T.B.M.M’de her yıl “bütçe görüşmeleri” denilen bir tiyatro sahnelenir durur. Bütçe, bir sonraki yıl için yapılması düşünülen tüm çalışmalara hazırlanan ekonomik bir zemindir.Tahmini olarak yapılır, sapma yüzdesi en aza indirilerek ciddi bir çalışma sergilenmesi gereken bir alandır.Bütçenin ana kaynağı toplumdan vergi adı altında toplanan paralardır.Bu paralar asgari ücretliden tutunda holding patronlarına kadar tüm katmanlardan belirlenen ölçülerde tahsil edilir.A’ dan Z’ye kadar yapılan tüm harcamalardan bin bir isim adı altında vergiler alınarak kasaya, yani hükümetin kullanımına sunulmak üzere hazineye aktarılır.Hazine, hükümetin yapmayı taahhüt ettiği ve meclisten onay alarak yapmayı planladığı tüm faaliyetler için genel tutarı süreç içerisinde aktarır.Hükümet toplumun yüksek menfaatlerini ve önceliklerini gözeterek iş yapmak zorundadır. Bu öncelikler eğitim,sağlık,ulaşım,savunma,ilim,bilim ve diğer tüm alanlarda önem derecesine göre tezahür edebilir.Genel anlamda prosedür böyledir.
Teamüller böyledir ama bir önceki yılın bütçesi ne ölçüde tutmuştur, ne kadar doğruluk taşımaktadır, açık ve net bir şekilde kamu oyuna aktarılmaz. Paralar nerelere ve nasıl harcanmıştır, bilgisi verilmez. Bütçe harici neredeyse her konuya girilir çıkılır. Neden? Hedef saptırarak ,insanlara farklı istikamet çizilirek oldu bittiye getirmektir amaç. Bu nedenle çekişmeler, ciddiyet eksikliği , seviye düşüklüğü hiç eksik olmaz. Her yıl, bu böyledir. Her şey bir oldu bittiye getirilir.İbra edilir ve bütçenin kabulüne onay verilir.
Bu işin bir yüzü.Bizleri asıl ilgilendirmesi gereken diğer yüzüne değinmemiz lazım.
Senin,benim,esnafın,tüccarın,emekçinin,çiftçinin ,sanayicinin kısacası tüm ülkemin parasından söz ediyoruz. Bu harcamaların yetkisi ne ölçüde doğru kullanılıyor.Bunu bilenimiz var mı? İktidar verilen yetkiyi bin bir oyunla iktidarının devamı için kullanıyor olabilir mi? Altı buçuk milyon ailenin İktidara destek vermesini sürdürebilmek için çeşitli kamu bankalarında hesaplar açılmış mıdır? Her ay düzenli olarak aylık almaları sağlanıyor olabilir mi?Bu yetmezmiş gibi kömürden tutunda makarnasına ,şekerine her tür gıda malzemeleri ,periyodik olarak yine bu bütçeden sağlanmak kaydı ile aynı insanlara ulaştırılıyor olabilir mi? Önümüzdeki yıl için aile sayısı sekiz buçuk milyon olarak hedeflenmiş midir? Her aileden iki oy hesabı yapılırsa on yedi milyon oy demektir. Seçmen sayısının neredeyse üçte biri anlamına geliyor. Bu yolla kemik oylar çantada keklik.Mevcut zenginlere yeni zenginler katarak, zengin kemik oyları da çantada keklik hale getirip ve birazda dini söylemlerle din yolunda olan insanların oylarını da katarak iktidarın sürekliliğini garantileyecek yeter oy elde edilmiş oluyor.Nasıl oluyor? Bal gibi oluyor. Hesap ortada. Biraz düşünmekte fayda var . Başımızı sağa sola çevirebilirsek biraz da matematiği devreye sokabilirsek olayı çözeceğiz. Mecliste resmen tiyatro oynanıyor. Bu tiyatro yıllardan beri sergileniyor. İzlemeye safça devam etmekten başka bir hüner sergilemiyoruz, anlaşılan. Velhasılı ve kelam yeni bütçemiz hayırlı olsun. Ülkenin öncelikleri yüksek menfaatleri ne olacak diye sormaya gerek var mı? Haydi hep beraber düşünelim.
Dostlar;
Gözümüzü açalım uyuyanları da bir zahmet uyandıralım.Saman altında nehirler kurmuşlar, oluk oluk akıyor.Sahnelenen tiyatro kabak tadı veriyor. Haydi aç gözünü, aç artık….