Türk Kütüphaneciler Derneği’nin 1964 yılında başlattığı girişim ile her yıl Mart ayının son Pazartesi günü başlayan Kütüphane Haftası’nın bu yılki ana teması “Kültürlerarası Diyalog ve Kütüphaneler” olarak belirlenmiştir.
Ülkemiz bütün dinlerin birlikte, barış içinde yaşadığı, başarılı, çok kültürlü bir toplumdur. Coğrafi konumu ve tarihten gelen misyonu itibariyle bölge ve dünya barışı için son derece önem taşıyan bir ülke olan Türkiye, dünyanın geleceği için de çok önemli fırsatlar sunmaktadır.
Bugün dünyamızdaki sorunlar çok çeşitlidir. Dünyanın bazı yerlerinde artan ayrımcılık, işsizlik, ekonomik eşitsizlikler, gettolaşma ve birlikte yaşamın temel prensiplerini anlamamak için gösterilen direnç, dünyamızdaki başlıca sorunlar olarak gösterilebilir. “Ortak ilkeler, ortak değerler üzerine bir temeli nasıl inşa edilebilir ve dünyada uyum içinde yaşamak için birbirimizi anlamanın bir yolu nasıl bulunabilir” sorularına ancak, insani prensipler üzerinde çalışmak ve sonrasında ortaya konulan düşünsel ürünleri insanlıkla paylaşmakla cevap verilebilir.
Kültürler arası diyalog, belirli bir eğitim sayesinde mümkündür. İyi bir eğitim için de bilgi kaynaklarını bünyesinde barındıran donanımlı kütüphaneler gereklidir. Kitaplar farklı kültürlerle iletişimin en önemli aracıdır.
Bilgi ve mirasın dolayısıyla kültürün sürdürülmesi ve toplumlar arasında paylaşılabilmesi için bilgi ve fikirleri bünyesinde barındıran, onlara erişmeyi ve bilginin insanlığa yayılmasını sağlayan bir kültürel merkez olarak kütüphanelerin varlığı son derece hayatidir. Dolayısıyla düşünsel dolaşımının merkezinde yer alan kütüphaneler, sosyal uyum ve sivil barışı güçlendirmeye yönelik, çeşitlilik içinde birlikte yaşamayı öğretebilecek en önemli kurumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kütüphaneler evimizdeki kitaplıklardan farklıdır. Buradaki kitaplar herkesin kullanımına açıktır ve çok daha fazla miktardadır. Öğrenciler, iş adamları, bilim insanları ve diğer tüm insanların uğrak noktalarıdır kütüphaneler. Televizyon, bilgisayar, telefon gibi araçlar günümüz teknolojisinin önümüze sunduğu faydalı araçlardır. Ancak hiçbiri kitabın yerini tutamamaktadır. Dünya üzerindeki en gelişmiş ülkelerde bu teknolojiler kütüphaneye tercih edilmemektedir.
Toplumlar arasında sevgi, hoşgörü, barış ve kardeşlik ortamı yaratılmasının okumaktan, araştırmaktan geçtiğine inanarak, 51. Kütüphane Haftası’nı kutluyor, tüm halkımızı okumaya ve kütüphanelerimize davet ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
H.Hasan ÖZYİĞİT
İskenderun Kaymakamı