İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği (İSTUDER), İskenderun ve Körfez bölgesi Turizmiyle ilgili önerileri rapor halinde “HATAY TURİZM ÇALIŞTAYI”na sundu. Yönetim kurulu üyeleri ile birlikte çalıştaya katılan İSTUDER başkanı Sabahattin Uygun tarafından İskenderun ve Körfezde Turizm konusunda yapılması gerekenler yazılı olarak Çalıştayda gündeme getirildi. Çalıştay’da Hatay’ın her yönüyle Turizm Yol Haritası ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.
İSTUDER’in çalıştay sonuç raporuna dahil edilmek üzere bölge adına hazırlanan ve bizzat Turizm İl müdürlüğüne sunulan öneriler başlıklar halinde sıralandı;
İskenderun Körfez Bölgesi Turizmini Geliştirme Önerileri;
1- İskenderun – Arsuz Bölgesinde Vasıflı Tatil Köyleri, Kongre – Spor Ve Karavan Kamplarına Elverişli Konaklama Tesisleri Yapılabilir.
2- İskenderun Ve/Veya Arsuz’da Sualtı Deniz Müzesi, Doğal Parklar, Farklı Sanat, Anıt Ve Heykel Alanları Oluşturulabilir.
3- İskenderun- Arsuz Kıyısı Boyunca Hazineye Ait Araziler Ve Tesisler Özel Yatırımcılara Açılabilir. Kıyı Şeridi Boyunca Denizden Yararlanmak Üzere Vasıflı Plaj Ve Tesisler Yapılabilir. Doğaya Zararlı Tesis Ve Yapılanmalara Asla İzin Verilmemelidir.
4- Modern Yat Limanı Bölgede Turizm İçin İhtiyaçtır. Feribot Ve Deniz Otobüsleri İle Denizyolu Ulaşımı Ve Turlar Geliştirilebilir.
5- Kruvaziyer Turizmi İçin İskenderun Limanına Altyapı Ve Modern Yolcu Salonuna İhtiyaç Var.
6- Yayla Ve Dağ Turizmi Altyapı, Tesis Ve Teleferik Projeleriyle Geliştirilebilir.
7- Su Altı Ve Su Üstü Deniz Sporları İle Yamaç Paraşütü Konusunda Kalıcı Altyapılar Oluşturulabilir.
8- İskenderun-Adana-Mersin Demiryolu Ulaşımı Geliştirilmeli. Tren Garı’na Modern Bir Yolcu Salonu Yapılabilir.
9- Demiryolu Ağı’nın İskenderun-Arsuz-Samandağ Güzergahı Üzerinde Gerçekleştirilmesi Sektöre Büyük Yararlar Kazandırabilir.
10- Arsuz-Samandağ Sahil Karayolu Bir An Önce Hizmete Girmelidir.
11- Arsuz Deresi, İslah Ve Modernizasyon Projesiyle Gondol Tekne Turlarına Hizmet Verebilir.
12- Arsuz Kale Mevkii Milli Park Haline Getirilerek, Av Turizmi’ne Açılmalıdır. Bölgede Farklı Bir Potansiyeli Harekete Geçirebilir,
13- Arsuz’da Doğa Manzaralı Ve Hıristiyan Cemaatince Kutsal Olarak Nitelenen Meryem Ana Havuzu’nun Çevre Düzenlemesi Ve Ulaşımı Konusunda Çalışmalar Yapılması Bölgede Sektöre İnanç turizmi Açısından Yeni Bir Destinasyon Merkezi Kazandırabilir.