanmasına rağmen inanılmaz bir borç içinde doğduğunu belirterek, buna rağmen yapılan kredi borçlanmalarıyla tüm ilçelerde altyapı konusundaki çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Sunumun sonunda Başkan Savaş ve Genel Sekreter Yılmaz vatandaşların ve iş adamlarının sorularını yanıtladı.