Arsuz Belediyesi, 2. Bahar Şenlikleri startını her yıl geleneksel olarak kutlanan 30 Mart Ğid Sabatağş Bayramı ile verdi. Baharın gelişini simgeleyen ve kültürel miras niteliği taşıyan bayramda yumurtalar barış için, huzur için tokuşturulurken, örnek bir ev sahipliği sergileyen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, bayram sevinçlerinin hep bir arada, kardeşçe ve barış içerisinde paylaşıldığı ilçede bir bayramı daha huzur ve güven içerisinde kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Akçalı Hizmet Binasın’da düzenlenen açılış seremonisine, Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, Arsuz Garnizon Komutanı Ahmet Özturşucu, Arsuz İlçe Emniyet Müdürü Halil Karabacak, İlçe Jandarma Komutanı Nadir Bilbay, İskenderun Gazeteciler Ceiyeti Başkanı Veysel Cıncık, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, oda başkanları, basın mensupları ve çok sayıda davetli katılırken, Arsuz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Folklor Ekibi’nin muhteşem gösterisiyle renklenen etkinlikte, özellikle ilçede var olan barış ve huzur ortamına dikkat çekildi.
“Kültürel mirasımızı koruyacağız”
Yaptığı konuşmada, kültürel miras olarak bırakılan ve her yıl geleneksel olarak kutlanan 30 Mart Ğid Sabatağş ile 14 Nisan (Evvel Nisan) Bayramlarını gelecek kuşaklara aktarma ve yaşatma kararlılığında olduklarını ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Bölgemizde uzun bir tarihsel süreci bulunan ve geleneksel olarak her yıl kutlanan 30 Mart Ğid Sabatağş Bayramı’nı hep birlikte kutlamaktan mutluyum. Bildiğiniz gibi geçen yıl 30 Mart Ğid Sabatağş Bayramı ile 14 Nisan Bahar Bayramı (Evvel Nisan) arasında kalan 14 günlük süreyi ilk kez şenlik tadında kutladık. Ancak, ülkemizin içerisinden geçtiği süreci göz önüne bulundurduğumuzda, askeri, polisi, sivil vatandaşlarımızı, çocuklarımızı hedef alan saldırılar ve şehit cenazeleri dolayısıyla bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz şenlik programımızdaki konser ve eğlenceleri iptal ettik. Farklı dinlerin buluşma noktası olan ilçemiz, bayram sevinçlerini hep bir arada, huzurla ve kardeşçe paylaşmakta ve yıllardan beri bu özelliğiyle de Türkiye’ye örnek gösterilmektedir. Bu yıl da bu bahar bayramının ilçemizde zaten var olan huzur ve güven ortamının bozulmadan kutlanmasından ayrı bir mutluluk duydum. Barışın merkezi olan ilçemizde, insanların birlikte yaşama kültürünün dışarıya en güzel şekilde yansıttığı, sevgi, kardeşlik ve hoşgörü iklimini daha da pekiştiren bahar bayramlarımızı bizler bugüne kadar dedelerimizden, babalarımızdan, atalarımızdan gördüğümüz gibi kutladık. Bizler de bu bayramlarımızı çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarma ve yaşatma kararlığındayız. Özüne baktığınız zaman gerek bölgemizde, gerek ülkemizde, gerek dünyada Bahar Bayramı kutlamaları çeşitli isimlerle 30 Mart ile 14 Nisan tarihleri arasında kutlanır. Hicri Takvime göre 30 Mart; 17 Mart olarak, 14 Nisan da 1 Nisan olarak geçtiği için bölgemizde 30 Mart ile 14 Nisan tarihleri arasındaki süre de iki bahar bayramı kutlanır. Bu bayramlar ‘yenigün’ içeriğiyle doğanın canlanması ve yeniden doğuşunu temsil eder. Yumurtanın da bu bayramın sembolünün olmasının nedeni yeniden doğuşu simgelediği içindir. Kardeşliğin ve barışın yaşandığı huzur ve hoşgörü ikliminde nice bayramları birlikte kutlamak umuduyla bayramımız kutlu olsun diyor, gelecek yıllarda huzurlu ve barış dolu bir Türkiye umuduyla bayramlarımızı daha coşkulu bir şekilde kutlamayı temenni ediyorum. Ğid Sabatağş ımbarek ığleykin” dedi.
“Arsuz’da, ismini dahi anmak istemediğim bazı yatırımlar yapılamaz”
Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal ise, hiç kimsenin bayram kutlamasından kendilerini yıldıramayacağına vurgu yaparak, “Bizler çevreye duyarlı bürokratlarız. İlçe sınırlarımız dahilinde çevreyi bozucu ismini dahi anmak istemediğim bazı yatırımlar yapılamaz. Burası oksijen kalitesi yüksek, doğa dostu bir yer. Burayı bozacak herhangi bir unsura izin vermeyeceğiz. İlçenin en yetkili ağzı olarak konuşuyorum; emin olabilirsiniz. Dediğim gibi adını bile anmak istemediğim bir takım yatırımlara izin vermeyeceğiz. Şunu da söyleyeyim; bazı şeyler kolay değil, kanun yönünden de kolay değil. Halkımızda şöyle bir izlenim var; Son aşamaya gelindi bu yatırımla ilgili… Adını bile anmak istemiyorum. Anlıyorsunuz hepiniz. Bunun için en az 30 tane kurumdan izin almaları gerek. Bunlardan biri de Valilik. Sayın Valimizin de hepinize selamları var. Başta valilik olarak buna izin vermeyeceğiz bilginiz olsun, içiniz rahat olsun. Herhangi bir protesto eylemiyle de ülkemizin bazı noktaları gibi basına kötü lanse edilmek istemiyoruz. Hatay kritik bir il. Arsuz , turizmiyle doğal güzellikleriyle anılan marka bir ilçe. Bu markanın bozulmasını da istemiyoruz. Dolayısıyla huzurlu olun bu oksijen kalitesi ve doğal güzellikler her zaman var olacak. Bana güvenebilirisiniz. İlçeniz kaymakamı olarak her zaman yanınızdayım” diyerek, termik santralle ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Yumurtalar huzurla tokuşturuldu
Bayramın geleneklerinden olan “yumurta tokuşturma ” anında ise oldukça renkli görüntüler oluştu. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal ile yumurta tokuşturma yarışından galip geldikten sonra, esnafın stant açarak, ürünlerini satışa çıkardıkları panayır alanını gezerek, halkın bayramını kutladı ve bayramın birlik ve beraberliğe vesile olmasını temenni etti.