Bilimin kapıları Arsuz’da açıldı

Arsuz Belediyesi’nin ev sahipliğinde, bu yıl ilk kez Arsuz’da düzenlenen Astronomi Öğretmen Seminerleri(AÖS) serisinin bölgesel buluşmalarından birisi olan AÖS-8 Arsuz Çalıştayı başladı. Akdeniz Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen, İstanbul Kültür Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi tarafından desteklenen çalıştaya Arsuz Belediye Başkanvekili Hasan Eker, Başkan Yardımcısı Ali Yavuz, Türkiye’de astronominin adeta kılavuzu sayılabilecek önemli akademisyenler ve gökbilimciler ile çok sayıda öğretmen katıldı.
Gümüş Otel’de gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Memduh Sami Taner yaptı. Arsuz’a ilk defa geldiğini söyleyen Taner, ilçeyi çok beğendiğini belirterek, astronomi öğretmen seminerlerinin hızla popüler olan, öğretmeler arasında değer bulan ve ilgi gören bir etkinlik olduğuna dikkat çekti.

“Bilimin birleştirici gücüyle bir aradayız”
Daha sonra söz alan Arsuz Belediye Başkan yardımcısı Ali Yavuz da katılımcılara Arsuz hakkında bilgiler verdikten sonra, “Arsuz Belediyesi olarak, Akdeniz Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı tarafından geleneksel olarak düzenlenen, İstanbul Kültür Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi tarafından desteklenen Astronomi Öğretmen Seminerleri(AÖS) serisinin bölgesel buluşmalarından birisi olan AÖS-8 Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan çok mutluyuz. Sosyal sorumluluk projelerine önem veren, ilklere imza atan ve ilkleri halkıyla paylaşan bir belediye anlayışıyla yola çıkan ve henüz iki yılını geride bırakmış yeni bir ilçe belediyesi olarak, siz duayen gökbilimciler ile Arsuz’da yeni bir ilke daha imza atmanın gururu ve onurunu yaşıyoruz. Bilimin birleştirici gücüyle bir araya geldiğimiz AÖS – 8 seminerinin oldukça verimli geçmesini diler, bizlere bilimin kapılarını açan siz değerli hocalarımıza teşekkür ederken, bilimsel bakış açısının sadece eğitimde değil her alanda hâkim olmasını temenni ederim” dedi.

“Bir galakside 100 milyar yıldız var”
Türkiye’nin “Gök dedesi” olarak bilinen Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman da astronomiyi sevdirmek ve doğru öğretmek için seminerlerinin hız kesmeden devam edeceğini belirterek, çeşitli illerden gelen 103 farklı branş öğretmeni ile tecrübelerini paylaştı.
2009 yılının tüm dünyada astronomi yılı olarak kutlandığını hatırlatan Derman, “Gökbilimi için, astronomi öğrenmek için mutlaka matematik ve fizik bilmek gerekir. Eğer yaşamda başarılı olmak istiyorsanız, hangi alan, hangi meslek olursa olsun matematiği çok iyi bilmeniz lazım. Çünkü, matematik bence bir dil. Bilimin dili. Onu öğrendiğiniz zaman, problem çözme yeteneğini çözdüğünüz zaman yaşamınızdaki her türlü problemi de çözebilirsiniz” diyerek matematiğin önemine dikkat çekti.
7 rakamının kutsallığının, haftanın yedi gününün de isimlerinin yıldızlar arasında bulunan yedi gök cismi Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Saturn, ay ve güneşten geldiğini belirten Ethem Derman, Galaksi’nin de bir gökada olduğunu ve bir galakside ortalama yüz milyar yıldız olduğuna değindi.

IMG_8100-- IMG_8139

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.