Jumbo karides ve deniz yosunu projesi

MKÜ öğrettim Üyesi Doç.Dr.Selin Sayın, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’a körfezin dünya turizmine kazandırılması için hazırladığı deniz yosunu ve jumbo karides projesini anlattı.

Mustafa Kemal Üniversitesi, Deniz Bilileri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr.Selin Sayın, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’ı makamında ziyaret ederek, projelerini anladı. İskenderun Körfezinde dünyaca ünlü jumbo karidese ve yosunlarının bulunduğunu belirten Doç.Dr.Selin Sayın, üniversite, sanayici iş birliği ile bu potansiyellerin değerlendirilebileceğini ifade etti.

itso deniz.fakül.öğ.üyesi.ziy (1)

Jumbo karides ve yosun üretiminin patenti ve bölge ekonomisine kazandırılması ile İskenderun Körfezinde turizmim de gelişeceğine dikkat çeken Doç.Dr.Sayın, “Yosun üretimi dünyada bütün ülkelerde sağlık sektöründe kullanılan aynı zamanda su kirliliğinin giderilmesini sağlayan çok önemli bir sektör. Avrupa’da bir çok fabrikaların arkasında yosun çiftlikleri de mevcut. Bu yosunlar, gerek doğal kozmetik ilaçlar, gerekse sağlık sektöründe, güzellik salonlarında kullanılmaktadır. Amacımız İskenderun Körfezinde Jumbo karidesi ve yosun çiftliklerinin üretimini ve sayısını arttırmaktır.Yosun çiftliklerinin kurulması ile birlikte bölgemizde güzellik salonları ve kozmetik doğal ürünlerin üretilmesi ile bölgemiz de ekonomik ve sosyal alanda önemli gelişmeler olacak, dünyanın dört bir tarafından şehrimize insanlar akın edeceklerdir.Tabi bu projenin hayata geçirilemesin de sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin el ele verilmesi ve koordineli bir şekilde çalışılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Doç.Dr.Sayılır İTSO Başkanı Yılmaz’a proje ile ilgili teknik bilgilerde vererek, “Bu çalışmaların endüstriyel ölçekte olması için sanayi ile çalışmaların gerekir. Sanayi ile Üniversitenin beraber yürüyerek daha değerli ve ekonomiye katkısı yüksek ürünler üretebilir, Bu nedenle İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bu konuya öncülük edebilir. Bu ülkenin gelişimine Bilim İnsanları ve Sanayide çalışan deneyimli insanların çalışmalarında buluşarak daha başarılı sonuçlar elde edilebileceği kanısındayım” dedi.

Ziyaretten ötürü memnuniyetini dile getiren İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise, Projenin Körfez turizminin gelişmesi açısından son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, “Elbettu bu projenin hayata geçirilmesi için birlikte hareket edilmesi lazım. Bu tür projeler bilimsel araştırma gerekir. İskenderun körfezine 12 adet termik santral kurulacağı söyleniyor, Tüm bunlar göz önüne alınmalı, Yosunların kurulması mı önemli, termik santral mı bunların araştırılması lazım devletin bu konuda politikası var. Bu proje İskenderun’un tanıtımı ve körfezimiz için uzun vadede çok önemli kazanç olabilir.Üç tarafın denizlerle çevrili ülkemizde denizlerimizden yeterince faydalanamıyoruz. İskenderun için önemli bir proje olduğunu ifade etmek isterim” dedi. Ziyarette Hatay ABİGEM yetkilisi İrem Akıncı’da hazır bulundu.
jumbo karides foto

Deniz Yosunu projesi ile ilgili teknik bilgiler

İskenderun giderek gelişen bir sanayi merkezi haline gelmektedir. Sanayileşme ile başlayan çevre kirliliği, sanayinin gelişmesine bağlı olarak kimyasal ürünlerin çoğalması ile de artış göstermektedir. Buna ek olarak, nüfus artışı, turizm ve tarımsal aktivitelerde diğer kirlilik kaynaklarını oluşturmaktadır. Çevrenin korunması ile ilgili gerekli önlemler alınmadan oluşturulan kalkınma programları sonucu sanayi atıkları, tarımsal gübre ve ilaçlar, toksik atıkların boşaltılması, zengin doğal kaynaklarımızdan denizlerimizin kirlenmesine neden olmaktadır. Kirlilik seviyeleri, türleri, nedenleri belirlenmeli ve çözüm yollarına gidilmelidir.

images

Sanayileşmenin hızı giderek artmakta ve bu hıza orman gibi karasal kaynaklar cevap verememekte, en iyi ihtimalle Ormanlar 4-5 yıl gibi bir süreçte gelişip efektif olarak atmosferdeki CO2 kirliliğini giderebilmektedir. 21.yy’ın hızla artan sanayileşmesiyle ortaya çıkan kirliliğine cevap verebilecek deniz ormanları birtakım uygulamalar ile 15-30 gün içerisinde, 4-5 yıllık ormanların yerini alabilmektedir. Denizlerin üzerinde oluşturulan deniz yosunu ormanlarıyla deniz suyunun kirliliği giderilebilmekte, diğer deniz canlıları için uygun yaşama alanı oluşturulabilmekte ve elde edilen alg kütlesi ile de biodizel, kozmetik, bioplastik gibi materyallerin yapılması için gerekli hammadde sağlanabilmektedir. Eczacılık alanında alglerden elde edilen yeni ileri ilaçların kanser tedavisinde kullanılması da bu organizmaların önemini giderek artırmaktadır. Dünya’nın birçok ülkesinde Fabrikaların arka bahçelerinde bulunan alg havuzları ile kirliliğin azaltılması çalışmaları başarılı sonuçlar vermektedir.

İskenderun, alglerden elde edilen ekonomik değeri yüksek hammaddelerin değerlendirilmesi ile yeni bir iş potansiyeli ve pazarına sahip olacaktır. Algler gıda, ilaç, enerji, gübre, kirliliğin giderilmesi ve kozmetik sanayi gibi temel alanlarda kullanılan ekonomik değeri yüksek sucul organizmalardır.

Mustafa Kemal Üniversitesi, Deniz Bilileri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr.Selin SAYIN, Algal Biyoteknoloji konusunda çalışmalar yürütmektedir. Çalışma ekibiyle alglerden kozmetik ürünler, biyoplastik ürünler, biodizel ve gıda katkı ürünleri üretmeyi amaçladıklarını, çalışmalarının deney aşamasında olduğunu belirtti. Araştırmalarıyla, Spa uygulamalarında kullanılmak üzere algleri kullanarak ürünler geliştirdiklerini, İskenderun’un sahip olduğu bu algler sayesinde farklı bir stratejik gelişme izlenerek ve sanayi ile planlanarak bir spa merkezine dönüştürülebilme potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bunun yanında İskenderun Ticaret ve sanayi Odası Başkanı, Sn.Levent Hakkı Yılmaz’ ın, vizyonu ve başarılı İşadamı kimliği ile İskenderun’a çok katkı sağladığını, ve sağlamaya devam edeceğini düşünüyorum.
Bu çalışmaların endüstriyel ölçekte olması için sanayi ile çalışmaların gerekliliğini belirtti. Sanayi ile Üniversitenin beraber yürüyerek daha değerli ve ekonomiye katkısı yüksek ürünler üretebileceklerini, bu nedenle İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın çok önemli olduğunu vurguladı. Bu ülkenin gelişimine Bilim İnsanları ve Sanayide çalışan deneyimli insanların çalışmalarında buluşarak daha başarılı sonuçlar elde edeceklerini belirtti.