Siroz bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğerin hastalıklardan ya da yanlış yaşam tarzından ötürü yapısının bozulmasından kaynaklı boyut küçüklüğü yaşaması ve süngerimsi bir görüntüye dönüşmesidir. Karaciğer diğer organlarımız gibi yaşamsal faaliyetlerimiz de rol oynayan organlarımızdan biridir. Zarar görmesi durumu zamanla bütün organların zarar görmesi ile sonuçlanabilir.
Siroz hastalığı karaciğeri tamamen yok edebilir. Çünkü hastalıklı karaciğer kendi içinde savaş açar ve kendi kendine hücrelerini tahrip eder.
Sirozun dış etkilerinden birincisi alkol kullanımıdır. Alkolün karaciğere zararı çok yüksek orandadır. Yaklaşık her gün alkol tüketimi yapan bireyin siroz hastalığına yakalanma olasılığı %99 dur. Bunun yanı sıra fazla ve yanlış ilaç kullanımı da siroza yol açan nedenler arasındadır. Sık sık ilaç alan bir birey fayda sağlamak yerine siroz hastalığına yakalanabilir. Bu yüzden ilaç kullanımı çok önemli bir olaydır. Bilinçsiz ve boş yere ilaç kullanımı yapılmamalıdır.
Vücutta var olan sarılık ve kalp rahatsızlığı da siroza neden olabilir. Bu yüzden siroz teşhisi konulmadan önce hastanın sağlık geçmişi incelenir. Geçirdiği hastalıklar göz önüne alınır ona göre testler yapılır. Sirozun belirtileri diğer birçok hastalıkla benzerlik gösterdiği için teşhis aşaması ve süresi çok önemlidir. Siroz hastaların da genelde çok geç kalınmış olunabiliyor. Vücutta ki tahribin en yüksek olduğu dönemdir. Hasta çok fazla kilo kaybı yaşar. Karnın da ise aşırı şişme, su toplanması olur. Kesinlikle tedavi için uzman bir doktora görünmek şarttır. Siroz ölüme götüren bir hastalıktır.