“Taleplerimizi dikkate alın!”
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, 9’uncu Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri çerçevesinde ‘Sevgiyle bekleyenlere sağlıkla ulaşalım!’ sloganıyla gerçekleşen Trafik Risklerini Önceden Görmek için Defansif (Güvenli) Sürüş Teknikleri ile İskenderun – Arsuz Yolu Risk Analizi Semineri’ne katıldı. İskender Sayek Kültür Evi’nde düzenlenen ve Uluslararası Yol Emniyet Uzmanı ve Adalet Bakanlığı Otomotiv Bilirkişisi Ayhan Gökdemir tarafından verilen seminere Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin mimarı Prof. Dr. İskender Sayek ve Başkan Culha’nın yanısıra, başkan yardımcıları Ali Yavuz ve Sedat Deveci, araç sürücüleri ve çok sayıda Arsuzlu katıldı.
Trafikte daha emniyetli sürüş yapabilmek için sürüş öncesi araç kontrolü, konsantrasyon, doğru fren, emniyet kemeri ve hava yastığının önemi, takip mesafesi, ıslak ve kaygan zeminde sürüş teknikleri, araçta doğru oturma pozisyonu, trafikteki risklerin tanınması ve önlemlerin alınması, trafikte yaya olmak gibi önemli konuların kapsamlı bir şekilde ele alındığı seminerde Ayhan Gökdemir, slayt desteğiyle anlattığı bilgileri, katılımcılarla birlikte pratikte de uyguladı.
“Trafik kazaları, yılda 10 bin can alıyor”
Türkiye’de her yıl 10 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğine dikkat çeken Uluslararası Yol Emniyet Uzmanı ve Adalet Bakanlığı Otomotiv Bilirkişisi Ayhan Gökdemir, “Yılda 10 bin ölüm, yılda 1 milyon kaza demek… Türkiye’de son 35 yılda trafik kazalarında 350 bin kişi hayatını kaybetti. Kazaların yüzde 95-98’i ise bizden, yani arabaya emir veren araç sürücüsünden kaynaklanıyor. Türkiye’de her 10 araç sürücüsünden 8’i emniyet kemeri takmıyor. Ayrıca, Türkiye’de bir kişiye düşen araç sayısı 100 iken, Avrupa’da ise bu sayı 500’lere çıkıyor. Evet, duble yollara ve otoyollara ihtiyacımız var. Duble yol ve son teknoloji araçlar hıza teşvik eder, özgüveni artırır. Ancak, biz kafamızı ve trafikteki davranış biçimimizi değiştirmediğimiz sürece istediğimiz kadar duble yol yapalım kaza yapmaktan kurtulamayız” dedi.
“Mesajlaşmak, kaza riskini yüzde 800 arttırıyor”
Türkiye’yi Trafik Kanunu’nu örnek aldığı Almanya ile kıyaslayan Gökdemir, “82 milyon nüfusa sahip olan Almanya’da 55,1 milyon araç sayısına rağmen yılda 2,3 milyon trafik kazası yaşanıyor ve bu kazalarda her yıl 3700 kişi hayatını kaybediyor. 78 milyon nüfusa sahip olan Türkiye’de ise 18 milyon araç sayısına rağmen yılda gerçekleşen 1,03 milyon kazada 10 bin kişi hayatını kaybediyor. Kazaların çoğu da emniyet kemeri takılmadığında ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle sorumluluk tamamen araç sürücüsünde ve herkes mutlaka emniyet kemeri takmalıdır.. 1997 yılından itibaren arka koltukta oturan herkes için de emniyet kemeri takmak zorunludur. Hava yastığı da emniyet kemeri takmadan hayat kurtarmaz. İkisi birbirinden bağımsız olsa da, hava yastığının görevi emniyet kemerini desteklemektir. Araç kullanırken telefonla konuşmakta kaza riskini yüzde 400 artırırken, mesajlaşmakta bu sayıyı yüzde 800’e çıkarıyor” şeklinde konuştu.
Çengen kavşağına, dönüş şeridi önerisi
Eğitimli sürücünün tehlikeyi fark ettiğinde bir saniyede, vasat sürücünün ise yaklaşık 3 saniyede frene bastığını belirten Gökdemir, 2 saat sürüş sonunda sürücülere mutlaka 15 dakika mola vermelerini tavsiye ederken, “Yola çıktığınızda bankaya borcunuz olsun ama uykuya borcunuz olmasın” dedi.
İskenderun – Arsuz karayolundaki sinyalizasyon ışıklarının ağaçlardan dolayı fark edilmediğini, yol üzerinde durak ve cepler bulunmadığını resimlerle anlatan Gökdemir, Arsuz yolunda hatalı kavşaklar bulunduğunu belirterek gündemden düşmeyen Çengen kavşağına da dönüş şeridi açılmasını önerdi, site yollarına dönüşlerde de Karayolları yetkililerinin ve şehir plancılarının bir araya gelerek kavşak planlaması yapması gerektiğini ifade etti.
“Arsuz yolu sıkıntılarla dolu”
Daha sonra söz alan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Arsuz – İskenderun Karayolu’nun tüm sorumluluğunun Karayolları’na ait olduğunu belirterek, Arsuz Belediyesi’nin bu işin hiç bir noktasında olmadığını anlattı.
Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’ne yazdıkları resmi yazılarla hataların düzeltilmesini talep ettiklerini, ancak bugüne kadar hiçbir talebin yerine getirilmediğini anlatan Başkan Nazım Culha, “Arsuz – İskenderun Karayolu’ndaki kavşaklar bağlantı noktalarını karşılayamıyor. Çengen kavşağında, Çetillik kavşağında olduğu gibi… Çetinlik yolundan aşağıya doğru indiğinizde, o yolun herhangi bir karşılığı yok. Park durakları ve cepler yapılmamış. Bazı bölgelerde yağmur suyunu deşarj edecek menfezler veya enine geçişler yok. Site yollarına dönüşler kapalı. Üst ve alt geçit yapılması gereken noktalar var. Kısacası, Arsuz -İskenderun karayolunda sıkıntılarla dolu bir imalat söz konusu.. Çetillik, Gökmeydan, Nergizlik, Akçalı, Karahüseyinli, Arpaderesi ve Nardüzü yollarındaki sıkıntıları da tespit ettik ve bu sorunları da Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’ne resmi yazılarla aktardık. Ancak, bugüne kadar Karayolları’ndan bu sıkıntıların çözümüne yönelik bir çalışma göremedik” şeklinde konuştu.