Bir çalışanın işyerinde belirli aralıklarla ve belirli aşamalar doğrultusunda yükselerek deneyim ve beceri kazanmasına kariyer adı verilir. Genel olarak kişilerin yaşlarına da bağlı olarak birçok kariyer evreleri bulunmaktadır. Bunların en başına 0-25 yaş aralığındaki keşfetme-arama evresi ile başlanır.
Çocukluk ve ergenlik dönemi olan bu evrede kişi kendisinin hangi işte daha verimli olabileceğini anlamaya başlar. Bu amaç uğruna da yapması gerekenleri öğrenir. Bu dönem eğitim yıllarının da şekil aldığı dönemler olması nedeniyle belki de en önemli evredir.
Doğru planlama en etkin sonucu verir. 26-35 yaş aralığı ise kurma evresidir. Birey için en zor dönemdir. Çünkü zaten mevcut bir iş vardır ve bu aşamada artık hedefler doğrultusunda fırsat kollamaları başlayacaktır. Çünkü doğal içgüdü olarak insanlar kendilerini ispatlama mücadelesi verirler. 35-50 yaş arası kariyer ortasıdır. Kişi kendini tamamen geliştirmiş, bir nevi ustalaşmış, yerini sağlama almış ve hatta birkaç basamak yükseliş dahi göstermiştir. Sorumluluk ve inisiyatif alabilme evresidir. Bireyin yaşanmış yorgunlukları ve fiziksel kayıpları nedeniyle kariyer sonu ise 51-65 yaşları arasıdır.